Зашто војници напуштају ОС БиХ?

"Министарство одбране и Оружане снаге БиХ сусрећу се са низом проблема, али у потпуности су способни да одговоре на задатке који су у њиховој надлежности, а то су одбрана земље, учешће у мировним мисијама, деминирање и помоћ цивилном становништву у елементарним непогдама", изјавила је данас у Сарајеву на конференцији за новинаре министар одбране Марина Пендеш.

Босна и Херцеговина 19.08.2016 | 20:35
Зашто војници напуштају ОС БиХ?
Прије мјесец дана откривено је да Министарство одбране располаже са 300 тона конзервиране хране, којој рок истиче крајем ове или почетком наредне године. Та храна набављена је 2014. године у вријеме мандата СДП-овог министра Зекеријаха Осмића и његових замјеника - социјалсте Живка Марјанца и Марине Пандеш - кадра ХДЗ-а БиХ.

Тадашњи замјеник, а данас министар Марина Пендеш каже да је и сама била изненађена чињеницом да је неко наручио 10 пута више конзерви него је потребно, чиме је буџет БиХ оштећен за милионски износ.

"Ми смо преузели активности да произвођачима који су испоручили те конзерве извршимо поврат, али нисмо успјели у потпуности. Покренула сам поступак утврђивања одговорности особа које су до тога довеле. Како ће се све то завршити, не знам, јер још нисам добила информацију ко је тај ко је тражио толике количине конзерви", каже Пендешова.

Лоша храна није разлог због којег војници напуштају Оружане снаге БиХ, тврди министар Марина Пендеш, као ни плата.

"Војник оружаних снага БиХ мјесечно кроз плату и накнаде прими нешто више од 900 марака. Поређења ради, у Србији војници имају мјесечна примања 250 евра, Македонци 300, док је војник Црне Горе плаћен 350 евра мјесечно”, каже Пендешова и истиче да су разлози одласка године, јер војник по уговору у Оружаним снагама БиХ не може бити старији од 35 година, те проналазак другог, сигурнијег посла или одлазак у иностранство.

Пендешова признаје да неки воници имају разлога да буду незадовољни условима рада, прије свега они који раде као стражари на неперспективним условима рада, војним локацијама, јер те локације нису и неће бити уређене у складу са стандардима.

"Министарство одбране има у потпуности припремљено 11 локација и већ неколико пута смо инсистирали код ентитетских влада да изврше
преузимање. То су неперспективне војне локације, које чувају наши војници, јер ентитети неће да их преузму. Ја могу наредити повлачење војника, па нека се ентитети брину о тој имовини, али то није одговорно према тој друштвеној имовини и зато ми то још чувамо'', појашњава Пендешова.

Она додаје да се Оружане снаге БиХ редовно попуњавају новим војницима, те да је заинтерсованост за тај посао велика. Повећању плате у будућности могу се надати једино пилоти Оружаних снага, деминери, те војници који обављају послове стражара.


БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

грађанин

19.08.2016 19:02

Да им је добро, не би напустали....

ОДГОВОРИТЕ
Name

деxтер

19.10.2016 14:30

Ста це им бит добро плаца 700 КМ страза убија 7дана униформе старе и подеране цизме никакве јос једу то смеце од конзерви

Name

Без њих се не може

19.08.2016 19:59

Зашто не напуштати ОС БиХ када се поједини бригадири, пуковници и мајори из српске компоненте не могу отјерати у пензију иако испуњавају све услове. Да су то неки специјални ВЕС-ови свака част, али то су обични позадинци. Због тога млади официри из српске компоненте не могу напредовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

19.08.2016 21:26

То треба укинути цим прије и направити неку фарму која це несто производити па да имају сви користи. Морају напустати, досадно им сто ниста не раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

20.08.2016 21:19

Дајте те конзерве народу да се прехрани? Купите тако изборе. И послије опет наставите по старом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

21.08.2016 13:00

Ова војска не вриједи колико ни пудлица као чуваркућа.

ОДГОВОРИТЕ