Хитна истрага поводом паљења храма

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Београд тражи хитну истрагу поводом паљења храма Преображења Господњег у Сарајеву.

Србија 21.08.2016 | 16:05
Хитна истрага поводом паљења храма
"Данас је запаљен храм Преображења Господњег у Сарајеву. Ми тражимо хитну истрагу", рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Београду.

Он је изразио наду да се неће поновити истрага као поводом напада и покушаја убиства премијера Србије Александра Вучића у Сребреници. "То су ствари на које наша држава мора да реагује", истакао је Дачић.

Поводом референдума у Републици Српској о Дану Републике, Дачић је поновио да Србија неће да се мијеша у унутрашње ствари БиХ и Републике Српске.

Он је подсјетио да је скоро цијела Влада Србије прије два дана била у Доњој Градини на обиљежавању 75 година од формирања концентрационог логора Јасеновац и да је Вучић тамо имао сусрет са највишим функционерима Српске, да је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, али да није било ријечи о референдуму.

"Чули сте да Србија неће да својим учешћем испадне као да се меша у унутрашње прилике у Републици Српској и БиХ, али сигурно да је наш интерес стабилност уопште и у Српској и БиХ", истакао је Дачић.

Коментаришући изјаве појединих политичара у Србији који кажу да Србија треба да се заложи за отказивање референдума у Српској, Дачић је рекао да је занимљиво да ти политичари увијек имају нешто да кажу када је ријеч о Србима, а не чује их да кажу нешто против, на примјер, хрватског национализма.

"Како се не огласише када је забрањено Вучићу, Николићу и Дачићу да дођу у Сребреницу, како се баш сви оглашавају на истој линији у складу са оним што неко жели да буде порука Србима? Не чуди ме, то је више реторичко питање. Зато што сам сигуран да то не служи интересима српског народа. А коме служи, то је питање за аналитичаре", рекао је Дачић.

Он је истакао да је амерички потпредсједник Џозеф Бајден током недавне посјете Београду пренио да је негативно изненађен чињеницом да су бошњачки политичари у БиХ, и након прошлогодишње посјете Вучића Сребреници, изразили став да је државно руководство Србије непожељно ове године у Сребреници.

Што се тиче чињенице да у пресуди Радовану Караџићу и другима није установљено да је Србија била дио удруженог злочиначког подухвата или да је подстицала злочине и етничко чишћење, Дачић је рекао да је то веома битно због Хрватске, али и због БиХ.

"Имаћемо, можда, поново проблема са БиХ зато што се муслимански политичари припремају да обнове тужбу /за геноцид против Србије/", рекао је Дачић, подсјетивши да Хашим Тачи најављује неке тужбе за злочине на Косову против Србије. 

Извор: Срна

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

зумба

21.08.2016 14:12

Е Дацицу,ако це се твоја функција састојати од тога да сваког дана посаљес неки протест,Хрватској или БиХ,ОНДА ДАЈ ОСТАВКУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дациц

21.08.2016 14:47

Разумео сам те хероју Зумба...срећа па ме саветујеш.... Шта би ја кукавац без тебе?.....ионако сам у политици 20ак година. А ти оно као аналитичар политички... На све имаш одговор. Ју како си диван

Name

Мики

21.08.2016 14:18

Немој политизирати случај. Била је Слава храма и све је протекло у најбољем реду Биле су и комшије других вјера с нама. Истрага треба да утврди Јел неко провалио у оставу да је покраде и при томе запалио или је намјерно запаљено. Према томе не избацуј пароле и не дижи тензије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логик

21.08.2016 14:54

Тако је.

Name

Мд

21.08.2016 16:14

Сваки дан човјек шаље неке протесне ноте може и композитор постати.

Name

ре.Мики

22.08.2016 06:47

Следеци пут славимо у дзамији

Name

бгд

21.08.2016 14:42

Који си ти ..пак

ОДГОВОРИТЕ
Name

статут

21.08.2016 14:43

Статут СП не познаје Цркву... Ста сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

купусар

21.08.2016 15:11

Откуд овај овдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиља

21.08.2016 23:48

Е који смо ми народ,никад задовољни. Да није рекао ниста,било би,ето како Србију није брига...Сад кад је рекао,опет не ваљда. Дајте Срби узмите се у памет,и престаните да пљујете без Деда и без мере инаце теско цемо опстати и остати. Толико

ОДГОВОРИТЕ