Deminer iz BiH teško ranjen na Kopaoniku

Deminer Mladen Gluhović /42/ sa Pala teško je ranjen na Kopaoniku prilikom uklanjanja zaostalih NATO kasetnih bombi, pišu "Večernje novosti".

Bosna i Hercegovina 21.08.2016 | 21:02
Deminer iz BiH teško ranjen na Kopaoniku
Teško povrijeđeni deminer, dio ekipe "Saturija" iz Beograda, najprije je prebačen u novopazarsku Opštu bolnicu, gdje mu je ukazana prva pomoć, a potom u Beograd.

Načelnik Hirurškog odjeljenja ove bolnice Kemal Brničanin rekao je da su povrede veoma teške, ali za sada ne ugrožavaju Gluhovićev život.

On je ranjen nakon što je podigao busen ispod koga se nalazila bomba MK-4, koja je eksplodirala i nanijela teške povrede po svim dijelovima tijela.

Boban Kurandić, bivši pripadnik Vojske Srbije i radnik Centra za civilnu kontrolu leta na Pančićevom vrhu, inače iskusni deminer koji je nadzirao radove, kaže da je prije nego što se, po svim pravilima, pristupilo deminiranju, oklopnim vozilom "preoran" cijeli teren između okretišta ski-staze "Krčmar" i baze Civilne kontrole letenja, nekada baze Vojske Srbije, na Pančićevom vrhu, i da je u jednom trenutku Mladen podigao busen trave u kome je bila i bomba, koja je odmah eksplodirala.

"Obično se u ovakvim situacijama gubi život, ali spasli su ga upravo taj busen i činjenica da se nije radilo o smrtonosnoj kasetnoj bombi BLU-97 AB, koje se često pune vrlo zapaljivim cirkonijumom, već nešto slabija", rekao je Kurandić.

On je istakao da je još mnogo kasetnih bombi po Kopaoniku, i da je dosta toga raščišćeno, a dosta i ostalo. "NATO nas je gađao žtovarimaž, posebno su na udaru bili tadašnja vojna baza na Pančićevom vrhu i hotel Bačište, a Milosrdni anđeo bombe nam je ostavljao i po ski-stazama, svuda gde su stigli", rekao je Kurandić koji se u vrijeme NATO bombardovanja nalazio u vojnoj bazi na vrhu Kopaonika gdje je preživio pravi pakao.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

21.08.2016 21:54

Pozurite zato u NATO Savez. Mali su oni Vama zla nanijelu pa zato stradate i danas.

ODGOVORITE
Name

pero

22.08.2016 11:50

Pod hitno da se otvori humanitarni broj da se pomogne covjeku,samohrani je otac troje djece

ODGOVORITE
Name

ре

23.08.2016 08:54

Жив је ђед Мићо, неће дјеца бити гладна и боса.