Иновације нису приоритет у Босни и Херцеговини

Сваке године широм свијета излажу се патенти из Босне и Херцеговине, иако је ова чињеница мање позната, а средства која се улажу у ову област су недовољна.

Босна и Херцеговина 22.08.2016 | 15:30
Иновације нису приоритет у Босни и Херцеговини
"За програм 'Подршка техничкој култури и иноваторству' издвојено је 117.000 КМ док је за пројекат 'Подршка припреми пројеката за средства из фонда ЕУ - ХОРИЗОНТ, ЦОСТ и ЕУРЕКА' издвојено 444.000 КМ", саопштили су из Министарства цивилних послова БиХ.

Из Асоцијације иноватора БиХ напомињу да средства која се издвајају за ову област нису довољна те да је њихов став о подршци државе врло лош.

"За 20 година постојања промовисали смо 357 иновација и добили 1.366 признања, а по броју награда налазимо се изнад просјека на свјетској сцени", рекао је Хусејин Хујић, генерални секретар Асоцијације.

Он додаје да се наши патенти излажу сваке године широм свијета и да они заправо представљају потенцијалне развојне пројекте за БиХ. "У 2014. години наши патенти представљени су у 11 градова, што нас је коштало укупно 70.000 КМ, а од тога смо платили мање од 20.000 КМ, док су разлику платили домаћини'', истакао је Хујић, додајући да то много говори о квалитету наших иновација.

БиХ је од 2014. године придружена земља у оквирном програму ЕУ за научна истраживања и иновације "Хоризонт 2020", а кроз овај програм највећим дијелом настоји стимулисати ову област.

"'Хоризонт 2020' највећи је систем финансирања за ове сврхе у свијету и омогућава БиХ јединствену прилику да оствари изворе финансирања пројеката који би се иначе тешко могли наћи на другом мјесту", навели су из Министарства цивилних послова БиХ.

Они су истакли да су до сада проведена истраживања од стране домаћих и страних институција довела до идентичног закључка, а то је да истраживачка развојна инфраструктура у БиХ није на задовољавајућем нивоу.

"Министарство цивилних послова сваке године у својим буџетским захтјевима тражи да се повећа износ намијењен за финансирање ових програма, али због економске ситуације у којој се налази наша земља, у протеклих неколико година тај износ се умањивао, а не повећавао", рекли су у Министарству.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар