Žarković: Gotovina će odgovarati za zločine

Predsjednik Udruženja protjeranih Srba iz zapadne Slavonije Krsta Žarković vjeruje da će, bez obzira na oslobađajuću presudu Haškog tribunala za ratne zločine počinjene nad Srbima u operaciji "Oluja", hrvatski general Ante Gotovina odgovarati pred domaćim ili pravosuđem regiona za brojne zločine nad Srbima.

Bosna i Hercegovina 17.08.2016 | 12:25
Žarković: Gotovina će odgovarati za zločine
"Vjerujem da će pravda, koja je ponekad spora, ali dostižna, na kraju stići Antu Gotovinu i sve druge koji su počinili zločine nad Srbima u Hrvatskoj, Krajini, i BiH", rekao je Žarković Srni.

Žarković smatra da bi bilo nelogično da iz Haškog tribunala nisu stigli novi dokazi o ratnim zločinima Gotovine, iako je to demantovano iz Tužilaštva BiH.

"To jasno govori da Tužilaštvo BiH nema interesa da sankcioniše nikoga osim učesnika rata srpske nacionalnosti, što je nedopustivo", istakao je Žarković.

On je rekao da postoje brojni materijalni dokazi, video-zapisi, krivične prijave za ratne zločine protiv Gotovine koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnosilo od ratnih događaja u Livnu, Kupresu, Mrkonjić Gradu i Bočcu.

Žarković podsjeća da dolaskom Gojka Šuška za hrvatskog ministra odbrane, Gotivina zauzima značajnu funkciju, jer nijedna aktivnost hrvatskih snaga bilo u Hrvatskoj ili BiH nije sprovedena bez njegove saglasnosti, direktnog ili neposrednog učešća.

Iz Tužilaštva BiH juče je saopšteno da nemaju otvorenu istragu protiv Ante Gotovine, niti on ima status osumnjičenog.

"U Tužilaštvu BiH, u 2016. godini, nije zaprimljena nikakava prijava, niti predmet iz Haškog tribunala koja se odnosi na ratne zločine u kojima je osumnjičen Ante Gotovina", navodi se u saopštenju izdatom povodom pisanja pojedinih medija.

"Večernje novosti" tvrde da je u Tužilaštvo BiH iz Haškog tribunala stigla dokumentacija o hrvatskom generalu Anti Gotovini i još jednom hrvatskom oficiru, kojima su na teret stavljeni ratni zločini u regionu Livna.

Riječ je navodno o novim dokazima, koji je Hag proslijedio Odsjeku za ratne zločine Tužilaštva BiH. 

Izvor: Srna

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Marko

17.08.2016 12:32

Ko god je kriv treba pred sud,a takvih je na desetke hiljada u Hrvatskoj dvadestak hiljada u Srbiji i 30 hiljada i RS.Hoće li svi zločinci odgovarati?Ili će svaka strana svoje štititi....a tuđe bi kažnjavali?

ODGOVORITE
Name

Milos

17.08.2016 12:59

Je li Marko je si i ti promijenio vjeru ! Za koliko ewrica ?⛪️

Name

re Milos

17.08.2016 16:29

Nemora se vjera mijenjati da bih čovjek iznio svoje mišljenje.

Name

ako

17.08.2016 18:17

Ako kaze ovaj Zarkovic, tako ce i biti...humor

ODGOVORITE
Name

Brle

17.08.2016 22:38

Nije nikakva tajna da je vojska Hrvatske usla u BiH 1995, Medjutim problem je do Tuzilastvai sudova u BiH sto tamo nema srba. Tamo su strane sudije, Hrvti, Muslimani i Poturice. Srpske interese niko ne stiti, logicno.

ODGOVORITE