Ruska služba počela inspekciju u BiH

Fitosanitarna inspekcija ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor počela je danas kontrolu u BiH, iz koje je početkom avgusta privremeno zabranjen uvoz proizvoda u Rusiju zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda.

Bosna i Hercegovina 18.08.2016 | 21:15
Ruska služba počela inspekciju u BiH
Nakon održanog sastanka u Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja, fitosanitarni inspektori "Roselkhoznadzora" krenuli su na teren, saopšteno je iz Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Na sastanku u Upravi upoznati su o fitosanitarnom sistemu u BiH, dok će se na terenu provjeriti funkcionalnost fitosanitarnog sistema kod ostalih nadležnih organa entiteta i Brčko distrikta.

Predviđene su i posjete nekim fitosanitarnim laboratorijama, a težište će biti na proizvođačima i izvoznicima, kao i na fitosanitarnoj inspekciji.

"Biće neophodno dokazati da je voće i povrće koje se izvozilo ili izvozi porijeklom iz BiH i da nije riječ o reeksportu iz zemalja koje su uvele trgovinske sankcije Rusiji", ističu iz Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Danas tokom popodneva inspekcija će posjetiti određene proizvođače i izvoznike u regionu Hercegovine, a sutra je planirana posjeta u banjalučkoj regiji. Inspekcija se završava sutra u kasnim popodnevnim satima.

Na osnovu utvrđenog stanja u BiH, inspekcija će po povratku u Moskvu sačiniti izvještaj na osnovu koga će Ruska služba odlučiti o ukidanju privremene zabrane.

U Upravi BiH za zaštitu zdravlja bilja očekuju da izvještaj o utvrđenom stanju bude dostavljen i Upravi.

Iz Ambasade Rusije u BiH Srni je potvrđeno da će delegacija "Roselkhoznadzora", koju predvodi Vladimir Popovič, do subote, 20. avgusta, posjetetiti Mostar, Banjaluku i Trebinje, te da, uz delegaciju, sastancima i inspekciji prisustvuje i predstavnik Ambasade.

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba "Roseljhoznadzor" uvela je početkom avgusta privremenu zabranu na uvoz proizvoda iz BiH zbog nedostatka potvrde o bezbjednosti proizvoda.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar