Да ли ИРБ помаже или одмаже ОЦ 'Јахорина'?

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске избјегава покренути извршни поступак против Олимпијског центра „Јахорина“ иако је истекао и посљедњи рок за измирење обавеза по основу емитованих обвезница који им је остављен.

Република Српска 23.08.2016 | 08:04
Да ли ИРБ помаже или одмаже ОЦ 'Јахорина'?
ИРБ је још 2011. године купила комплетну емисију обвезница ОЦ „Јахорна“ у износу од 15 милиона КМ, а с обзиром на то да ОЦ од тада није платио ниједну рату ИРБ је поднијела тужбу и добила правоснажну пресуду.

Инвестиционо-развојна банка је прошле године покренула извршни поступак против ОЦ „Јахорина“, али је на приједлог Владе Републике Српске тражила од суда обустављање поступка на период од годину дана, односно до 21. августа ове године.

„Наведено поступање ИРБ и Владе РС представља доказ добре воље да се спор ријеши мирним путем, са циљем да се ОЦ „Јахорина“ обезбиједи додатно вријеме да консолидује своје пословање и измири обавезе према повјериоцима. Уколико се до истека поменутог рока не нађе рјешење, ИРБ ће поступити у складу са Правилима пласмана“, рекли су ЦАПИТАЛ-у раније у ИРБ-у.

Међутим, након што је истекао и овај рок у ИРБ-у сада наводе да имају 30 дана да одлуче о наставку поступка извршења против ОЦ „Јахорина“.

„Уколико у том року не дође до договора са ОЦ „Јахорина“ ИРБ ће наставити поступак извршења“, рекли су у ИРБ-у.

Директор ОЦ „Јахорина“ тражи помоћ од Додика

Директор ОЦ „Јахорина“ Велибор Лазаревић недавно је упутио отворено писмо предсједнику Републике Српске Милораду Додику у којем га је упозорио на катастрофално стање у Олимпијском центру и на неопходност што хитније конверзије купљених обвезница у капитал. Он је упозорио да ОЦ касни са исплатом три бруто плате за 150 запослених, да има дуговања према добављачима и да је уз све то оптерећен пресудама због чега је упитно даље пословање друштва.

Казао је да су му у ИРБ-у, који је и већински власник ОЦ „Јахорина“, рекли да неће извршити конверзију обвезница у капитал и отписати камате без одлуке Владе Републике Српске.

„Власници нису показали било какву вољу да траже рјешења. Они су опсједнути наплатом доспјелих рата по издатим обвезницама у износу од 15 милиона КМ које су тужили и имају извршну пресуду. О конверзији не желе да дискутују иако је то уговорна могућност која отвара пут за докапитализацију са Скијалиштима Србије за коју се уопште не занимају“, навео је тада Лазаревић.

Ни сједница Скупштине акционара ОЦ „Јахорина“ која је била заказана за 21. јул није одржана због тога што се представник државног капитала није појавио.

Члан Удружења економиста Републике Српске „СWОТ“ Предраг Дудуковић каже за ЦАПИТАЛ да ОЦ има одређен јавни интерес и да им неколико посљедњих година временске прилике нису ишле на руку, али да је исто тако чињеница и да ИРБ нека мање значајна предузећа одмах блокира ако не измирују на вријеме обавезе, па се поставља питање због чега би ОЦ или неке друге „звучније“ фирме биле изузете из свега тога.

С друге стране, каже да се поставља и питање управљања Олимпијским центром који већ неколико пута тражи одгађање плаћања обавеза.

„Очигледно је да ту нешто не штима и ти проблеми би се требали рјешавати унутар ОЦ, а ИРБ им је већ продужавала рок и мислим да би поновно продужење требала одобрити само под јако великим гаранцијама да ће те обавезе заиста бити враћене“, казао је Дудуковић.

Када је у питању могућност конверзије обвезница у капитал он је рекао да би то могло да буде добро рјешење, али само под условом да се направи јасан план рада који ће менаџмент досљедно спроводити.

„Ако се те обвезнице конвертују у капитал, а менаџмент не буде добро радио, то ће једино довести до губитка уложених милиона у обвезнице, а предузеће ће завршити у стечају“, нагласио је Дудуковић.

