Kriminalom oštetili Srpsku za 1,62 miliona

Poreska uprava Republike Srpske (PURS) u prvom polugodištu ove godine podnijela je nadležnim tužilaštvima 18 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet Srpske za 1,62 miliona maraka.

Republika Srpska 22.08.2016 | 22:58
Kriminalom oštetili Srpsku za 1,62 miliona
"Ove godine u odnosu na isti period lani nadležnim tužilaštvima podneseno je dvostruko više izvještaja, odnosno u prvih šest mjeseci 2015. tužilaštvima je proslijeđeno svega devet izvještaja", istakla je direktor PURS-a Zora Vidović.

Najviše izvještaja i to osam u ovoj godini podneseno je zbog utaje poreza i doprinosa, a četiri zbog zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

Pored toga, dva izvještaja se odnose na nepravilno izdvajanje sredstava, a jedan na zloupotrebu lažnog stečaja.

U PURS-u naglašavaju da su po jedan izvještaj podnijeli zbog lažne poreske prijave, te falsifikovanja isprave i oštećenja tuđih prava.

Kada je riječ o poreskim obveznicima protiv kojih su podneseni izvještaji nadležnim tužilaštvima, radi se o Samostalnoj ugostiteljskoj radnji "Passaggeri", firmama "Miloš Impeks", "Kameni agregati", "Jović", te "ST Inženjering" iz Banjaluke.

Prijavljeni su i "Jumbo pet" iz Laktaša, "Rudprom" iz Prijedora, "Jahorina turs" iz Pala, te "Kozaraprevoz" iz Novog Grada.

Izvještaji tužilaštvima podneseni su i zbog počinjenih krivičnih djela u "Hercegovina oilu" iz Trebinja, "Termoaparatima" iz Istočnog Sarajeva, kafe-baru "Vizantija" iz Novog Grada, te "Termogradingu" iz Gacka.

Dva izvještaja podnesena su i zbog zloupotreba u "Dragstoru Dragan" iz Laktaša, te po jedan protiv "Unisa" iz Dervente, "Mistrala" iz Bijeljine i "Prospekta" iz Novog Grada.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je činjenica da je Poreska uprava obučila ljude koji ozbiljnije pristupaju provjerama poslovanja firmi.

"S druge strane, sve što Poreska uprava naplati ide u budžet Srpske tako da je to dodatni motiv i razlog više za borbu sa onima koji izbjegavaju plaćanje poreza i doprinosa. To je svakako dobro i korisno za budžet Republike Srpske", rekao je Pavlović i naveo da poslovanje firmi i plaćanje poreza u Srpskoj treba dovesti u red.

Skriveni dug

Radnici Poreske uprave Republike Srpske u ovoj godini obavili su 1.607 kontrola u kojima su otkrili da poreski obveznici nisu prijavili 25,4 miliona obaveza za poreze i doprinose. Pored toga, PURS je izdao i 725 prekršajnih naloga.

(Glas Srpske)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Jaro

22.08.2016 21:06

Ove sudove i poreske uprave treba ukinuti a penzioneri i radnici formirati prieki sud kao u2svjetskom ratu samo tako moze prezivjet ekonomija i radnicka klasa

ODGOVORITE
Name

Abc

22.08.2016 22:29

Zar tako malo.To je sitnis samo. Znate vi i vise,ne brukajte se.

ODGOVORITE
Name

Dragan

23.08.2016 07:38

A Rafinerija, Birač, Klinički centar, Integral, Niskogradnja?

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

23.08.2016 09:57

Par milijardi "svrnuto" preko Poreske, a vi o ovima...ha ha ha.

ODGOVORITE
Name

Ma bravo

23.08.2016 11:07

Halal im bilo!

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

24.08.2016 20:31

NEMA PRIJAVE PROTIV DIREKTORA KLINIČKOG CENTRA, ONOG PROF. PRIM DR MR PRC STANETICA KOJI JE REKORDER, PA DIREKTOR BOLNICE ISTOČNO SARAJEVO. PA DIREKTOR... NE VRIJEDI NABRAJATI... OVI STO SU PRIJAVLJENI VJEROVATNO NISU PLATILI "ČLANARINU" - ALI TO ĆE ONI POPRAVITI DOK ADVOKATI POPRIČAJU SA TUŽIOCIMA...

ODGOVORITE