Hitna istraga povodom paljenja hrama

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Beograd traži hitnu istragu povodom paljenja hrama Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu.

Srbija 21.08.2016 | 16:05
Hitna istraga povodom paljenja hrama
"Danas je zapaljen hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu. Mi tražimo hitnu istragu", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je izrazio nadu da se neće ponoviti istraga kao povodom napada i pokušaja ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici. "To su stvari na koje naša država mora da reaguje", istakao je Dačić.

Povodom referenduma u Republici Srpskoj o Danu Republike, Dačić je ponovio da Srbija neće da se miješa u unutrašnje stvari BiH i Republike Srpske.

On je podsjetio da je skoro cijela Vlada Srbije prije dva dana bila u Donjoj Gradini na obilježavanju 75 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac i da je Vučić tamo imao susret sa najvišim funkcionerima Srpske, da je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ali da nije bilo riječi o referendumu.

"Čuli ste da Srbija neće da svojim učešćem ispadne kao da se meša u unutrašnje prilike u Republici Srpskoj i BiH, ali sigurno da je naš interes stabilnost uopšte i u Srpskoj i BiH", istakao je Dačić.

Komentarišući izjave pojedinih političara u Srbiji koji kažu da Srbija treba da se založi za otkazivanje referenduma u Srpskoj, Dačić je rekao da je zanimljivo da ti političari uvijek imaju nešto da kažu kada je riječ o Srbima, a ne čuje ih da kažu nešto protiv, na primjer, hrvatskog nacionalizma.

"Kako se ne oglasiše kada je zabranjeno Vučiću, Nikoliću i Dačiću da dođu u Srebrenicu, kako se baš svi oglašavaju na istoj liniji u skladu sa onim što neko želi da bude poruka Srbima? Ne čudi me, to je više retoričko pitanje. Zato što sam siguran da to ne služi interesima srpskog naroda. A kome služi, to je pitanje za analitičare", rekao je Dačić.

On je istakao da je američki potpredsjednik Džozef Bajden tokom nedavne posjete Beogradu prenio da je negativno iznenađen činjenicom da su bošnjački političari u BiH, i nakon prošlogodišnje posjete Vučića Srebrenici, izrazili stav da je državno rukovodstvo Srbije nepoželjno ove godine u Srebrenici.

Što se tiče činjenice da u presudi Radovanu Karadžiću i drugima nije ustanovljeno da je Srbija bila dio udruženog zločinačkog poduhvata ili da je podsticala zločine i etničko čišćenje, Dačić je rekao da je to veoma bitno zbog Hrvatske, ali i zbog BiH.

"Imaćemo, možda, ponovo problema sa BiH zato što se muslimanski političari pripremaju da obnove tužbu /za genocid protiv Srbije/", rekao je Dačić, podsjetivši da Hašim Tači najavljuje neke tužbe za zločine na Kosovu protiv Srbije. 

Izvor: Srna

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

zumba

21.08.2016 14:12

E Dacicu,ako ce se tvoja funkcija sastojati od toga da svakog dana posaljes neki protest,Hrvatskoj ili BiH,ONDA DAJ OSTAVKU.

ODGOVORITE
Name

Dacic

21.08.2016 14:47

Razumeo sam te heroju Zumba...sreća pa me savetuješ.... Šta bi ja kukavac bez tebe?.....ionako sam u politici 20ak godina. A ti ono kao analitičar politički... Na sve imaš odgovor. Ju kako si divan

Name

Miki

21.08.2016 14:18

Nemoj politizirati slučaj. Bila je Slava hrama i sve je proteklo u najboljem redu Bile su i komšije drugih vjera s nama. Istraga treba da utvrdi Jel neko provalio u ostavu da je pokrade i pri tome zapalio ili je namjerno zapaljeno. Prema tome ne izbacuj parole i ne diži tenzije.

ODGOVORITE
Name

Logik

21.08.2016 14:54

Tako je.

Name

Md

21.08.2016 16:14

Svaki dan čovjek šalje neke protesne note može i kompozitor postati.

Name

re.Miki

22.08.2016 06:47

Sledeci put slavimo u dzamiji

Name

bgd

21.08.2016 14:42

Koji si ti ..pak

ODGOVORITE
Name

statut

21.08.2016 14:43

Statut SP ne poznaje Crkvu... Sta sad?

ODGOVORITE
Name

kupusar

21.08.2016 15:11

Otkud ovaj ovdje.

ODGOVORITE
Name

Ljilja

21.08.2016 23:48

E koji smo mi narod,nikad zadovoljni. Da nije rekao nista,bilo bi,eto kako Srbiju nije briga...Sad kad je rekao,opet ne valjda. Dajte Srbi uzmite se u pamet,i prestanite da pljujete bez Deda i bez mere inace tesko cemo opstati i ostati. Toliko

ODGOVORITE