Још једно узалудно трошење кредита ИРБ-а

Окружни привредни суд у Бијељини покренуо је поступак за утврђивање услова за отварање стечаја у “Енерголинији” из Зворника, којој је Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске одобрила кредит од 19,4 милиона КМ и који је под истрагом тужилаштва. Ријеч је о приватној фирми у литванском власништву.

Република Српска 16.08.2016 | 07:24
Још једно узалудно трошење кредита ИРБ-а
Рјешење о покретању поступка за утврђивање услова за стечај донесено је 29. јула, а за привременог стечајног управника „Енерголиније“ именован је Горан Марковић, који је дужан да у року од 30 дана утврди постоје ли услови за отварање стечаја.

„Мјере појединачног принудног извршења покренуте против дужника привремено се морају обуставити. Предузећу је забрањено да без сагласности привременог управника располаже имовином и новчаним средствима, а ова мјера остаје на снази до доношења рјешења о отварању стечајног поступка“, наведено је у рјешењу суда.

Привремени стечајни управник може предузимати правне радње потребне за наставак пословања у име стечајног дужника, уз услов да наставак таквих активности не штети дужника нити потенцијалне стечајне повјериоце.

Марковић: ИРБ и Банка Српске највећи повјериоци

Привремени стечајни управник „Енерголиније“ Горан Марковић рекао је за ЦАПИТАЛ да је предузеће од 2013. године у блокади и да је то главни разлог због којег је директор фирме Драго Матић поднио захтјев за стечај.

„Рачун „Енерголиније“ је у блокади већ три године, од момента покретања стечаја у „Бирчу“. Највећи повјериоци су Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС и Банка Српске, али колика су њихова потраживања не могу прецизно рећи с обзиром на то да сам сада у фази прикупљања документације“, истакао је Марковић.

Он је нагласио да се већ сада може рећи да има услова за отварање стечаја, с обзиром на то да је предузећу оволики период блокиран рачун.

„Међутим, све ће бити познато на рочишту које ће бити одржано у октобру“, истакао је Марковић.



„Енерголинија“ је, иначе, преко власништва над постројењима за производњу енергије контролисала цијели производни процес у Фабрици глинице „Бирач“ у којој је на иницијативу Владе РС покренут стечај 2013. године.

Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС одобрила је „Енерголинији“ 2012. године зајам од 19,4 милиона КМ и то без финансијског посредника. Гаранцију за враћање кредита дала је „Алумина“, повезано лице ФГ „Бирач“, и она тај кредит отплаћује од момента покретања стечаја у „Бирчу“. Управо овај кредит предмет је истраге тужилаштва.

Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова је још 2013. године, у оквиру истраге коју је МУП водио о злоупотребама и малверзацијама у вези са пословањем ФГ „Бирач“ и других предузећа из састава те фабрике, поднијела Специјалном тужилаштву РС извјаштај због сумње у ненамјенско трошење новца „Енерголиније“.



„У вези ненамјенског трошења 19,4 милиона КМ кредита, који је „Енерголинија“, која послује у кругу ФГ „Бирач“, добила ИРБ-а у мају 2012. године сачињен је извјештај о учињеном кривичном дјелу против одговорног лица „Енерголиније“ Виктораса Заревичијуса, предсједника Управног одбора ФГ „Бирач“ Мартyнаса Угианскиса, директора ФГ „Бирач“ Виргинијуса Вајеге и одговорног лица „Механике“ Римантаса Балсyса због постојања основа сумње да су починили кривично дјело злоупотреба овлашћења у привреди“, рекли су тада у МУП-у.

Они су осумњичени да су заједно организовали и утрошили већи дио намјенских кредитних средстава, мимо његове намјене, који је „Енерголинија“ добила од ИРБ-а за потребе реконструкције котла са течно-плинског на чврсто гориво.

„Они су из одобрених средстава кредита плаћали фиктивне и увећане фактуре, које је испоставила ФГ „Бирач у износу од преко 6,5 милиона КМ, иако су знали да то предузеће није урадило све радове наведене у тим фактурама. Предузећу „Механика, из истих кредитних средстава плаћено више од четири милиона КМ за радове који нису стварно извршени на овој инвестицији, те су плаћене набавке репроматеријала, која није предмет уговора, у вриједности већој од 800.000 КМ“, наведено је у извјештају МУП-а.

У МУП-у су навели и да су, у намјери да прикрију ненамјенско трошење кредита, сачињаване лажне јавне исправе, фактуре по налозима одговорних лица ових предузећа. На овај начин омогућили су стицање противправне имовинске користи другим лицима, а на штету „Енерголиније“ у износу од преко 11,3 милиона КМ.

Специјално тужилаштво РС мјесецима одуговлачи са подизањем оптужнице у предмету „Бирач“, а у овом тужилаштву ЦАПИТАЛ-у су недавно потврдили да се у склопу тог предмета баве и кредитима ИРБ-а. Како смо сазнали под лупом је управо кредит од 19,4 милиона КМ који је ИРБ одобрила „Енерголинији“.



Ко стоји иза „Енерголиније“

Према доступним подацима власник „Енерголиније“ је приватна фирма „ИНДУСТРИЈА АДРИА“ са сједиштем у Сарајеву. Међутим, званичних података о томе ко је власник те сарајевске фирме нема. Према подацима до којих је ЦАПИТАЛ дошао директор ове фирме је Елена Москалева. Такође, међу контакт особама за ову фирму стоји име Кристине Навицкиене.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

16.08.2016 06:19

Не вјерујем колико лопова махера има код нас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

16.08.2016 07:21

Само се ти глупи народе бави референдумом па кад поцне опет да звизди око усију бице бјесте ноге усрацу вас а политицари це за то вријеме да буду у својим вилама на мору,у Русији,Србији,Бецу...

Name

Драган

16.08.2016 08:30

За некога није било узалудно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИЦА РС

16.08.2016 13:41

ИРБ НАЈВЕЦА КРИМИНАЛНА ОРГЕНИYАЦИЈА СА ПОЈЕДИЦИМА КОЈИ ТУ РАДЕ СВЕ СМИСЉЕНО.. И НИКО НЕДГОВОРА СВИ ,ЗАДОВОЉНИ НОВАЦ СЕ ДА ДАЈЕ ...БОЗЕ ДРАГИ ДАЛ ИМА КРАЈА .. БОЗЕ ДРАГИ..НАРОД ЛЕБА НЕМА,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

литванци

16.08.2016 20:35

То со они сто нам помазу...ако се не варам

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРКО

17.08.2016 00:16

ИРБ КАКАВ ПРОМАСАЈ...НАРАВНО ЗНА СЕ СВЕ МАФИЈА У БАНЦИ СВИ УВЕЗАНИ..СИПА ИМА ПОСЛА МНОГО ТУ,,КАО РАЗВОЈ СПАСИОЦИ ДЕЛЕ ПАРЕ СМЕСНО ...КРИМИНАЛ ..СТА ЈЕ ДОБРО УРАДИЛА ТА БАНКА..МОЗЕ СЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУКА

17.08.2016 23:42

Све у затвор прање пара...

ОДГОВОРИТЕ