Inovacije nisu prioritet u Bosni i Hercegovini

Svake godine širom svijeta izlažu se patenti iz Bosne i Hercegovine, iako je ova činjenica manje poznata, a sredstva koja se ulažu u ovu oblast su nedovoljna.

Bosna i Hercegovina 22.08.2016 | 15:30
Inovacije nisu prioritet u Bosni i Hercegovini
"Za program 'Podrška tehničkoj kulturi i inovatorstvu' izdvojeno je 117.000 KM dok je za projekat 'Podrška pripremi projekata za sredstva iz fonda EU - HORIZONT, COST i EUREKA' izdvojeno 444.000 KM", saopštili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Iz Asocijacije inovatora BiH napominju da sredstva koja se izdvajaju za ovu oblast nisu dovoljna te da je njihov stav o podršci države vrlo loš.

"Za 20 godina postojanja promovisali smo 357 inovacija i dobili 1.366 priznanja, a po broju nagrada nalazimo se iznad prosjeka na svjetskoj sceni", rekao je Husejin Hujić, generalni sekretar Asocijacije.

On dodaje da se naši patenti izlažu svake godine širom svijeta i da oni zapravo predstavljaju potencijalne razvojne projekte za BiH. "U 2014. godini naši patenti predstavljeni su u 11 gradova, što nas je koštalo ukupno 70.000 KM, a od toga smo platili manje od 20.000 KM, dok su razliku platili domaćini'', istakao je Hujić, dodajući da to mnogo govori o kvalitetu naših inovacija.

BiH je od 2014. godine pridružena zemlja u okvirnom programu EU za naučna istraživanja i inovacije "Horizont 2020", a kroz ovaj program najvećim dijelom nastoji stimulisati ovu oblast.

"'Horizont 2020' najveći je sistem finansiranja za ove svrhe u svijetu i omogućava BiH jedinstvenu priliku da ostvari izvore finansiranja projekata koji bi se inače teško mogli naći na drugom mjestu", naveli su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Oni su istakli da su do sada provedena istraživanja od strane domaćih i stranih institucija dovela do identičnog zaključka, a to je da istraživačka razvojna infrastruktura u BiH nije na zadovoljavajućem nivou.

"Ministarstvo civilnih poslova svake godine u svojim budžetskim zahtjevima traži da se poveća iznos namijenjen za finansiranje ovih programa, ali zbog ekonomske situacije u kojoj se nalazi naša zemlja, u proteklih nekoliko godina taj iznos se umanjivao, a ne povećavao", rekli su u Ministarstvu.

(Nezavisne novine)

Komentari / 0

Ostavite komentar