Бесплатно лијечење у 13 земаља Европе

Већина грађана Босне и Херцеговине који имају оверену здравствену књижицу није упозната о чињеници да могу остварити бесплатну здравствену заштиту у 13 европских земаља.

Босна и Херцеговина 22.08.2016 | 08:37
Бесплатно лијечење у 13 земаља Европе
Када путују ван земље, грађани уплаћују путничко осигурање које би требало покривати и хитну здравствену заштиту.

Пре него што кренете на пут у иностранство, а имате оверену здравствену књижицу, важно је знати да за време привременог боравка (туристичко путовање, службено путовање и друго), имате право на коришћење хитне медицинске здравствене заштите на рачун Завода здравственог осигурања Федерације БиХ и Фонда здравственог осигурања Републике Српске, преноси Клиx.ба.

Да бисте остварили право на лечење у иностранству потребно је пре пута прибавити двојезични образац ако путујете у земљу с којом БиХ има закључен Међународни споразум о социјалном осигурању, а то су Аустрија, Белгија, Црна Гора, Чешка, Холандија, Хрватска, Мађарска, Македонија, Немачка, Словенија, Србија, Турска и Велика Британија.

Потврду, односно одговарајући двојезични образац, издаје искључиво ЗЗО ФБиХ или Републички фонд за ЗО у месту пребивалишта.

У случају да је издат одговарајући двојезични образац, трошкове здравствене заштите ће исплатити Завод или Фонд, а у случају да је издата поменута потврда, трошкови ће се рефундирати у целини или делимично.

С обзиром на то да је време годишњих одмора и да се већина одлучује за путовање на одређене дестинације, потребно је на време се информисати и прегледати код лекара који ће утврдити здравствено стање.

"Надлежни кантонални завод осигураним особама на основу писменог захтева, издаје потврду о праву на кориштење здравствене заштите у иностранство, односно одговарајући двојезични образац који се може издати само особама које немају акутна обољења или не болују од хроничних болести које захтевају дуже лечење и стални надзор лекара. Право на бесплатно осигурање уз одговарајући образац имају и чланови породице осигуране особе на основу Члана 20. Закона о здравственом осигурању" истиче за Клиx.ба стручни сарадник за информисање ЗЗО КС Санел Чемер.

У случају потребе, осигурана особа предаје двојезични образац о праву на коришћење здравствене заштите у иностранству, најближем носиоцу социјалног осигурања друге државе уговорнице или најближем дипломатско-конзуларном представништву БиХ у земљи у којој борави.

Такође, постоји и опција рефундирања средстава, а осигураник који је користио погодности ЗЗО или Фонда може поднети захтев надлежном заводу за накнаду трошкова.

Уз захтев осигураник подноси рачун о висини плаћених трошкова, као и медицинску и другу документацију којом се доказује да је здравствена заштита кориштена.

Од јануара до децембра 2015. године укупно су издата 1.833 обрасца, а од 1. до 30. јуна 2016. године 558 образаца за бесплатну здравствену заштиту.

Пре одласка у иностранство обратите се свом породичном лекару, а за дете педијатру. Тражите потврду о здравственом стању, односно извод из ваше медицинске документације. Након тога, с тим изводом и овереном књижицом, у најближој пословници ЗЗО затражите потврду о праву кориштења здравствене заштите у иностранству, што ће вас коштати неколико КМ.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Како

22.08.2016 08:48

Ако је лијецење за хитне случајеве чему онда преглед прије путовања. Хитни случај је хитни случај и нико га предвидјети не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Сведска

22.08.2016 09:25

У слуцају да пацијент вец има неко проблематицно стање, болове у бубрезима (мозе бити камен или упалица) и слицно онда доктор це савијетовати ПРОТИВ путовања и у том слуцају осигурање не вриједи исто као сто не вриједи ни приватно ако открију да сте у задња 3 мјесеца били лијецени од нецег као сто је камен у бубрегу или упала синуса или спроблеми са пробавом. Ризицни пацијенти немају право на рефундацију хитног прегледа и помоци јер су сами отисли на свој ризик знајуци своје претходно стање.

Name

Драган

22.08.2016 09:10

Са тим да сте дужни одмах по доласку у ту земљу отићи у њихову институцију и овјерити тај образац. Одеш на море, па мораш тражити њихову институцију која је можда 50км далеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуад

22.08.2016 09:32

Ово је тотална глупост и само доказ у каквој јадној и заосталој земљи зивите. Ја као градјанин свицарске имам право на љецење свуда,имам картицу здравственог осигуранајаи све ми је плацено било где да путујем по ЕУ изван Еу се рефундира,нема потреба да се прегледавам,вадим некакве папиере и слицно.здарвствено осигурање вази свуда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Српска

22.08.2016 12:14

Како када нисам осигуран ни код куће? Запослен у државној фирми која не уплаћује доприносе-и то област здравство!

Name

доми

22.08.2016 12:20

Е Ј>>>ГА ФУАДЕ,АЛ У СВАЈЦАРСКОЈ НИСУ БАКИР,ДОДИК,ЦОВИЦ И ОСТАЛИ КРИМИНАЛЦИ НА ВЛАСТИ!!

Name

РЕ:

22.08.2016 12:34

Фудо нека си ти Свицарац, не бери бригу за нама заосталим босанцима

Name

Босанка

22.08.2016 16:28

А колико плацас то здравствено осигурање? У Босни је бесплатно и какав је народ здравство је јос и добро.

Name

ре фауд

22.08.2016 16:53

Само се признаје Хитна тј Нотфал па ако је потребно несто даље да се предузима. Зато смо ми махом цланови РЕГЕ и стизе авијонце по нас па назад зе ЦХ.Симболицна цијена 30Сфр годисње а било гдје да се налазиз долазе по тебе.

Name

Фуад

22.08.2016 17:14

Мјесецно плацам170 цхф,сто је цовјек младји здравствено је јефтиније како се стари тако поскупљује. Али није проблем плацати кад је минимална плата 3500-4000 ЦХФ јос ако двоје раде плус и ако имас двоје дјеце дјецији додатак који се добија од дрзаве мозе покрити мјесецно здравстсвно за цијелу породицу.Услуга у болницама је првокласана,љубазност и све остало сестре и љекари се такмице ко це ти висе угодит ..док у Босни свако те гледа попријеко док не гурнес коверту,морас јурит љекаре по канцелријама..зло и наопако.

Name

специјалист

22.08.2016 12:15

какво црно лијечење по изноземству , па овде је каос неможес остварити своја грађанска права и права пацијента да те не зајебавају или нетраже непојнице кеша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цаки

22.08.2016 12:45

Необмањујте народ! Моја сестра била трудна, имала све уредне папире,потврде и образце,исла у Њемацку на 15ак дана,и деси се проблем,морала раније да се породи на царски рез,и сад је нас фонд терети да мора да им плати сто су они платили нијемцима. Ето насег фонда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравство

22.08.2016 20:10

Њемацка и није на списку земаља са којима БиХ има потписани споразум о бесплатном лијецењу.

Name

Цаки

23.08.2016 06:39

Вјероватно ниси цитао теxт. Њемцка јесте на списку,а сем теxта рекли су и у фонду. Засто би онда дали образац за здравс осигурање у иностранству?

Name

Ениса

07.01.2018 14:26

У Босни сам добила и ззо папир са којим се могу лијецити у Аустрији и разболила сам се па сам морала платити троскове лијецења . Нису прихватили то насе Да ли ја сада могу тразити у босни поврат срестава Хвала

ОДГОВОРИТЕ