Државни службеници без иједног кеца

Ако је судити по оцјенама њихових шефова, државни службеници запослени у органима управе у Републици Српској готово савршено и без грешке раде свој посао.

Босна и Херцеговина 23.08.2016 | 16:00
Државни службеници без иједног кеца
Наиме, нико од 4.963 службеника који су обухваћени оцјењивањем, није добио негативну оцјену за свој рад у прошлој години, што се десило први пут од 2012. године, од када се оцјењивање врши.

Са друге стране, чак 98 одсто њих оцијењено је са "истиче се" и "нарочито се истиче", а само два одсто добило је оцјену "задовољава", показује извјештај Агенције за државну управу (АДУ РС), који је Влада Републике Српске усвојила на посљедњој сједници.

Међутим, просјечна оцјена рада износи 3,36 и једна је од најлошијих у протекле четири године. Занимљиво је и то да нико од запослених никада није добио два пута узастопно негативну оцјену, која, према законској регулативи, уједно значи и отказ.

Са друге стране, четири запослена су на основу свога рада и оцјена напредовала на послу. Оцјењиван је рад запослених у 43 институције, а како се наводи у извјештају, гледано је на квалитет рада, самосталност, стваралачку способност, ефикасност у раду, вјештину комуникације и слично.

"Сврха оцјењивања је мотивисање службеника и намјештеника да унапређују своја знања и вјештине, а ствара се и предуслов за побољшање и унапређење рада републичке управе у цјелини", наводи се у извјештају који потписује Александар Радета, директор Агенције.

Државни службеници у Републици Срспкој се иначе обавезно оцјењују два пута годишње, а органи управе оцјене достављању АДУ РС, који прави збирни извјештај и шаље га Влади на разматрање. Колико су подаци релевантни и како је могуће да се 98 одсто службеника "истиче" и "нарочито се истиче" у раду, мало ко јуче је био спреман да коментарише.

Оно што треба истаћи је да је Институција омбудсмана за људска права у БиХ свакодневно затрпана жалбама грађана на рад, спорост, неефикасност и понашање државних службеника.

Грађани су пријављивали службенике за нељубазност, непоштивање радног времена, нестручност, неефикасност, слање од једног до другог шалтера те бројне друге ствари које су им засметале или их онемогућиле да остваре своја права.

Ништа од наведених жалби грађана, због којих и постоје те институције, није пореметило шефове ових службеника да својим радницима дају највише оцјене.

Огњен Ђукић из Центра за истраживања и студије ГЕА рекао је како се оцјењивање врши на бази субјективних процјена. "За добијене резултате не постоји референтна тачка и јасни индикатори", упозорио је Ђукић.

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

М

23.08.2016 14:16

Гдје би нам био крај да је ово истина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

24.08.2016 12:34

Крај је близу.

Name

Драган

23.08.2016 19:07

Све родбина, кумови и страначке колеге....неће сами себе негативно оцјењивати.

ОДГОВОРИТЕ