ОИ - Преглед атлетских дешавања...

Доминација Кенијки на 5000 метара! Алмаз Ајана из Етиопије била је лидер трке на 5000 метара све до половине претпоследњег круга, а онда су Кенијке искористиле свежину. Прво злато за ову афричку земљу у овој дисциплини. Занимљива борба за медаље у скоку мотком за жене и бацању кладива за мушкарце. Американке од дисквалификације до злата! Сједњене Америчке Државе одбраниле златну медаљу у дисциплини штафета 4x100 за даме. Јамајка слави - злато за штафету, девето за Болта! Усеин Болт освојио и девету златну медаљу на Олимпијским играма. Јамајка маестрална, САД освојила бронзу, па дисквалификована!

Остали спортови 20.08.2016 | 11:45
ОИ - Преглед атлетских дешавања...
Фантастична трка у финалу 5000 метара за даме!

Претходних година навикли смо да гледамо "доминацију" Етиопљанки које су освојиле 7 од 15 медаља колико је укупно додељено у женској конкуренцији на 5000 метара, пошто је оно на Олимпијским играма тек од 1996. године, али су Кеније коначно успеле да дођу и до злата.

На круг и по до краја - није деловало да ће доћи до тога.

Алмаз Ајана је суверено предњачила у овој трци, али се можда и префорсирала, па су на половини претпоследњег круга то искористиле такмичарке из Кеније. Вивијан Черијот је стигла до злата, а Хелен Обири одмах за њом - до сребра!

Вивијен Черијот је трку завршила за 14 минута и 26.16 секунди и тако својој земљи донела прву златну медаљу у овој дисциплини пошто су до сада имали "само" три сребра.

Она је такође и оборила олимпијски рекорд који је до сада држала Румунка Габријела Сабо.

На крају је поредак првих пет био: Кенија, Кенија, Етиопија, Кенија, Етиопија - а Турска је прекинула тај низ...

Осим тркчаких дисциплина - штафета 4x100м за жене, штафета 4x100 за мушкарце и 5000м за даме, на програму на Олимпијским играма били су и скок мотком за жене и бацање кладива за мушкарце, а ово су резултати.

Екатерини Стефаниди била је најбоља у скоку мотком. Она је, као и Американка Сенди Морис која је освојила сребрну медаљу, три пута рушила шипку на 4,9 метара, али је на 4,85 била боља. Бронзану медаљу у тој дисциплини освојила је Елиза Мекартни са Новог Зеланда.

Занимљиво, ова девојка из Грчке је тек четврта освајачица злата у овој дисциплини које је на Играма присутно тек од Сиднеја 2000. године, пошто су до сада Американке Стејси Драгила и Џен Сур и Рускиња Јелена Исинбајева, два пута, освајале златно одличје у скоку мотком.

Дилшод Назаров из Таџикистана освојио је златну медаљу у бацању кладива. Он је резултатом 78,68 метара био испред Ивана Цихана из Белорусије и Војћеха Новицког из Пољске.

То је прва златна олимпијска медаља за Таџикистан.

Американке од дисквалификације до злата! Сједњене Америчке Државе одбраниле златну медаљу у дисциплини штафета 4x100 за даме.

Није било неизвесно!

Сједињене Америчке Државе одбраниле су златну медаљу на Олимпијским играма у дисциплини штафета 4x100м за даме пошто су Тијана Бартолета, Алисон Феликс, Инглиш Гарднер и Тори Боуи биле далеко брже од конкуренције.

Оне су тако донеле 11. златну медаљу својој држави у овој дисциплини.

Очекивала се боља трка за Јамајку која је имала нешто лошији старт и прва "измена" није обављена на најбољи начин, па су Американке тада већ побегле, а сјајна Шели-Ен Фрејзер-Прајс, упркос фантастичној последњој измени, није успела да направи сензацију.

САД су биле најбрже са временом 41.01 секунда.

Оно што је занимљиво је то да је америчка штафета била дисквалификована у полуфиналу због неуспеле измене, али им је због "уочене неправилности" дозвољено да самостално на стази трку истрче још једном - па су се убедљиво пласирале у финале.

Да се то није десило поредак би можда био другачији од овог: САД, Јамајка, Велика Британија, Немачка, Тринидад и Тобаго, Канада и Нигерија.
 
Јамајка слави - злато за штафету, девето за Болта! Усеин Болт освојио и девету златну медаљу на Олимпијским играма. Јамајка маестрална, САД освојила бронзу, па дисквалификована!

Посластица дана - испунила је очекивања!

Последњи догађај на програму у ноћи између суботе и недељу био је предвиђен за штафету 4x100 за мушкарце, а у победи Јамајке временом 37.27 секунди видели смо, можда, и последњи спринт Усеина Болта на Олимпијским играма.

Сјајно је почео искусни Асафа Пауел, далеко млађи Јохан Блејк је наставио одличну трку, а Никел Ашмеде је рутински прешао своју деоницу и предао штафету краљу спринта.

"Гром са Јамајке" је феноменално истрчао своју последњу деоницу и тако освојио ДЕВЕТО злато на Олимпијским играма у девет финала на којима се тркао. По три пута на 100м, три пута на 200м и три пута на 4x100м!

Све говори да су му ово биле последње Игре, а самим тим и последња трка, али нада и даље постоји да ће се Усеин Болт ипак предомислити и да ћемо га гледати и за четири године.

Ако је тријумф Јамајке био очекиван, онда се то не може рећи за штафету Јапана која је освојила сребро, прва медаља у историји за ову земљу у овој дисциплини, а Сједињене Америчке Државе су по времену дошле до бронзе...

....међутим!

Након прегледавања снимака "измена" Сједињене Америчке Државе, које су наступиле у саставу Роџерс, Гетлин, Геј и Бромел, дисквалификоване су - па је бронза припала Канади!

Четврти кроз циљи прошли су Кинези, Британци и Бразилци, док су поред САД суспендовани и Тринидад и Тобаго.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар