Вашингтон: У ФБиХ хапсе муџахедине, па их пуштају

Власти ФБиХ су током 1997. ухапсиле 29 Бошњака и страних држављана повезаних с муџахединским покретом због терористичких и криминалних активности, али су већину послије тога пустили да се бране са слободе користећи као изговор законом дозвољена средства, након чега су многи побјегли.

Босна и Херцеговина 20.08.2016 | 21:50
Вашингтон: У ФБиХ хапсе муџахедине, па их пуштају
Ово проистиче из недавно декласификоване депеше Стејт департмента, коју је у Вашингтон упутила америчка амбасада у Сарајеву 1. фебруара 2004. године.

У депеши се нигдје изричито не тврди да је правосуђе у ФБиХ заправо циљано те људе пуштало да би могли побјећи, али се по наводима на много мјеста у депеши може наметнути такав закључак.

"Подаци које смо добили показују да су налози за хапшење издати за 29 појединаца. Од тог броја, 25, укључујући и 11 Бошњака, ухапшени су крајем 1997. године у вези с муџахединским терористичким активностима у централној Босни. Деветоро од њих, укључујући петоро који су учествовали у бомбашком нападу у Мостару у септембру 1997, су у затвору", наведено је у депеши.

Међутим, одмах се упозорава да је њих 16 пуштено да се бране са слободе, међу којима су осморица оптужених за убиство, двоје за помагање терористичким вођама и један за посједовање експлозива.

"Већина њих пуштена је по налогу тужиоца у Зеници, што је легално по бх. законима. Налози за хапшења издани су за петорицу бјегунаца, међу којима је и један који је раније пуштен од стране зеничког тужиоца због мањег прекршаја. Ахмед Зухаир, Ахмед Фаи ал Самбери и Ал Мамари Омар Хила Зехра Мухамед су повезани с убиством америчког држављанина Вилијама Џеферсона", наведено је у документу.

Сви они су, како је истакнуто, постали бјегунци након што их је зенички тужилац пустио да се бране са слободе. Због тероризма и пљачкања ухапшени су и Али Ахмед ал Хамад и Сабар Лахмар, а оптужени су и за пљачкање Хрвата у Травнику, док је Али Хамад оптужен као учесник у мостарском бомбашком нападу.

"Бен Бусета никада није суђен за убиство. Осуђен је за помагање при бијегу међународног терористе Абу Хамзе на мјесец дана затвора. Међутим, и њега је зенички тужилац ослободио до правоснажности пресуде", наведено је у документу.

Један од терориста Крамти Саид, даље је наведено, оптужен је за учешће у подметању бомбе у католичкој цркви код Травника. "Њега је зенички тужилац ослободио у току жалбеног поступка због тромјесечне казне за незаконито посједовање оружја. И он је сада у бијегу", наведено је у документу.

Суад Грахић, оптужен за помагању у скривању Абу Хамзе, осуђен је на два мјесеца, али је одмах ослобођен под изговором да је истражни поступак у току. Ослобођен је, како је истакнуто, и Салех Недал, сарадник Абу Хамзе, иако је оптужница била подигнута за недозвољено посједовање оружја и крађу кола.

"Ејиб Хелвида и Самир Праћалић осуђени су на три мјесеца за саучесништво у пљачкама Хрвата у Травнику с Али Хамадом. Праћалића се повезује и с минирањем католичке цркве у Травнику. Док се Праћалић налази на одслужењу затворске казне, Хелвида је одмах пуштен од стране зеничког тужиоца до правоснажности пресуде", пише у депеши.

За све њих се наводи да су сарадници Абу Хамзе, док је Нихад Куртић у притвору у италијанском затвору. Наведено је и да су Един Мркоња, Евел Мањушак и Хасиб Ковач, који су сви повезани с тероризмом, пуштени од стране зеничког тужиоца под изговором да се чекају резултати истраге.

Напоменуто је да су сви послије тога побјегли. Застрашивање судија Полицијске снаге у БиХ имају веома висок степен рјешености кривичних случајева, али веома ниску стопу одслужења законских казни, наведено је у документу.

"Судови једноставно одбацују многе предмете, а казне су невјероватно благе. О томе како се судијама пријети и како их се застрашује у кантонима под контролом тврдолинијаша већ се испредају анегдоте", наведено је у документу.

Извор: Независне новине

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Ме

20.08.2016 10:50

...И због свега тога, горе наведеног, у Босни це опет бити рат...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉИЉАН

20.08.2016 11:43

СТО ПОСТО...ПА И ВРИЈЕМЕ ЈЕ УЛИЈЕНИЛИ СМО СЕ МИ БАЛКАНЦИ...

Name

Имали ико цитав

20.08.2016 12:49

Само вам јос треба да попалите оно сто имате па се мирно мозете преселити на Марс да будете близе богу.

