Zašto vojnici napuštaju OS BiH?

"Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH susreću se sa nizom problema, ali u potpunosti su sposobni da odgovore na zadatke koji su u njihovoj nadležnosti, a to su odbrana zemlje, učešće u mirovnim misijama, deminiranje i pomoć civilnom stanovništvu u elementarnim nepogdama", izjavila je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare ministar odbrane Marina Pendeš.

Bosna i Hercegovina 19.08.2016 | 20:35
Zašto vojnici napuštaju OS BiH?
Prije mjesec dana otkriveno je da Ministarstvo odbrane raspolaže sa 300 tona konzervirane hrane, kojoj rok ističe krajem ove ili početkom naredne godine. Ta hrana nabavljena je 2014. godine u vrijeme mandata SDP-ovog ministra Zekerijaha Osmića i njegovih zamjenika - socijalste Živka Marjanca i Marine Pandeš - kadra HDZ-a BiH.

Tadašnji zamjenik, a danas ministar Marina Pendeš kaže da je i sama bila iznenađena činjenicom da je neko naručio 10 puta više konzervi nego je potrebno, čime je budžet BiH oštećen za milionski iznos.

"Mi smo preuzeli aktivnosti da proizvođačima koji su isporučili te konzerve izvršimo povrat, ali nismo uspjeli u potpunosti. Pokrenula sam postupak utvrđivanja odgovornosti osoba koje su do toga dovele. Kako će se sve to završiti, ne znam, jer još nisam dobila informaciju ko je taj ko je tražio tolike količine konzervi", kaže Pendešova.

Loša hrana nije razlog zbog kojeg vojnici napuštaju Oružane snage BiH, tvrdi ministar Marina Pendeš, kao ni plata.

"Vojnik oružanih snaga BiH mjesečno kroz platu i naknade primi nešto više od 900 maraka. Poređenja radi, u Srbiji vojnici imaju mjesečna primanja 250 evra, Makedonci 300, dok je vojnik Crne Gore plaćen 350 evra mjesečno”, kaže Pendešova i ističe da su razlozi odlaska godine, jer vojnik po ugovoru u Oružanim snagama BiH ne može biti stariji od 35 godina, te pronalazak drugog, sigurnijeg posla ili odlazak u inostranstvo.

Pendešova priznaje da neki vonici imaju razloga da budu nezadovoljni uslovima rada, prije svega oni koji rade kao stražari na neperspektivnim uslovima rada, vojnim lokacijama, jer te lokacije nisu i neće biti uređene u skladu sa standardima.

"Ministarstvo odbrane ima u potpunosti pripremljeno 11 lokacija i već nekoliko puta smo insistirali kod entitetskih vlada da izvrše
preuzimanje. To su neperspektivne vojne lokacije, koje čuvaju naši vojnici, jer entiteti neće da ih preuzmu. Ja mogu narediti povlačenje vojnika, pa neka se entiteti brinu o toj imovini, ali to nije odgovorno prema toj društvenoj imovini i zato mi to još čuvamo'', pojašnjava Pendešova.

Ona dodaje da se Oružane snage BiH redovno popunjavaju novim vojnicima, te da je zaintersovanost za taj posao velika. Povećanju plate u budućnosti mogu se nadati jedino piloti Oružanih snaga, demineri, te vojnici koji obavljaju poslove stražara.


BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

građanin

19.08.2016 19:02

Da im je dobro, ne bi napustali....

ODGOVORITE
Name

dexter

19.10.2016 14:30

Sta ce im bit dobro placa 700 KM straza ubija 7dana uniforme stare i poderane cizme nikakve jos jedu to smece od konzervi

Name

Bez njih se ne može

19.08.2016 19:59

Zašto ne napuštati OS BiH kada se pojedini brigadiri, pukovnici i majori iz srpske komponente ne mogu otjerati u penziju iako ispunjavaju sve uslove. Da su to neki specijalni VES-ovi svaka čast, ali to su obični pozadinci. Zbog toga mladi oficiri iz srpske komponente ne mogu napredovati.

ODGOVORITE
Name

Brle

19.08.2016 21:26

To treba ukinuti cim prije i napraviti neku farmu koja ce nesto proizvoditi pa da imaju svi koristi. Moraju napustati, dosadno im sto nista ne rade.

ODGOVORITE
Name

lolo

20.08.2016 21:19

Dajte te konzerve narodu da se prehrani? Kupite tako izbore. I poslije opet nastavite po starom...

ODGOVORITE
Name

Hm

21.08.2016 13:00

Ova vojska ne vrijedi koliko ni pudlica kao čuvarkuća.

ODGOVORITE