Криминалом оштетили Српску за 1,62 милиона

Пореска управа Републике Српске (ПУРС) у првом полугодишту ове године поднијела је надлежним тужилаштвима 18 извјештаја против пореских обвезника због сумње да су оштетили буџет Српске за 1,62 милиона марака.

Република Српска 22.08.2016 | 22:58
Криминалом оштетили Српску за 1,62 милиона
"Ове године у односу на исти период лани надлежним тужилаштвима поднесено је двоструко више извјештаја, односно у првих шест мјесеци 2015. тужилаштвима је прослијеђено свега девет извјештаја", истакла је директор ПУРС-а Зора Видовић.

Највише извјештаја и то осам у овој години поднесено је због утаје пореза и доприноса, а четири због злоупотребе овлашћења у привреди.

Поред тога, два извјештаја се односе на неправилно издвајање средстава, а један на злоупотребу лажног стечаја.

У ПУРС-у наглашавају да су по један извјештај поднијели због лажне пореске пријаве, те фалсификовања исправе и оштећења туђих права.

Када је ријеч о пореским обвезницима против којих су поднесени извјештаји надлежним тужилаштвима, ради се о Самосталној угоститељској радњи "Пассаггери", фирмама "Милош Импекс", "Камени агрегати", "Јовић", те "СТ Инжењеринг" из Бањалуке.

Пријављени су и "Јумбо пет" из Лакташа, "Рудпром" из Приједора, "Јахорина турс" из Пала, те "Козарапревоз" из Новог Града.

Извјештаји тужилаштвима поднесени су и због почињених кривичних дјела у "Херцеговина оилу" из Требиња, "Термоапаратима" из Источног Сарајева, кафе-бару "Византија" из Новог Града, те "Термоградингу" из Гацка.

Два извјештаја поднесена су и због злоупотреба у "Драгстору Драган" из Лакташа, те по један против "Униса" из Дервенте, "Мистрала" из Бијељине и "Проспекта" из Новог Града.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да је чињеница да је Пореска управа обучила људе који озбиљније приступају провјерама пословања фирми.

"С друге стране, све што Пореска управа наплати иде у буџет Српске тако да је то додатни мотив и разлог више за борбу са онима који избјегавају плаћање пореза и доприноса. То је свакако добро и корисно за буџет Републике Српске", рекао је Павловић и навео да пословање фирми и плаћање пореза у Српској треба довести у ред.

Скривени дуг

Радници Пореске управе Републике Српске у овој години обавили су 1.607 контрола у којима су открили да порески обвезници нису пријавили 25,4 милиона обавеза за порезе и доприносе. Поред тога, ПУРС је издао и 725 прекршајних налога.

(Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јаро

22.08.2016 21:06

Ове судове и пореске управе треба укинути а пензионери и радници формирати приеки суд као у2свјетском рату само тако мозе презивјет економија и радницка класа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абц

22.08.2016 22:29

Зар тако мало.То је ситнис само. Знате ви и висе,не брукајте се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.08.2016 07:38

А Рафинерија, Бирач, Клинички центар, Интеграл, Нискоградња?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

23.08.2016 09:57

Пар милијарди "сврнуто" преко Пореске, а ви о овима...ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма браво

23.08.2016 11:07

Халал им било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

24.08.2016 20:31

НЕМА ПРИЈАВЕ ПРОТИВ ДИРЕКТОРА КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА, ОНОГ ПРОФ. ПРИМ ДР МР ПРЦ СТАНЕТИЦА КОЈИ ЈЕ РЕКОРДЕР, ПА ДИРЕКТОР БОЛНИЦЕ ИСТОЧНО САРАЈЕВО. ПА ДИРЕКТОР... НЕ ВРИЈЕДИ НАБРАЈАТИ... ОВИ СТО СУ ПРИЈАВЉЕНИ ВЈЕРОВАТНО НИСУ ПЛАТИЛИ "ЧЛАНАРИНУ" - АЛИ ТО ЋЕ ОНИ ПОПРАВИТИ ДОК АДВОКАТИ ПОПРИЧАЈУ СА ТУЖИОЦИМА...

ОДГОВОРИТЕ