ОИ: Србија - Аустралија, реакције...

Српски селектор дао је веома емотивну изјаву после "кошаркашке клинике" коју је одржао у Рију. Млади крилни центар "орлова" каже да нема разлога да стрепимо од Американаца у новом, још већем и важнијем окршају на ОИ у Рију. "Не треба ти већи мотив од финала Олимпијских игара. И то још против Америке...", рекао је српски центар после победе над Аустралијом.

Кошарка 20.08.2016 | 11:00
ОИ: Србија - Аустралија, реакције...
Предавање из модерне кошарке, па излив емоција.

"Заслужено идемо у финале, миран сам после свега што је било, јер волим ове момке, волим ову земљу, волим овај дрес и уживаћу у медаљи каква год да буде", рекао је наш селектор Александар Ђорђевић за РТС после победе над Аустралијом у полуфиналу, а пред ново финале са Американцима.

Ново, јер је доласком једног од најбољих кошаркаша које је ова земља имала на место селектора, Србија изборила три узастопна полуфинала у три године, а два финала – у којем ћемо се у недељу у 20.45 борити опет с "Тимом снова".

Али, ово што су Сале и момци приредили већ је сан снова.

Аустралија, која је себе сматрала другим фаворитом пред старт турнира, после САД, а уз Шпанију и Француску (такве су изјаве стизале из табора "кенгура"), постигла је пет поена у првој, а девет у другој четвртини, пала на 21 поен заостатка на полувремену и већ тада свима је било јасно да је српски тим маестрално припремио меч.

И потом то спровео у дело...

"Јако добро смо спремили утакмицу, момци су срцем и главом одрадили све оно о чему смо говорили, зауставили смо њиховог најбољег плејмејкера, Богута (центар, прим. аут) око којег све почиње и завршава се. Нису имали ниједан 'бекдор' пас у првом полувремену, дали су 14 поена, тако да... Ако ти екипа у полуфиналу Олимпијских игара постигне толико поена за полувреме, онда знаш да си одиграо праву одбрану и ја сам пресрећан због тога", рекао је Ђорђевић.

Његов тим и он покушаће у недељу да ураде немогуће, да победе Американце, што му као играчу није успело 1996. у Атланти.

Али, што се нас тиче, не морају то да ураде! Ако им успе - успе! Они су већ јунаци.

Млади крилни центар "орлова" каже да нема разлога да стрепимо од Американаца у новом, још већем и важнијем окршају на ОИ у Рију.

Никола Јокић је на првом великом такмичењу у националном дресу све бољи и сигурнији у себе како време одмиче.

Дао је велики допринос победи над Хрватском у четвртфиналу, па овој над Аустралијом - 87:61 у ноћи између петка и суботе.

"Феноменална утакмица против екипе која нас је победила у групи. Сви смо играли један за другог. Захвалио бих се момцима, стручном штабу и вама који сте будни", рекао је Јокић за РТС непосредно после полуфинала.

Млади ас Денвер Нагитса каже да ће меч за злато против САД (недеља, 20.45 по централноевропском  времену) дочекати без треме.

"У сваку утакмицу улазимо растерећено, јер знамо да ћемо покидати и изгинути један за другог. Сад, који ће бити резултат - никад се не зна. Можда ће победити они, можда ћемо ми".

Претходни окршај са НБА звездама, у четвртом колу групне фазе, завршен је резултатом 91:94, уз промашену тројку Богдана Богдановића за продужетак.

"Није мала ствар играти финале Олимпијских игара", поручује наш капитен.

Каква победа против Аустралије!

Капитен кошаркашке репрезентације Србије Милош Теодосић рекао је да није веровао да његова екипа може да игра толико добро као данас и да ће се тим трудити да победи САД и освоји златну олимпијску медаљу.

"Колико год сам веровао у ову екипу, нисам веровао да можемо овако добро да играмо. Показали смо карактер и оно о чему смо причали свих ових година, да је тимски дух нешто... Не знам", рекао је Теодосић новинарима после утакмице.

Србије се пласирала у финале Олимпијских игара у Рио де Жанеиру, пошто је убедљиво победила Аустралију.

"Сјајна победа, изванредна утакмица. Зауставити Аустралију на 14 поена у полувремену је нестварно. У првој смо примили 95 од њих", додао је капитен.

Он је истакао да му не смета што ће се створити еуфорија после велике победе.

"Зашто не би било еуфорије? Није мала ствар играти финале Олимпијских игара. Показали смо да смо сјајни у тимским спортовима ватерполу, одбојци. Остаје жал што су кошаркашице изгубиле, али људи у Србији треба да буду поносни сваким учесником ових Олимпијских игара", рекао је Теодосић.

По његовој оцени, биће јако тешко у финалу против САД.

"Играћемо своју игру и трудити се да дамо све на терену и видећемо да ли ће то бити довољно за огромну сензацију", рекао је Теодосић и додао да се сећа утакмица против САД у финалу Олимпијских игара у Атланти 1996. године, као и великог тријумфа на Светском првенству 2002.

Никола Калинић је казао да Србија није дозволила да се понови утакмица са Аустралијом из групне фазе.

"Очекивали смо да одиграмо боље него у првој утакмици са њима. Можемо да дозволимо неком једном да нас пребије, али смо извукли поуке и били одлучни, мотивисани и показали да имамо искуства из полуфинала светског и европског првенства", казао је Калинић.

Он је навео да ће његова екипа знати како да се супростави екипи САД.

"Зна се какав је тим Америка. Играли смо против њих, знамо шта да очекујемо тако да мислим да ћемо да пружимо већи отпор него пре две године у финалу Светског првенства. Спремићемо се и видећемо како ће бити", додао је Калинић.

Теодосић је казао да је уласком у финале Олимпијских игара изгубио опкладу од Немање Недовића и Богдана Богдановића, којима ће морати да плати смештај на Ибици.

"Не треба ти већи мотив од финала Олимпијских игара. И то још против Америке...", рекао је српски центар после победе над Аустралијом.

Кошаркашка репрезентација Србије направила је велики успех јер се пласирала у финале Олимпијских игара у Рију.

"Орлови" су у полуфиналу савладали Аустралију резултатом 87:61 (16:5, 19:9, 31:24, 21:23).

Они ће се за златну медаљу борити са селекцијом САД, која је била боља од Шпаније.

Репрезентативац Србије Мирослав Радуљица рекао је да је освајање олимпијске медаље велика ствар и да његовој екипи не треба додатни мотив од финала против САД.

"Не треба ти већи мотив од финала Олимпијских игара. Америка... Не треба нам други мотив. Поготово јер смо показали да можемо да играмо са њима и да можемо да их победимо. То нам даје велику наду", навео је Радуљица.

Српски центар истакао је да су "орлови" успели да победе Аустралију, јер су из пораза у групној фази такмичења у Рију извукли поуке.

"Можда делује да је било лако против Аустралије, али ми смо направили да тако изгледа. Показали су нам у прошлој утакмици како треба да играмо, научили су нас лекцију и ми смо то овај пут применили на њима. Играли смо тимску одбрану", рекао је Радуљица.

Он напомиње да је освајање олимпијске медаље велика ствар за Србију.

"Ово је за нас огромна ствар, за Србију, породице, играче, за све који се осећају Србима. Јежим се кад помислим на то, а могу да помислим шта њима то значи", додао је горостасни центар и напоменуо да "од њих Србија може да очекује још медаља".

Кошаркаши су обезбедили седму медаљу у Рију за Србију, а меч за злато затвориће Олимпијске игре, јер ће бити последње финале на програму, у недељу од 20.45 часова по средњеевропском времену.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар