Žene češće pate od nesanice

Žene i muškarci imaju različite nivoe estrogena i progesterona, koji kod pripadnica lepšeg pola dodatno variraju tokom menstrualnog ciklusa.

Zdravlje 18.08.2016 | 09:47
Žene češće pate od nesanice
Pripadnice lepšeg pola češće pate od nesanice, pokazuju podaci izveštaja Američkog sektora za zdravlje. Stručnjaci objašnjavaju da, osim što na insomniju utiču bolest, stres, depresivna raspoloženja i težak posao, postoji još razloga zbog kojih su joj dame sklonije.

 HORMONI

Žene i muškarci imaju različite nivoe estrogena i progesterona, koji kod pripadnica lepšeg pola dodatno variraju tokom menstrualnog ciklusa. Lekari veruju da ove hormonalne izmene utiču na spavanje. Krvarenje, grčevi, osetljivost grudi i promene u raspoloženju čine da žene teže tonu u san.

DRUGO STANjE

Za vreme trudnoće one često loše spavaju zbog fizičke neudobnosti ili povećane potrebe za mokrenjem koja ometa san. Kod nekih se javlja i sindrom nemirnih nogu zbog hormonalnih promena i nižeg nivoa gvožđa, pa žene sve vreme nesvesno pomeraju donje ekstremitete.

BEBA

Kada se dete rodi, gotovo je sa spavanjem dok ne poraste. Čak i kada mališani uhvate normalan ritam sna, majke se i dalje bude. Imaju majčinske uši, ne spavaju više duboko jer su naučile da odgovaraju na plač ili poziv deteta.

MENOPAUZA

Noćna znojenja, promene raspoloženja i blage depresije tokom menopauze mogu da učine noći vrlo neprijatnim za žene. Umesto da se odmore, još im je teže kada padne mrak.

Novosti
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar