OI: Srbija - Australija, reakcije...

Srpski selektor dao je veoma emotivnu izjavu posle "košarkaške klinike" koju je održao u Riju. Mladi krilni centar "orlova" kaže da nema razloga da strepimo od Amerikanaca u novom, još većem i važnijem okršaju na OI u Riju. "Ne treba ti veći motiv od finala Olimpijskih igara. I to još protiv Amerike...", rekao je srpski centar posle pobede nad Australijom.

Košarka 20.08.2016 | 11:00
OI: Srbija - Australija, reakcije...
Predavanje iz moderne košarke, pa izliv emocija.

"Zasluženo idemo u finale, miran sam posle svega što je bilo, jer volim ove momke, volim ovu zemlju, volim ovaj dres i uživaću u medalji kakva god da bude", rekao je naš selektor Aleksandar Đorđević za RTS posle pobede nad Australijom u polufinalu, a pred novo finale sa Amerikancima.

Novo, jer je dolaskom jednog od najboljih košarkaša koje je ova zemlja imala na mesto selektora, Srbija izborila tri uzastopna polufinala u tri godine, a dva finala – u kojem ćemo se u nedelju u 20.45 boriti opet s "Timom snova".

Ali, ovo što su Sale i momci priredili već je san snova.

Australija, koja je sebe smatrala drugim favoritom pred start turnira, posle SAD, a uz Španiju i Francusku (takve su izjave stizale iz tabora "kengura"), postigla je pet poena u prvoj, a devet u drugoj četvrtini, pala na 21 poen zaostatka na poluvremenu i već tada svima je bilo jasno da je srpski tim maestralno pripremio meč.

I potom to sproveo u delo...

"Jako dobro smo spremili utakmicu, momci su srcem i glavom odradili sve ono o čemu smo govorili, zaustavili smo njihovog najboljeg plejmejkera, Boguta (centar, prim. aut) oko kojeg sve počinje i završava se. Nisu imali nijedan 'bekdor' pas u prvom poluvremenu, dali su 14 poena, tako da... Ako ti ekipa u polufinalu Olimpijskih igara postigne toliko poena za poluvreme, onda znaš da si odigrao pravu odbranu i ja sam presrećan zbog toga", rekao je Đorđević.

Njegov tim i on pokušaće u nedelju da urade nemoguće, da pobede Amerikance, što mu kao igraču nije uspelo 1996. u Atlanti.

Ali, što se nas tiče, ne moraju to da urade! Ako im uspe - uspe! Oni su već junaci.

Mladi krilni centar "orlova" kaže da nema razloga da strepimo od Amerikanaca u novom, još većem i važnijem okršaju na OI u Riju.

Nikola Jokić je na prvom velikom takmičenju u nacionalnom dresu sve bolji i sigurniji u sebe kako vreme odmiče.

Dao je veliki doprinos pobedi nad Hrvatskom u četvrtfinalu, pa ovoj nad Australijom - 87:61 u noći između petka i subote.

"Fenomenalna utakmica protiv ekipe koja nas je pobedila u grupi. Svi smo igrali jedan za drugog. Zahvalio bih se momcima, stručnom štabu i vama koji ste budni", rekao je Jokić za RTS neposredno posle polufinala.

Mladi as Denver Nagitsa kaže da će meč za zlato protiv SAD (nedelja, 20.45 po centralnoevropskom  vremenu) dočekati bez treme.

"U svaku utakmicu ulazimo rasterećeno, jer znamo da ćemo pokidati i izginuti jedan za drugog. Sad, koji će biti rezultat - nikad se ne zna. Možda će pobediti oni, možda ćemo mi".

Prethodni okršaj sa NBA zvezdama, u četvrtom kolu grupne faze, završen je rezultatom 91:94, uz promašenu trojku Bogdana Bogdanovića za produžetak.

"Nije mala stvar igrati finale Olimpijskih igara", poručuje naš kapiten.

Kakva pobeda protiv Australije!

Kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Miloš Teodosić rekao je da nije verovao da njegova ekipa može da igra toliko dobro kao danas i da će se tim truditi da pobedi SAD i osvoji zlatnu olimpijsku medalju.

"Koliko god sam verovao u ovu ekipu, nisam verovao da možemo ovako dobro da igramo. Pokazali smo karakter i ono o čemu smo pričali svih ovih godina, da je timski duh nešto... Ne znam", rekao je Teodosić novinarima posle utakmice.

