Руска служба почела инспекцију у БиХ

Фитосанитарна инспекција руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор почела је данас контролу у БиХ, из које је почетком августа привремено забрањен увоз производа у Русију због недостатка потврде о безбједности производа.

Босна и Херцеговина 18.08.2016 | 21:15
Руска служба почела инспекцију у БиХ
Након одржаног састанка у Управи БиХ за заштиту здравља биља, фитосанитарни инспектори "Роселкхознадзора" кренули су на терен, саопштено је из Управе БиХ за заштиту здравља биља.

На састанку у Управи упознати су о фитосанитарном систему у БиХ, док ће се на терену провјерити функционалност фитосанитарног система код осталих надлежних органа ентитета и Брчко дистрикта.

Предвиђене су и посјете неким фитосанитарним лабораторијама, а тежиште ће бити на произвођачима и извозницима, као и на фитосанитарној инспекцији.

"Биће неопходно доказати да је воће и поврће које се извозило или извози поријеклом из БиХ и да није ријеч о реекспорту из земаља које су увеле трговинске санкције Русији", истичу из Управе БиХ за заштиту здравља биља.

Данас током поподнева инспекција ће посјетити одређене произвођаче и извознике у региону Херцеговине, а сутра је планирана посјета у бањалучкој регији. Инспекција се завршава сутра у касним поподневним сатима.

На основу утврђеног стања у БиХ, инспекција ће по повратку у Москву сачинити извјештај на основу кога ће Руска служба одлучити о укидању привремене забране.

У Управи БиХ за заштиту здравља биља очекују да извјештај о утврђеном стању буде достављен и Управи.

Из Амбасаде Русије у БиХ Срни је потврђено да ће делегација "Роселкхознадзора", коју предводи Владимир Попович, до суботе, 20. августа, посјететити Мостар, Бањалуку и Требиње, те да, уз делегацију, састанцима и инспекцији присуствује и представник Амбасаде.

Руска ветеринарска и фитосанитарна регулаторна служба "Росељхознадзор" увела је почетком августа привремену забрану на увоз производа из БиХ због недостатка потврде о безбједности производа.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар