Da li IRB pomaže ili odmaže OC 'Jahorina'?

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske izbjegava pokrenuti izvršni postupak protiv Olimpijskog centra „Jahorina“ iako je istekao i posljednji rok za izmirenje obaveza po osnovu emitovanih obveznica koji im je ostavljen.

Republika Srpska 23.08.2016 | 08:04
Da li IRB pomaže ili odmaže OC 'Jahorina'?
IRB je još 2011. godine kupila kompletnu emisiju obveznica OC „Jahorna“ u iznosu od 15 miliona KM, a s obzirom na to da OC od tada nije platio nijednu ratu IRB je podnijela tužbu i dobila pravosnažnu presudu.

Investiciono-razvojna banka je prošle godine pokrenula izvršni postupak protiv OC „Jahorina“, ali je na prijedlog Vlade Republike Srpske tražila od suda obustavljanje postupka na period od godinu dana, odnosno do 21. avgusta ove godine.

„Navedeno postupanje IRB i Vlade RS predstavlja dokaz dobre volje da se spor riješi mirnim putem, sa ciljem da se OC „Jahorina“ obezbijedi dodatno vrijeme da konsoliduje svoje poslovanje i izmiri obaveze prema povjeriocima. Ukoliko se do isteka pomenutog roka ne nađe rješenje, IRB će postupiti u skladu sa Pravilima plasmana“, rekli su CAPITAL-u ranije u IRB-u.

Međutim, nakon što je istekao i ovaj rok u IRB-u sada navode da imaju 30 dana da odluče o nastavku postupka izvršenja protiv OC „Jahorina“.

„Ukoliko u tom roku ne dođe do dogovora sa OC „Jahorina“ IRB će nastaviti postupak izvršenja“, rekli su u IRB-u.

Direktor OC „Jahorina“ traži pomoć od Dodika

Direktor OC „Jahorina“ Velibor Lazarević nedavno je uputio otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku u kojem ga je upozorio na katastrofalno stanje u Olimpijskom centru i na neophodnost što hitnije konverzije kupljenih obveznica u kapital. On je upozorio da OC kasni sa isplatom tri bruto plate za 150 zaposlenih, da ima dugovanja prema dobavljačima i da je uz sve to opterećen presudama zbog čega je upitno dalje poslovanje društva.

Kazao je da su mu u IRB-u, koji je i većinski vlasnik OC „Jahorina“, rekli da neće izvršiti konverziju obveznica u kapital i otpisati kamate bez odluke Vlade Republike Srpske.

„Vlasnici nisu pokazali bilo kakvu volju da traže rješenja. Oni su opsjednuti naplatom dospjelih rata po izdatim obveznicama u iznosu od 15 miliona KM koje su tužili i imaju izvršnu presudu. O konverziji ne žele da diskutuju iako je to ugovorna mogućnost koja otvara put za dokapitalizaciju sa Skijalištima Srbije za koju se uopšte ne zanimaju“, naveo je tada Lazarević.

Ni sjednica Skupštine akcionara OC „Jahorina“ koja je bila zakazana za 21. jul nije održana zbog toga što se predstavnik državnog kapitala nije pojavio.

Član Udruženja ekonomista Republike Srpske „SWOT“ Predrag Duduković kaže za CAPITAL da OC ima određen javni interes i da im nekoliko posljednjih godina vremenske prilike nisu išle na ruku, ali da je isto tako činjenica i da IRB neka manje značajna preduzeća odmah blokira ako ne izmiruju na vrijeme obaveze, pa se postavlja pitanje zbog čega bi OC ili neke druge „zvučnije“ firme bile izuzete iz svega toga.

S druge strane, kaže da se postavlja i pitanje upravljanja Olimpijskim centrom koji već nekoliko puta traži odgađanje plaćanja obaveza.

„Očigledno je da tu nešto ne štima i ti problemi bi se trebali rješavati unutar OC, a IRB im je već produžavala rok i mislim da bi ponovno produženje trebala odobriti samo pod jako velikim garancijama da će te obaveze zaista biti vraćene“, kazao je Duduković.

Kada je u pitanju mogućnost konverzije obveznica u kapital on je rekao da bi to moglo da bude dobro rješenje, ali samo pod uslovom da se napravi jasan plan rada koji će menadžment dosljedno sprovoditi.

„Ako se te obveznice konvertuju u kapital, a menadžment ne bude dobro radio, to će jedino dovesti do gubitka uloženih miliona u obveznice, a preduzeće će završiti u stečaju“, naglasio je Duduković.

Problemi sa naplatom i drugih obveznica koje je IRB kupila

Obveznice OC „Jahorina“ nisu jedine koje je IRB kupila i koje sada ne može da naplati. Prošlog mjeseca su dobili presudu i protiv opštine Kneževo od koje, takođe, nisu uspjeli da naplate ni marku od 5,6 miliona KM koliko je koštala kompletna emisija, a imaju i pravosnažnu presudu protiv Fabrike cijevi „Unis“ iz Dervente od koje su kupili obveznice u vrijednosti od 20 miliona maraka. IRB je tužila i RK „Boska“ od koje je kupila obveznice u vrijednosti od 15 miliona maraka.

Duduković kaže da je IRB napravila mnogo grešaka pri pravljenju analiza o mogućnosti vraćanja obveznica koje su kupovali.

„Greške su, naravno, moguće pri tim procjenama, ali čini se da je ovdje bilo mnogo grešaka. Kada vidimo preduzeća od kojih je IRB kupovala obveznice, očigledno je da su procedure pri toj kupovini išle mimo standardnih i zato je i došlo do problema sa naplatom. Tu nisu problem samo obveznice, nego i krediti koji su odobravani direktno preko IRB-a“, naglasio je Duduković.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

SS

23.08.2016 06:33

Lijepo ispitati raniji menadzment OC Jahorina i tadasnjeg direktora Koromana kako su utrosena sredstva od preko 40 000 000 km? Covjek je upropastio OC a onda je pobjegao odnosno nagradjen je foteljom sefa poslovnice Pale u Zavodu za zaposljavanje RS.

ODGOVORITE
Name

no mistake

23.08.2016 06:53

Nema tu nikakve greske pri kupovini, to je obicna pljacka i te pare se nikada nece vratiti, kakva konverzija, nenaplativa potrazivanja u beskoristan kapital

ODGOVORITE
Name

Aco

23.08.2016 07:00

OC Jahorina je preduzece od Javnog interesa i u slucaju blokade bit ce ugrozeni hiljade ljudi kojima je jedini izvor finansiranja to izdavanje soba I apartmana kao i prodaja proizvoda. Taj kraj je svedno zapostavljen, jos da se uradi blokada OC to je kao noz u srce. Treba napomenuti da prosle godine uopste nije bilo snijega, a ni pre tri godine.

ODGOVORITE
Name

ZAPOSTAVLJEN

23.08.2016 08:47

SADJE SVAKO KOME TREBA PARA IZ BUDZETA KAO ZAPOSTAVLJEN. CUJ MAJKE TI. IZABERITE VI SPOSOBNELJUDE DA VAS VODE, NAPRAVITE GRADJEVINSKI RED, FINANSIJSKI RED PA NAPRAVITE SVJETSKI SKIJASKI CENTAR. MA KO VAM TO BRANI. JEL OPET U NASE DZEPOVE ,DA BI VASE VIKEDNICE RADILE. E NE MOZE.

Name

Milorad

23.08.2016 07:24

Sve ce to rijesiti kabinet predsjednika "republike", samo mu se treba obratiti direktno za pomoc i lijepo ga zamoliti. Kako je lijepo kad zivis u drzavi u kojoj imas najinteligentnijeg, najpametnijeg predsjednika, covjeka sa najljepsim i najboljim ljudskim manirima, pismenog, kulturnog, odmjerenog, a pri tome vrhunski sposobnog, u stanju da rijesi sve i jedan moguci problem. Normalno svim gradjanima, ne gradjanima snsd-a. Prije neki dan plati parking za zbor na Manjaci i rijesi ogroman problem svim gradjanima, sutra vrati kredit IRB-u i spasi olimpijsku ljepoticu, naravno za sve gradjane. I sve to svojim vlastitim parama i parama koje mu je caca ostavio u amanet. To je pravi predsjednik, prave drzave, drzavnik i Ja licno cu ponovo glasati za njega. Bez predsjednika cemo nestati i prestati postojati.

ODGOVORITE
Name

koLektor

23.08.2016 09:15

Sad kad su priveli kraju investicije i obezbjedili ski-liftove i sistem za vještačko osnježavanje, "idealan" je trenutak da se OC Jahorina privatizuje za 1 evro!

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.08.2016 11:55

"Procedure išle mimo standardnih..." E, moj Dudukoviću, naredio tako Šef, svi znamo...ili stvari zovite pravim imenom ili ćutite.

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.08.2016 12:53

Peri-deri, sve otišlo uz lanjski snijeg.

ODGOVORITE