Пољопривредници чекају потез Руса

Произвођачи воћа и поврћа чекају резултате руске инспекције за квалитет система извоза "Розељхознадзор" који су протеклог викенда обишли плантаже у Херцеговини и бањалучкој регији.

Босна и Херцеговина 23.08.2016 | 16:20
Пољопривредници чекају потез Руса
Произвођачи воћа и поврћа у БиХ, њих 35, са нестрпљењем чекају резултате руске инспекције за квалитет система извоза "Розељхознадзор" који су протеклог викенда обишли плантаже у Херцеговини и бањалучкој регији, како би се што пре укинула привремена суспензија извоза.
 
Подсетимо, проблем око извоза у Русију настао је, јер БиХ није послала одобрење да руски инспектори обиђу фирме које извозе робу у Русију и на лицу места се увере у квалитет воћа и поврћа.

Под сумњом да БиХ нема довољне количине воћа и поврћа захтевајућег квалитета, дошли су са намером да се у то увере или разувере.

"Цела прича је из перспективе наше институције, бесмислена. И ми чекамо резултате до којих би прво требало да дође Агенција за заштиту биља БиХ, која је иницијатор целе идеје. Сматрамо да ће све бити у реду, и да ће се ускоро скинути привремена суспензија", рекао је за "Новости" портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Забрана извоза производа из БиХ у Русију могла би, ако потраје, да нанесе милионску штету пољопривредницима, пре свих воћарима Српске, који годишње пласирају воћа и поврћа у Русију у вредности од око 16 милиона марака. Ако се обустави извоз, воћари у Српској ће имати губитак од 1,4 милион марака месечно.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ре

23.08.2016 20:57

Зашто је БиХ ударила забрану руским контролорима? Зато што је 90% воће из Српске

ОДГОВОРИТЕ