Vašington: U FBiH hapse mudžahedine, pa ih puštaju

Vlasti FBiH su tokom 1997. uhapsile 29 Bošnjaka i stranih državljana povezanih s mudžahedinskim pokretom zbog terorističkih i kriminalnih aktivnosti, ali su većinu poslije toga pustili da se brane sa slobode koristeći kao izgovor zakonom dozvoljena sredstva, nakon čega su mnogi pobjegli.

Bosna i Hercegovina 20.08.2016 | 21:50
Vašington: U FBiH hapse mudžahedine, pa ih puštaju
Ovo proističe iz nedavno deklasifikovane depeše Stejt departmenta, koju je u Vašington uputila američka ambasada u Sarajevu 1. februara 2004. godine.

U depeši se nigdje izričito ne tvrdi da je pravosuđe u FBiH zapravo ciljano te ljude puštalo da bi mogli pobjeći, ali se po navodima na mnogo mjesta u depeši može nametnuti takav zaključak.

"Podaci koje smo dobili pokazuju da su nalozi za hapšenje izdati za 29 pojedinaca. Od tog broja, 25, uključujući i 11 Bošnjaka, uhapšeni su krajem 1997. godine u vezi s mudžahedinskim terorističkim aktivnostima u centralnoj Bosni. Devetoro od njih, uključujući petoro koji su učestvovali u bombaškom napadu u Mostaru u septembru 1997, su u zatvoru", navedeno je u depeši.

Međutim, odmah se upozorava da je njih 16 pušteno da se brane sa slobode, među kojima su osmorica optuženih za ubistvo, dvoje za pomaganje terorističkim vođama i jedan za posjedovanje eksploziva.

"Većina njih puštena je po nalogu tužioca u Zenici, što je legalno po bh. zakonima. Nalozi za hapšenja izdani su za petoricu bjegunaca, među kojima je i jedan koji je ranije pušten od strane zeničkog tužioca zbog manjeg prekršaja. Ahmed Zuhair, Ahmed Fai al Samberi i Al Mamari Omar Hila Zehra Muhamed su povezani s ubistvom američkog državljanina Vilijama Džefersona", navedeno je u dokumentu.

Svi oni su, kako je istaknuto, postali bjegunci nakon što ih je zenički tužilac pustio da se brane sa slobode. Zbog terorizma i pljačkanja uhapšeni su i Ali Ahmed al Hamad i Sabar Lahmar, a optuženi su i za pljačkanje Hrvata u Travniku, dok je Ali Hamad optužen kao učesnik u mostarskom bombaškom napadu.

"Ben Buseta nikada nije suđen za ubistvo. Osuđen je za pomaganje pri bijegu međunarodnog teroriste Abu Hamze na mjesec dana zatvora. Međutim, i njega je zenički tužilac oslobodio do pravosnažnosti presude", navedeno je u dokumentu.

Jedan od terorista Kramti Said, dalje je navedeno, optužen je za učešće u podmetanju bombe u katoličkoj crkvi kod Travnika. "Njega je zenički tužilac oslobodio u toku žalbenog postupka zbog tromjesečne kazne za nezakonito posjedovanje oružja. I on je sada u bijegu", navedeno je u dokumentu.

Suad Grahić, optužen za pomaganju u skrivanju Abu Hamze, osuđen je na dva mjeseca, ali je odmah oslobođen pod izgovorom da je istražni postupak u toku. Oslobođen je, kako je istaknuto, i Saleh Nedal, saradnik Abu Hamze, iako je optužnica bila podignuta za nedozvoljeno posjedovanje oružja i krađu kola.

"Ejib Helvida i Samir Praćalić osuđeni su na tri mjeseca za saučesništvo u pljačkama Hrvata u Travniku s Ali Hamadom. Praćalića se povezuje i s miniranjem katoličke crkve u Travniku. Dok se Praćalić nalazi na odsluženju zatvorske kazne, Helvida je odmah pušten od strane zeničkog tužioca do pravosnažnosti presude", piše u depeši.

Za sve njih se navodi da su saradnici Abu Hamze, dok je Nihad Kurtić u pritvoru u italijanskom zatvoru. Navedeno je i da su Edin Mrkonja, Evel Manjušak i Hasib Kovač, koji su svi povezani s terorizmom, pušteni od strane zeničkog tužioca pod izgovorom da se čekaju rezultati istrage.

Napomenuto je da su svi poslije toga pobjegli. Zastrašivanje sudija Policijske snage u BiH imaju veoma visok stepen rješenosti krivičnih slučajeva, ali veoma nisku stopu odsluženja zakonskih kazni, navedeno je u dokumentu.

"Sudovi jednostavno odbacuju mnoge predmete, a kazne su nevjerovatno blage. O tome kako se sudijama prijeti i kako ih se zastrašuje u kantonima pod kontrolom tvrdolinijaša već se ispredaju anegdote", navedeno je u dokumentu.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Me

20.08.2016 10:50

...I zbog svega toga, gore navedenog, u Bosni ce opet biti rat...

ODGOVORITE
Name

LJILJAN

20.08.2016 11:43

STO POSTO...PA I VRIJEME JE ULIJENILI SMO SE MI BALKANCI...

Name

Imali iko citav

20.08.2016 12:49

Samo vam jos treba da popalite ono sto imate pa se mirno mozete preseliti na Mars da budete blize bogu.

Name

veteran

20.08.2016 13:47

Dabogda ti rat u kući bio! U prošlom ratu sam tri puta ranjen,ostao invalid, a i tada je bilo bagre što je rat prizivala pa zbrisali u podrume ili preko granice!