Srbije se plasirala u finale Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, pošto je ubedljivo pobedila Australiju.

"Sjajna pobeda, izvanredna utakmica. Zaustaviti Australiju na 14 poena u poluvremenu je nestvarno. U prvoj smo primili 95 od njih", dodao je kapiten.

On je istakao da mu ne smeta što će se stvoriti euforija posle velike pobede.

"Zašto ne bi bilo euforije? Nije mala stvar igrati finale Olimpijskih igara. Pokazali smo da smo sjajni u timskim sportovima vaterpolu, odbojci. Ostaje žal što su košarkašice izgubile, ali ljudi u Srbiji treba da budu ponosni svakim učesnikom ovih Olimpijskih igara", rekao je Teodosić.

Po njegovoj oceni, biće jako teško u finalu protiv SAD.

"Igraćemo svoju igru i truditi se da damo sve na terenu i videćemo da li će to biti dovoljno za ogromnu senzaciju", rekao je Teodosić i dodao da se seća utakmica protiv SAD u finalu Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine, kao i velikog trijumfa na Svetskom prvenstvu 2002.

Nikola Kalinić je kazao da Srbija nije dozvolila da se ponovi utakmica sa Australijom iz grupne faze.

"Očekivali smo da odigramo bolje nego u prvoj utakmici sa njima. Možemo da dozvolimo nekom jednom da nas prebije, ali smo izvukli pouke i bili odlučni, motivisani i pokazali da imamo iskustva iz polufinala svetskog i evropskog prvenstva", kazao je Kalinić.

On je naveo da će njegova ekipa znati kako da se suprostavi ekipi SAD.

"Zna se kakav je tim Amerika. Igrali smo protiv njih, znamo šta da očekujemo tako da mislim da ćemo da pružimo veći otpor nego pre dve godine u finalu Svetskog prvenstva. Spremićemo se i videćemo kako će biti", dodao je Kalinić.

Teodosić je kazao da je ulaskom u finale Olimpijskih igara izgubio opkladu od Nemanje Nedovića i Bogdana Bogdanovića, kojima će morati da plati smeštaj na Ibici.

"Ne treba ti veći motiv od finala Olimpijskih igara. I to još protiv Amerike...", rekao je srpski centar posle pobede nad Australijom.

Košarkaška reprezentacija Srbije napravila je veliki uspeh jer se plasirala u finale Olimpijskih igara u Riju.

"Orlovi" su u polufinalu savladali Australiju rezultatom 87:61 (16:5, 19:9, 31:24, 21:23).

Oni će se za zlatnu medalju boriti sa selekcijom SAD, koja je bila bolja od Španije.

Reprezentativac Srbije Miroslav Raduljica rekao je da je osvajanje olimpijske medalje velika stvar i da njegovoj ekipi ne treba dodatni motiv od finala protiv SAD.

"Ne treba ti veći motiv od finala Olimpijskih igara. Amerika... Ne treba nam drugi motiv. Pogotovo jer smo pokazali da možemo da igramo sa njima i da možemo da ih pobedimo. To nam daje veliku nadu", naveo je Raduljica.

Srpski centar istakao je da su "orlovi" uspeli da pobede Australiju, jer su iz poraza u grupnoj fazi takmičenja u Riju izvukli pouke.

"Možda deluje da je bilo lako protiv Australije, ali mi smo napravili da tako izgleda. Pokazali su nam u prošloj utakmici kako treba da igramo, naučili su nas lekciju i mi smo to ovaj put primenili na njima. Igrali smo timsku odbranu", rekao je Raduljica.

On napominje da je osvajanje olimpijske medalje velika stvar za Srbiju.

"Ovo je za nas ogromna stvar, za Srbiju, porodice, igrače, za sve koji se osećaju Srbima. Ježim se kad pomislim na to, a mogu da pomislim šta njima to znači", dodao je gorostasni centar i napomenuo da "od njih Srbija može da očekuje još medalja".

Košarkaši su obezbedili sedmu medalju u Riju za Srbiju, a meč za zlato zatvoriće Olimpijske igre, jer će biti poslednje finale na programu, u nedelju od 20.45 časova po srednjeevropskom vremenu.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar