Жарковић: Готовина ће одговарати за злочине

Предсједник Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крста Жарковић вјерује да ће, без обзира на ослобађајућу пресуду Хашког трибунала за ратне злочине почињене над Србима у операцији "Олуја", хрватски генерал Анте Готовина одговарати пред домаћим или правосуђем региона за бројне злочине над Србима.

Босна и Херцеговина 17.08.2016 | 12:25
Жарковић: Готовина ће одговарати за злочине
"Вјерујем да ће правда, која је понекад спора, али достижна, на крају стићи Анту Готовину и све друге који су починили злочине над Србима у Хрватској, Крајини, и БиХ", рекао је Жарковић Срни.

Жарковић сматра да би било нелогично да из Хашког трибунала нису стигли нови докази о ратним злочинима Готовине, иако је то демантовано из Тужилаштва БиХ.

"То јасно говори да Тужилаштво БиХ нема интереса да санкционише никога осим учесника рата српске националности, што је недопустиво", истакао је Жарковић.

Он је рекао да постоје бројни материјални докази, видео-записи, кривичне пријаве за ратне злочине против Готовине које је Министарство унутрашњих послова Републике Српске подносило од ратних догађаја у Ливну, Купресу, Мркоњић Граду и Бочцу.

Жарковић подсјећа да доласком Гојка Шушка за хрватског министра одбране, Готивина заузима значајну функцију, јер ниједна активност хрватских снага било у Хрватској или БиХ није спроведена без његове сагласности, директног или непосредног учешћа.

Из Тужилаштва БиХ јуче је саопштено да немају отворену истрагу против Анте Готовине, нити он има статус осумњиченог.

"У Тужилаштву БиХ, у 2016. години, није запримљена никакава пријава, нити предмет из Хашког трибунала која се односи на ратне злочине у којима је осумњичен Анте Готовина", наводи се у саопштењу издатом поводом писања појединих медија.

"Вечерње новости" тврде да је у Тужилаштво БиХ из Хашког трибунала стигла документација о хрватском генералу Анти Готовини и још једном хрватском официру, којима су на терет стављени ратни злочини у региону Ливна.

Ријеч је наводно о новим доказима, који је Хаг прослиједио Одсјеку за ратне злочине Тужилаштва БиХ. 

Извор: Срна

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Марко

17.08.2016 12:32

Ко год је крив треба пред суд,а таквих је на десетке хиљада у Хрватској двадестак хиљада у Србији и 30 хиљада и РС.Хоће ли сви злочинци одговарати?Или ће свака страна своје штитити....а туђе би кажњавали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

17.08.2016 12:59

Је ли Марко је си и ти промијенио вјеру ! За колико еwрица ?⛪️

Name

ре Милос

17.08.2016 16:29

Немора се вјера мијењати да бих човјек изнио своје мишљење.

Name

ако

17.08.2016 18:17

Ако казе овај Зарковиц, тако це и бити...хумор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

17.08.2016 22:38

Није никаква тајна да је војска Хрватске усла у БиХ 1995, Медјутим проблем је до Тузиластваи судова у БиХ сто тамо нема срба. Тамо су стране судије, Хрвти, Муслимани и Потурице. Српске интересе нико не стити, логицно.

ОДГОВОРИТЕ