Шта ако избаците кафу из употребе?

Уколико размишљате да престанете да пијете кафу, прво прочитајте овај текст па размислите још једном.

Здравље 20.08.2016 | 12:16
Шта ако избаците кафу из употребе?
Кафа је свакако напитак који пије највећи број људи на планети, а већина њих не може ни да замисли почетак дана без шољице вруће кафе.

Како у свему треба имати меру, ни у конзумирању кафе не треба претеривати, а портал Реадер'с дигеста је саставио листу од 10 ствари које ће задесити ваш организам уколико смањите или потпуно прекинете унос овог напитка.

Поједина истраживања су показала да је свакодневна конзумација кофеина у кафи, чају или другим напицима код испитаника повећала дневни ниво шећера за готово 10 одсто. То значи да поред гојазности постоји ризик и од кардиоваскуларних болести. Избацивањем кафе можете да се ослободите стотине калорија у само једном дану.

Можете добити килограме

С друге стране, кафа може да потисне ваш апетит па бисте замену за њу вероватно потражили у разним намирницама пуним масти и шећера.

Можда ћете имати бољи сан

Иако бисте се у почетку осећали прилично уморно, због недостатка стимуланса, на дуже стазе могли бисте боље да спавате. Једно истраживање је показало да кафа попијена чак 6 сати пре спавања може утицати на сан.

Вероватно бисте имали чешће главобоље

Свако ко пије кафу ујутру, зна са каквим се главобољама сусреће касније током дана онда када не добије своју дозу кофеина. Престанком конзумирања кафе, телу одузимате адреналин и допамин, који делују као природни стимуланси и држе вас будним. Уместо тога осећаћете утицај аденозина, хормона задуженог за одмор и умор, који узрокује промене у мозгу, које онда доводе до главобоља. Како бисте избегли јаке главобоље, немојте да престанете да пијете кафу нагло, већ постепено смањујте њен унос.

Генерално ћете се осећати лоше

Престанак конзумирања кафе изазива и депресију, несаницу, анксиозност и вртоглавице. Телесни симптоми углавном престају након два дана док овим другим треба око недељу дана.

Имаћете лепши осмех

Кафа је по свом хемијском саставу кисела а киселине лоше утичу на наше зубе, између осталог од превеликог уноса кофеина зуби могу пожутети.

Остаћете без антиоксиданса

И поред свих ових мана, кафа има јако добар утицај на наше здравље, пре свега зато што је богата антиоксидансима. Нека истраживања су чак показала да кафа повољно утиче на спречавање тешких болести попут рака дојке и Паркинсонове болести.

Могућ је пад концентрације

Умор и раздражљивост такође спадају у нуспојаве приликом престанка конзумације кафе, а они доприносе и мањку концентрације. Ако сте свакако одлучили да престанете са пијењем кафе можете пробати да "подигнете" концентрацију жваком са укусом ментола , јер би она требало да убрзава реаговање и да повећава прецизност.

Очекујте затвор

Познато је да је кафа диуретик, што значи да омогућава што бољу "проходност" ваших црева, па логично ако престанете да је пијете можете очекивати проблеме са столицом.

Можда ћете се осећати смиреније

Ако престанете да пијете кафу осећаћете се мање анксиозно и стресно. Кофеин је стимуланс који природно подиже ниво адреналина и хормона стреса у вашем телу.


Извор: Србија данас

Коментари / 0

Оставите коментар