Деминер из БиХ тешко рањен на Копаонику

Деминер Младен Глуховић /42/ са Пала тешко је рањен на Копаонику приликом уклањања заосталих НАТО касетних бомби, пишу "Вечерње новости".

Босна и Херцеговина 21.08.2016 | 21:02
Деминер из БиХ тешко рањен на Копаонику
Тешко повријеђени деминер, дио екипе "Сатурија" из Београда, најприје је пребачен у новопазарску Општу болницу, гдје му је указана прва помоћ, а потом у Београд.

Начелник Хируршког одјељења ове болнице Кемал Брничанин рекао је да су повреде веома тешке, али за сада не угрожавају Глуховићев живот.

Он је рањен након што је подигао бусен испод кога се налазила бомба МК-4, која је експлодирала и нанијела тешке повреде по свим дијеловима тијела.

Бобан Курандић, бивши припадник Војске Србије и радник Центра за цивилну контролу лета на Панчићевом врху, иначе искусни деминер који је надзирао радове, каже да је прије него што се, по свим правилима, приступило деминирању, оклопним возилом "преоран" цијели терен између окретишта ски-стазе "Крчмар" и базе Цивилне контроле летења, некада базе Војске Србије, на Панчићевом врху, и да је у једном тренутку Младен подигао бусен траве у коме је била и бомба, која је одмах експлодирала.

"Обично се у оваквим ситуацијама губи живот, али спасли су га управо тај бусен и чињеница да се није радило о смртоносној касетној бомби БЛУ-97 АБ, које се често пуне врло запаљивим цирконијумом, већ нешто слабија", рекао је Курандић.

Он је истакао да је још много касетних бомби по Копаонику, и да је доста тога рашчишћено, а доста и остало. "НАТО нас је гађао жтоваримаж, посебно су на удару били тадашња војна база на Панчићевом врху и хотел Бачиште, а Милосрдни анђео бомбе нам је остављао и по ски-стазама, свуда где су стигли", рекао је Курандић који се у вријеме НАТО бомбардовања налазио у војној бази на врху Копаоника гдје је преживио прави пакао.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

21.08.2016 21:54

Позурите зато у НАТО Савез. Мали су они Вама зла нанијелу па зато страдате и данас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

22.08.2016 11:50

Под хитно да се отвори хуманитарни број да се помогне цовјеку,самохрани је отац троје дјеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.08.2016 08:54

Жив је ђед Мићо, неће дјеца бити гладна и боса.