Name

Hembiga

20.08.2016 21:24

Veteran, sad ćeš sve morati gledati preko interneta.

Name

Kama

21.08.2016 09:58

Ako Bog da.Inshallah!

Name

SAD ili nikad

20.08.2016 11:11

Ko je "stvorio" mudžahedine obučavajući i naoružavajući ih u Afganistanu? SAD. Ko je iste te mudžahedine doveo na Balkan (BiH, Kosovo) i u Rusiju (Čečenija) u devedesetim? SAD. Ko i danas koristi iste te mudžahedine po destabilizovanim zemljama (Libija, Sirija) i ko ih je preimenovao (Al Qaida je sada ISIL)? SAD. (Ali ne američki narod nego njihova zlikovačka oligarhija.)

ODGOVORITE
Name

re

20.08.2016 11:53

Prvi rat koji je poceo protiv mudahedina je bio agresija Rusije na Afganistan.

Name

Za Re

20.08.2016 13:44

Ti se vjerovatno nisi ni rodio kada je to bilo pa valjas gluposti.Cak i tada je legalni prdsjednik Afganistana Nadzi Bulah pozvao Sovjetski Savez a ne Rusiju da mu pomogne u gradjnskom ratu. Sa jedne strane su bili legalna vlast a sa druge takozvani mudzahedini koje je naravno pomagala Amerika.Vidis sve je isto kao i danas.

Name

BACUSKA

20.08.2016 14:34

Jedino sto je imao progresa jadni Afganistan bilo je pre Americkog pomaganja i tad Ameri stvorise islamski fundamentalizam i nacionalizam kao prijetnju svijetua ostalo znamo znaci bradonje su americko cedo bosnjaci su americko cedo bih je americki izum a ovi nazovi sudije su smece koje provodi depese iz americke ambasade u SA tako da mladici sa slije slobodno mogu dizati u vazduh vozove stanice podzemne u nekom evropskom gradu a kad im dosadi put Sirija veselo drustvo

Name

SAD ili nikad

20.08.2016 14:38

"Za re", upravo tako. CIA je bila u Afganistanu šest meseci prije ulaska Sovjetske vojske koja je bila pozvana od tadašnje legalno izabrane afganistanske vlade koja nije odgovarala američkoj oligarhiji jer je bila ljevičarska (socijalistička). Mudžahedini su obučavani, naoružavani, finansirani da bi izvodili terorističke napade i na kraju započeli građanski rat u Afganistanu. Američka imperija koristi klasičnu strategiju koju su koristili u Rimskoj imperiji: Zavadi pa vladaj. O svemu ovom su pričali visoki predstavnici Američke imperije. (Gornji opis građanskog rata u Afganistanu je jako sličan opisu građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji... Interesantno zar ne? Ali, naravno da američka imperija nije imala veze sa tim... Mi smo se SAMI posvađali i poubijali. I još kad neko kaže da su oni tako divni jer su zaustavili rat i da su nas pomirili... zabrinem se za njega.)

Name

Republika Srpska

20.08.2016 11:21

Islamska posla,niko normalan ih ne može voleti.

ODGOVORITE
Name

re

20.08.2016 13:38

A eto ko nas vole???? Daj ne ......

Name

miki

20.08.2016 11:39

Ma ,jeli moguce!!! Pustali???Nemogu da vjerujem..Ali u hopama :) .Pustaju ih isti kao i oni sto su..

ODGOVORITE
Name

Miki

20.08.2016 11:47

Trebamo se okrenuti sebi i rješavanju svojih problema. Nezavisne novine Dževad Galijasevic Lazanski bi trebali biti stvar prošlosti. nakon 1945 obnovljene su pruge mostovi fabrike elektrane i već 60-tih imamo svoje fabrike automobila Vinču dzerdap a danas iako je prošlo 20 godina od rata pričamo o mudzahefinima četnicima ustašama a rasturili smo i ono malo privrede. E pa mislim da je to sve do nas samih i to smo zaslužili. Neka nam naš dragi mile leti na aerodrom Trebinje pa na heliodrom Višegrad i nek kiti muzičare pod satrom Živjeli

ODGOVORITE
Name

rob

20.08.2016 12:10

Ne bi bilo uredu da ih BiH zatvara a oni se borili za BiH.

ODGOVORITE
Name

Logika...

20.08.2016 12:10

Ima li neko da je skontao da nas ovi sa LIJEVE i DESNE strane handre nekoliko vijekova..

ODGOVORITE
Name

Xx

20.08.2016 15:15

Onaj sto i tuzi on im i sdi sve je to isto

ODGOVORITE
Name

Brle

20.08.2016 18:19

Jesu li ameri ocekivali da ce muslimanski sud suditi ljudima koji su bili u muslimanskoj vojsci. Ameri su u zabludi ili su . . . . .

ODGOVORITE
Name

Hm

20.08.2016 19:56

Nije valjda doslo iz g.zice u glavu?

ODGOVORITE
Name

Referendum

20.08.2016 20:18

Vratice se oni opet ako budu potrebni "TUZITELJIMA"

ODGOVORITE
Name

sada

20.08.2016 20:55

Zbog nekih ljudi ce ispastati obicni gradjani kad putuju po svijetu ni krivi ni duzni.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

21.08.2016 09:58

To isto rade I Nijemci, pa nikom nista.

ODGOVORITE
Name

update

21.08.2016 19:54

Svježa vijest, iz 1997. :):)

ODGOVORITE