Жене чешће пате од несанице

Жене и мушкарци имају различите нивое естрогена и прогестерона, који код припадница лепшег пола додатно варирају током менструалног циклуса.

Здравље 18.08.2016 | 09:47
Жене чешће пате од несанице
Припаднице лепшег пола чешће пате од несанице, показују подаци извештаја Америчког сектора за здравље. Стручњаци објашњавају да, осим што на инсомнију утичу болест, стрес, депресивна расположења и тежак посао, постоји још разлога због којих су јој даме склоније.

 ХОРМОНИ

Жене и мушкарци имају различите нивое естрогена и прогестерона, који код припадница лепшег пола додатно варирају током менструалног циклуса. Лекари верују да ове хормоналне измене утичу на спавање. Крварење, грчеви, осетљивост груди и промене у расположењу чине да жене теже тону у сан.

ДРУГО СТАЊЕ

За време трудноће оне често лоше спавају због физичке неудобности или повећане потребе за мокрењем која омета сан. Код неких се јавља и синдром немирних ногу због хормоналних промена и нижег нивоа гвожђа, па жене све време несвесно померају доње екстремитете.

БЕБА

Када се дете роди, готово је са спавањем док не порасте. Чак и када малишани ухвате нормалан ритам сна, мајке се и даље буде. Имају мајчинске уши, не спавају више дубоко јер су научиле да одговарају на плач или позив детета.

МЕНОПАУЗА

Ноћна знојења, промене расположења и благе депресије током менопаузе могу да учине ноћи врло непријатним за жене. Уместо да се одморе, још им је теже када падне мрак.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар