Трећину кредита троше на плате чиновницима

Спољни дуг БиХ је од почетка економске кризе увећан два пута.

Босна и Херцеговина 17.08.2016 | 09:15
Трећину кредита троше на плате чиновницима
БиХ је страним кредиторима крајем прошле године била дужна 8,4 милијарде КМ, у односу на 2008. годину када је спољни дуг износио 4,2 милијарде КМ. Иако је у дуговима до грла, БиХ нема избора него да код ММФ узме додатних милијарду КМ, како би одгодила проблем на још неколико година.

Стручњаци оцењују да БИХ константно узима нове кредите, искључиво да би финансирала гломазни државни апарат и враћала постојеће рате кредита. Економиста Марко Ђого каже да не постоји јединствен показатељ који би дао одговор на питање да ли је спољни дуг одржив и колико се још земља може задужити. Највише забрињава то што је трећина новца од новог задуживања у БиХ намењена јавном сектору.

"Задуживање јавног сектора у иностранству „у опште стврхе“ као вид пуњења буџета говори о дубини економске кризе и неуравнотеженим буџетима који срљају у пропаст због одлагања реформи за које власти знају да су неопходне, али их из већ годинама избегавају због политичких разлога", наглашава Ђого.

За БиХ би, истиче он, фатална била немогућност рефинансирања дугова.

"Чињеница да је 18,6 одсто јавног дуга у америчким доларима, који је у задњих пар година показао доста промењивости у односу на друге светске валуте, говори о присуству валутног ризика", каже Ђого.

Постоји озбиљан проблем код привредне структуре и неконкурентности земље која се огледа у великом трговинском дефициту. Посебно је извозни сектор недовољно развијен.

"Ипак, ако је коначни индикатор задужености кретање девизних резерви монетарних власти онда се чини да БиХ тренутно није угрожена будући да су девизне резерве ЦББиХ на историјском максимуму од 8,9 милијарде КМ. Томе у прилог говори и чињеница да је просечна каматна стопа на спољни дуг БиХ ниска и износи 1,49 одсто", наводи Ђого.

Просечно време доспећа дуга је 7,2 године. Ови подаци не требају да нас уљуљкају будући да су, упозорава Ђого, извозни приходи БиХ релативно ниски, а сервисирање спољног дуга доста промењиво.

"За отплату спољног дуга 2014. године издвојено је 769 милиона КМ, 2010. свега 307 милиона КМ, а прошле године 593 милиона КМ", наводи Ђого.

Кредит на кашичицу

Зоран Павловић, економиста, каже да је кредит ММФ, који се чека по први пут, конципиран као помоћ буџетима БиХ за реструктуирање привреде.

"Кредит ће се одобравати у 12 тромесечених рата. То значи да ће сваких три месеца власт у БиХ морати да покаже ММФ шта је урадила да би добијали новац на кашичицу", истиче Павловић.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Година дана до краха

17.08.2016 07:31

Није то само администрација него и ситна индустрија која није конкурентна. Једини излаз је извоз али не у Турску него у Кину. Огромне фарме свиња и крава. Земље има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

манијемогуће

17.08.2016 08:51

Гдје год да почну да извозе,шта год почну да извозе,нађе се неки наш ЕКСПЕРТ да превари увозника и онда нам све обуставе.Као да су ови што увозе сисали весло...

Name

Радован

17.08.2016 14:54

Ко да храни свиње и оре земљу. Има на стотине економиста,политиколога , фармацеута али они незнају орати и копати.

Name

Заборавих

17.08.2016 07:37

Посто ви још нисте у ЕУ немате обавезе да се придржавате санкција Сјеверној Кореји. А и да сте у ЕУ осим кредита не би ништа добили до грчког колапса. Треба се окренути новцу као сто то радо САД и заборавити Шта сте радили јучер. Кина и Кореја немају везу с тероризмом. Ви имате капацитете за аграрно чудо. Да ли још увијек једете македонски пиринач. Нема бољег на Свијету.

ОДГОВОРИТЕ