Besplatno liječenje u 13 zemalja Evrope

Većina građana Bosne i Hercegovine koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu nije upoznata o činjenici da mogu ostvariti besplatnu zdravstvenu zaštitu u 13 evropskih zemalja.

Bosna i Hercegovina 22.08.2016 | 08:37
Besplatno liječenje u 13 zemalja Evrope
Kada putuju van zemlje, građani uplaćuju putničko osiguranje koje bi trebalo pokrivati i hitnu zdravstvenu zaštitu.

Pre nego što krenete na put u inostranstvo, a imate overenu zdravstvenu knjižicu, važno je znati da za vreme privremenog boravka (turističko putovanje, službeno putovanje i drugo), imate pravo na korišćenje hitne medicinske zdravstvene zaštite na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja Federacije BiH i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, prenosi Klix.ba.

Da biste ostvarili pravo na lečenje u inostranstvu potrebno je pre puta pribaviti dvojezični obrazac ako putujete u zemlju s kojom BiH ima zaključen Međunarodni sporazum o socijalnom osiguranju, a to su Austrija, Belgija, Crna Gora, Češka, Holandija, Hrvatska, Mađarska, Makedonija, Nemačka, Slovenija, Srbija, Turska i Velika Britanija.

Potvrdu, odnosno odgovarajući dvojezični obrazac, izdaje isključivo ZZO FBiH ili Republički fond za ZO u mestu prebivališta.

U slučaju da je izdat odgovarajući dvojezični obrazac, troškove zdravstvene zaštite će isplatiti Zavod ili Fond, a u slučaju da je izdata pomenuta potvrda, troškovi će se refundirati u celini ili delimično.

S obzirom na to da je vreme godišnjih odmora i da se većina odlučuje za putovanje na određene destinacije, potrebno je na vreme se informisati i pregledati kod lekara koji će utvrditi zdravstveno stanje.

"Nadležni kantonalni zavod osiguranim osobama na osnovu pismenog zahteva, izdaje potvrdu o pravu na korištenje zdravstvene zaštite u inostranstvo, odnosno odgovarajući dvojezični obrazac koji se može izdati samo osobama koje nemaju akutna oboljenja ili ne boluju od hroničnih bolesti koje zahtevaju duže lečenje i stalni nadzor lekara. Pravo na besplatno osiguranje uz odgovarajući obrazac imaju i članovi porodice osigurane osobe na osnovu Člana 20. Zakona o zdravstvenom osiguranju" ističe za Klix.ba stručni saradnik za informisanje ZZO KS Sanel Čemer.

U slučaju potrebe, osigurana osoba predaje dvojezični obrazac o pravu na korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu, najbližem nosiocu socijalnog osiguranja druge države ugovornice ili najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u zemlji u kojoj boravi.

Takođe, postoji i opcija refundiranja sredstava, a osiguranik koji je koristio pogodnosti ZZO ili Fonda može podneti zahtev nadležnom zavodu za naknadu troškova.

Uz zahtev osiguranik podnosi račun o visini plaćenih troškova, kao i medicinsku i drugu dokumentaciju kojom se dokazuje da je zdravstvena zaštita korištena.

Od januara do decembra 2015. godine ukupno su izdata 1.833 obrasca, a od 1. do 30. juna 2016. godine 558 obrazaca za besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Pre odlaska u inostranstvo obratite se svom porodičnom lekaru, a za dete pedijatru. Tražite potvrdu o zdravstvenom stanju, odnosno izvod iz vaše medicinske dokumentacije. Nakon toga, s tim izvodom i overenom knjižicom, u najbližoj poslovnici ZZO zatražite potvrdu o pravu korištenja zdravstvene zaštite u inostranstvu, što će vas koštati nekoliko KM.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Kako

22.08.2016 08:48

Ako je lijecenje za hitne slučajeve čemu onda pregled prije putovanja. Hitni slučaj je hitni slučaj i niko ga predvidjeti ne može.

ODGOVORITE
Name

Igor Svedska

22.08.2016 09:25

U slucaju da pacijent vec ima neko problematicno stanje, bolove u bubrezima (moze biti kamen ili upalica) i slicno onda doktor ce savijetovati PROTIV putovanja i u tom slucaju osiguranje ne vrijedi isto kao sto ne vrijedi ni privatno ako otkriju da ste u zadnja 3 mjeseca bili lijeceni od neceg kao sto je kamen u bubregu ili upala sinusa ili sproblemi sa probavom. Rizicni pacijenti nemaju pravo na refundaciju hitnog pregleda i pomoci jer su sami otisli na svoj rizik znajuci svoje prethodno stanje.

Name

Dragan

22.08.2016 09:10

Sa tim da ste dužni odmah po dolasku u tu zemlju otići u njihovu instituciju i ovjeriti taj obrazac. Odeš na more, pa moraš tražiti njihovu instituciju koja je možda 50km daleko.

ODGOVORITE
Name

Fuad

22.08.2016 09:32

Ovo je totalna glupost i samo dokaz u kakvoj jadnoj i zaostaloj zemlji zivite. Ja kao gradjanin svicarske imam pravo na ljecenje svuda,imam karticu zdravstvenog osiguranajai sve mi je placeno bilo gde da putujem po EU izvan Eu se refundira,nema potreba da se pregledavam,vadim nekakve papiere i slicno.zdarvstveno osiguranje vazi svuda

ODGOVORITE
Name

Republika Srpska

22.08.2016 12:14

Kako kada nisam osiguran ni kod kuće? Zaposlen u državnoj firmi koja ne uplaćuje doprinose-i to oblast zdravstvo!

Name

domi

22.08.2016 12:20

E J>>>GA FUADE,AL U SVAJCARSKOJ NISU BAKIR,DODIK,COVIC I OSTALI KRIMINALCI NA VLASTI!!

Name

RE:

22.08.2016 12:34

Fudo neka si ti Svicarac, ne beri brigu za nama zaostalim bosancima

Name

Bosanka

22.08.2016 16:28

A koliko placas to zdravstveno osiguranje? U Bosni je besplatno i kakav je narod zdravstvo je jos i dobro.

Name

re faud

22.08.2016 16:53

Samo se priznaje Hitna tj Notfal pa ako je potrebno nesto dalje da se preduzima. Zato smo mi mahom clanovi REGE i stize avijonce po nas pa nazad ze CH.Simbolicna cijena 30Sfr godisnje a bilo gdje da se nalaziz dolaze po tebe.

Name

Fuad

22.08.2016 17:14

Mjesecno placam170 chf,sto je covjek mladji zdravstveno je jeftinije kako se stari tako poskupljuje. Ali nije problem placati kad je minimalna plata 3500-4000 CHF jos ako dvoje rade plus i ako imas dvoje djece djeciji dodatak koji se dobija od drzave moze pokriti mjesecno zdravstsvno za cijelu porodicu.Usluga u bolnicama je prvoklasana,ljubaznost i sve ostalo sestre i ljekari se takmice ko ce ti vise ugodit ..dok u Bosni svako te gleda poprijeko dok ne gurnes kovertu,moras jurit ljekare po kancelrijama..zlo i naopako.

Name

specijalist

22.08.2016 12:15

kakvo crno liječenje po iznozemstvu , pa ovde je kaos nemožes ostvariti svoja građanska prava i prava pacijenta da te ne zajebavaju ili netraže nepojnice keša.

ODGOVORITE
Name

Caki

22.08.2016 12:45

Neobmanjujte narod! Moja sestra bila trudna, imala sve uredne papire,potvrde i obrazce,isla u Njemacku na 15ak dana,i desi se problem,morala ranije da se porodi na carski rez,i sad je nas fond tereti da mora da im plati sto su oni platili nijemcima. Eto naseg fonda.

ODGOVORITE
Name

zdravstvo

22.08.2016 20:10

Njemacka i nije na spisku zemalja sa kojima BiH ima potpisani sporazum o besplatnom lijecenju.

Name

Caki

23.08.2016 06:39

Vjerovatno nisi citao text. Njemcka jeste na spisku,a sem texta rekli su i u fondu. Zasto bi onda dali obrazac za zdravs osiguranje u inostranstvu?

Name

Enisa

07.01.2018 14:26

U Bosni sam dobila i zzo papir sa kojim se mogu lijeciti u Austriji i razbolila sam se pa sam morala platiti troskove lijecenja . Nisu prihvatili to nase Da li ja sada mogu traziti u bosni povrat srestava Hvala

ODGOVORITE