Poljoprivrednici čekaju potez Rusa

Proizvođači voća i povrća čekaju rezultate ruske inspekcije za kvalitet sistema izvoza "Rozeljhoznadzor" koji su proteklog vikenda obišli plantaže u Hercegovini i banjalučkoj regiji.

Bosna i Hercegovina 23.08.2016 | 16:20
Poljoprivrednici čekaju potez Rusa
Proizvođači voća i povrća u BiH, njih 35, sa nestrpljenjem čekaju rezultate ruske inspekcije za kvalitet sistema izvoza "Rozeljhoznadzor" koji su proteklog vikenda obišli plantaže u Hercegovini i banjalučkoj regiji, kako bi se što pre ukinula privremena suspenzija izvoza.
 
Podsetimo, problem oko izvoza u Rusiju nastao je, jer BiH nije poslala odobrenje da ruski inspektori obiđu firme koje izvoze robu u Rusiju i na licu mesta se uvere u kvalitet voća i povrća.

Pod sumnjom da BiH nema dovoljne količine voća i povrća zahtevajućeg kvaliteta, došli su sa namerom da se u to uvere ili razuvere.

"Cela priča je iz perspektive naše institucije, besmislena. I mi čekamo rezultate do kojih bi prvo trebalo da dođe Agencija za zaštitu bilja BiH, koja je inicijator cele ideje. Smatramo da će sve biti u redu, i da će se uskoro skinuti privremena suspenzija", rekao je za "Novosti" portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Zabrana izvoza proizvoda iz BiH u Rusiju mogla bi, ako potraje, da nanese milionsku štetu poljoprivrednicima, pre svih voćarima Srpske, koji godišnje plasiraju voća i povrća u Rusiju u vrednosti od oko 16 miliona maraka. Ako se obustavi izvoz, voćari u Srpskoj će imati gubitak od 1,4 milion maraka mesečno.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Re

23.08.2016 20:57

Zašto je BiH udarila zabranu ruskim kontrolorima? Zato što je 90% voće iz Srpske

ODGOVORITE