Name

ветеран

20.08.2016 13:47

Дабогда ти рат у кући био! У прошлом рату сам три пута рањен,остао инвалид, а и тада је било багре што је рат призивала па збрисали у подруме или преко границе!

Name

Хембига

20.08.2016 21:24

Ветеран, сад ћеш све морати гледати преко интернета.

Name

Кама

21.08.2016 09:58

Ако Бог да.Инсхаллах!

Name

САД или никад

20.08.2016 11:11

Ко је "створио" муџахедине обучавајући и наоружавајући их у Афганистану? САД. Ко је исте те муџахедине довео на Балкан (БиХ, Косово) и у Русију (Чеченија) у деведесетим? САД. Ко и данас користи исте те муџахедине по дестабилизованим земљама (Либија, Сирија) и ко их је преименовао (Ал Qаида је сада ИСИЛ)? САД. (Али не амерички народ него њихова зликовачка олигархија.)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.08.2016 11:53

Први рат који је поцео против мудахедина је био агресија Русије на Афганистан.

Name

За Ре

20.08.2016 13:44

Ти се вјероватно ниси ни родио када је то било па ваљас глупости.Цак и тада је легални прдсједник Афганистана Надзи Булах позвао Совјетски Савез а не Русију да му помогне у градјнском рату. Са једне стране су били легална власт а са друге такозвани мудзахедини које је наравно помагала Америка.Видис све је исто као и данас.

Name

БАЦУСКА

20.08.2016 14:34

Једино сто је имао прогреса јадни Афганистан било је пре Америцког помагања и тад Амери створисе исламски фундаментализам и национализам као пријетњу свијетуа остало знамо знаци брадоње су америцко цедо босњаци су америцко цедо бих је америцки изум а ови назови судије су смеце које проводи депесе из америцке амбасаде у СА тако да младици са слије слободно могу дизати у ваздух возове станице подземне у неком европском граду а кад им досади пут Сирија весело друство

Name

САД или никад

20.08.2016 14:38

"За ре", управо тако. ЦИА је била у Афганистану шест месеци прије уласка Совјетске војске која је била позвана од тадашње легално изабране афганистанске владе која није одговарала америчкој олигархији јер је била љевичарска (социјалистичка). Муџахедини су обучавани, наоружавани, финансирани да би изводили терористичке нападе и на крају започели грађански рат у Афганистану. Америчка империја користи класичну стратегију коју су користили у Римској империји: Завади па владај. О свему овом су причали високи представници Америчке империје. (Горњи опис грађанског рата у Афганистану је јако сличан опису грађанског рата у бившој Југославији... Интересантно зар не? Али, наравно да америчка империја није имала везе са тим... Ми смо се САМИ посвађали и поубијали. И још кад неко каже да су они тако дивни јер су зауставили рат и да су нас помирили... забринем се за њега.)

Name

Република Српска

20.08.2016 11:21

Исламска посла,нико нормалан их не може волети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.08.2016 13:38

А ето ко нас воле???? Дај не ......

Name

мики

20.08.2016 11:39

Ма ,јели могуце!!! Пустали???Немогу да вјерујем..Али у хопама :) .Пустају их исти као и они сто су..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

20.08.2016 11:47

Требамо се окренути себи и рјешавању својих проблема. Независне новине Џевад Галијасевиц Лазански би требали бити ствар прошлости. након 1945 обновљене су пруге мостови фабрике електране и већ 60-тих имамо своје фабрике аутомобила Винчу дзердап а данас иако је прошло 20 година од рата причамо о мудзахефинима четницима усташама а растурили смо и оно мало привреде. Е па мислим да је то све до нас самих и то смо заслужили. Нека нам наш драги миле лети на аеродром Требиње па на хелиодром Вишеград и нек кити музичаре под сатром Живјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

роб

20.08.2016 12:10

Не би било уреду да их БиХ затвара а они се борили за БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

20.08.2016 12:10

Има ли неко да је сконтао да нас ови са ЛИЈЕВЕ и ДЕСНЕ стране хандре неколико вијекова..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

20.08.2016 15:15

Онај сто и тузи он им и сди све је то исто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

20.08.2016 18:19

Јесу ли амери оцекивали да це муслимански суд судити људима који су били у муслиманској војсци. Амери су у заблуди или су . . . . .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

20.08.2016 19:56

Није ваљда досло из г.зице у главу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдум

20.08.2016 20:18

Вратице се они опет ако буду потребни "ТУЗИТЕЉИМА"

ОДГОВОРИТЕ
Name

сада

20.08.2016 20:55

Због неких људи це испастати обицни градјани кад путују по свијету ни криви ни дузни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

21.08.2016 09:58

То исто раде И Нијемци, па ником ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

упдате

21.08.2016 19:54

Свјежа вијест, из 1997. :):)

ОДГОВОРИТЕ