Проблеми са наплатом и других обвезница које је ИРБ купила

Обвезнице ОЦ „Јахорина“ нису једине које је ИРБ купила и које сада не може да наплати. Прошлог мјесеца су добили пресуду и против општине Кнежево од које, такође, нису успјели да наплате ни марку од 5,6 милиона КМ колико је коштала комплетна емисија, а имају и правоснажну пресуду против Фабрике цијеви „Унис“ из Дервенте од које су купили обвезнице у вриједности од 20 милиона марака. ИРБ је тужила и РК „Боска“ од које је купила обвезнице у вриједности од 15 милиона марака.

Дудуковић каже да је ИРБ направила много грешака при прављењу анализа о могућности враћања обвезница које су куповали.

„Грешке су, наравно, могуће при тим процјенама, али чини се да је овдје било много грешака. Када видимо предузећа од којих је ИРБ куповала обвезнице, очигледно је да су процедуре при тој куповини ишле мимо стандардних и зато је и дошло до проблема са наплатом. Ту нису проблем само обвезнице, него и кредити који су одобравани директно преко ИРБ-а“, нагласио је Дудуковић.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

СС

23.08.2016 06:33

Лијепо испитати ранији менадзмент ОЦ Јахорина и тадасњег директора Коромана како су утросена средства од преко 40 000 000 км? Цовјек је упропастио ОЦ а онда је побјегао односно наградјен је фотељом сефа пословнице Пале у Заводу за запосљавање РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

но мистаке

23.08.2016 06:53

Нема ту никакве греске при куповини, то је обицна пљацка и те паре се никада неце вратити, каква конверзија, ненаплатива потразивања у бескористан капитал

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

23.08.2016 07:00

ОЦ Јахорина је предузеце од Јавног интереса и у слуцају блокаде бит це угрозени хиљаде људи којима је једини извор финансирања то издавање соба И апартмана као и продаја производа. Тај крај је сведно запостављен, јос да се уради блокада ОЦ то је као ноз у срце. Треба напоменути да просле године уопсте није било снијега, а ни пре три године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАПОСТАВЉЕН

23.08.2016 08:47

САДЈЕ СВАКО КОМЕ ТРЕБА ПАРА ИЗ БУДЗЕТА КАО ЗАПОСТАВЉЕН. ЦУЈ МАЈКЕ ТИ. ИЗАБЕРИТЕ ВИ СПОСОБНЕЉУДЕ ДА ВАС ВОДЕ, НАПРАВИТЕ ГРАДЈЕВИНСКИ РЕД, ФИНАНСИЈСКИ РЕД ПА НАПРАВИТЕ СВЈЕТСКИ СКИЈАСКИ ЦЕНТАР. МА КО ВАМ ТО БРАНИ. ЈЕЛ ОПЕТ У НАСЕ ДЗЕПОВЕ ,ДА БИ ВАСЕ ВИКЕДНИЦЕ РАДИЛЕ. Е НЕ МОЗЕ.

Name

Милорад

23.08.2016 07:24

Све це то ријесити кабинет предсједника "републике", само му се треба обратити директно за помоц и лијепо га замолити. Како је лијепо кад зивис у дрзави у којој имас најинтелигентнијег, најпаметнијег предсједника, цовјека са најљепсим и најбољим људским манирима, писменог, културног, одмјереног, а при томе врхунски способног, у стању да ријеси све и један могуци проблем. Нормално свим градјанима, не градјанима снсд-а. Прије неки дан плати паркинг за збор на Мањаци и ријеси огроман проблем свим градјанима, сутра врати кредит ИРБ-у и спаси олимпијску љепотицу, наравно за све градјане. И све то својим властитим парама и парама које му је цаца оставио у аманет. То је прави предсједник, праве дрзаве, дрзавник и Ја лицно цу поново гласати за њега. Без предсједника цемо нестати и престати постојати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коЛектор

23.08.2016 09:15

Сад кад су привели крају инвестиције и обезбједили ски-лифтове и систем за вјештачко осњежавање, "идеалан" је тренутак да се ОЦ Јахорина приватизује за 1 евро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.08.2016 11:55

"Процедуре ишле мимо стандардних..." Е, мој Дудуковићу, наредио тако Шеф, сви знамо...или ствари зовите правим именом или ћутите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.08.2016 12:53

Пери-дери, све отишло уз лањски снијег.

ОДГОВОРИТЕ