Još jedno uzaludno trošenje kredita IRB-a

Okružni privredni sud u Bijeljini pokrenuo je postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja u “Energoliniji” iz Zvornika, kojoj je Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske odobrila kredit od 19,4 miliona KM i koji je pod istragom tužilaštva. Riječ je o privatnoj firmi u litvanskom vlasništvu.

Republika Srpska 16.08.2016 | 07:24
Još jedno uzaludno trošenje kredita IRB-a
Rješenje o pokretanju postupka za utvrđivanje uslova za stečaj doneseno je 29. jula, a za privremenog stečajnog upravnika „Energolinije“ imenovan je Goran Marković, koji je dužan da u roku od 30 dana utvrdi postoje li uslovi za otvaranje stečaja.

„Mjere pojedinačnog prinudnog izvršenja pokrenute protiv dužnika privremeno se moraju obustaviti. Preduzeću je zabranjeno da bez saglasnosti privremenog upravnika raspolaže imovinom i novčanim sredstvima, a ova mjera ostaje na snazi do donošenja rješenja o otvaranju stečajnog postupka“, navedeno je u rješenju suda.

Privremeni stečajni upravnik može preduzimati pravne radnje potrebne za nastavak poslovanja u ime stečajnog dužnika, uz uslov da nastavak takvih aktivnosti ne šteti dužnika niti potencijalne stečajne povjerioce.

Marković: IRB i Banka Srpske najveći povjerioci

Privremeni stečajni upravnik „Energolinije“ Goran Marković rekao je za CAPITAL da je preduzeće od 2013. godine u blokadi i da je to glavni razlog zbog kojeg je direktor firme Drago Matić podnio zahtjev za stečaj.

„Račun „Energolinije“ je u blokadi već tri godine, od momenta pokretanja stečaja u „Birču“. Najveći povjerioci su Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Banka Srpske, ali kolika su njihova potraživanja ne mogu precizno reći s obzirom na to da sam sada u fazi prikupljanja dokumentacije“, istakao je Marković.

On je naglasio da se već sada može reći da ima uslova za otvaranje stečaja, s obzirom na to da je preduzeću ovoliki period blokiran račun.

„Međutim, sve će biti poznato na ročištu koje će biti održano u oktobru“, istakao je Marković.„Energolinija“ je, inače, preko vlasništva nad postrojenjima za proizvodnju energije kontrolisala cijeli proizvodni proces u Fabrici glinice „Birač“ u kojoj je na inicijativu Vlade RS pokrenut stečaj 2013. godine.

Investiciono-razvojna banka (IRB) RS odobrila je „Energoliniji“ 2012. godine zajam od 19,4 miliona KM i to bez finansijskog posrednika. Garanciju za vraćanje kredita dala je „Alumina“, povezano lice FG „Birač“, i ona taj kredit otplaćuje od momenta pokretanja stečaja u „Birču“. Upravo ovaj kredit predmet je istrage tužilaštva.

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova je još 2013. godine, u okviru istrage koju je MUP vodio o zloupotrebama i malverzacijama u vezi sa poslovanjem FG „Birač“ i drugih preduzeća iz sastava te fabrike, podnijela Specijalnom tužilaštvu RS izvjaštaj zbog sumnje u nenamjensko trošenje novca „Energolinije“.„U vezi nenamjenskog trošenja 19,4 miliona KM kredita, koji je „Energolinija“, koja posluje u krugu FG „Birač“, dobila IRB-a u maju 2012. godine sačinjen je izvještaj o učinjenom krivičnom djelu protiv odgovornog lica „Energolinije“ Viktorasa Zarevičijusa, predsjednika Upravnog odbora FG „Birač“ Martynasa Ugianskisa, direktora FG „Birač“ Virginijusa Vajege i odgovornog lica „Mehanike“ Rimantasa Balsysa zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi“, rekli su tada u MUP-u.

Oni su osumnjičeni da su zajedno organizovali i utrošili veći dio namjenskih kreditnih sredstava, mimo njegove namjene, koji je „Energolinija“ dobila od IRB-a za potrebe rekonstrukcije kotla sa tečno-plinskog na čvrsto gorivo.

„Oni su iz odobrenih sredstava kredita plaćali fiktivne i uvećane fakture, koje je ispostavila FG „Birač u iznosu od preko 6,5 miliona KM, iako su znali da to preduzeće nije uradilo sve radove navedene u tim fakturama. Preduzeću „Mehanika, iz istih kreditnih sredstava plaćeno više od četiri miliona KM za radove koji nisu stvarno izvršeni na ovoj investiciji, te su plaćene nabavke repromaterijala, koja nije predmet ugovora, u vrijednosti većoj od 800.000 KM“, navedeno je u izvještaju MUP-a.

U MUP-u su naveli i da su, u namjeri da prikriju nenamjensko trošenje kredita, sačinjavane lažne javne isprave, fakture po nalozima odgovornih lica ovih preduzeća. Na ovaj način omogućili su sticanje protivpravne imovinske koristi drugim licima, a na štetu „Energolinije“ u iznosu od preko 11,3 miliona KM.

Specijalno tužilaštvo RS mjesecima odugovlači sa podizanjem optužnice u predmetu „Birač“, a u ovom tužilaštvu CAPITAL-u su nedavno potvrdili da se u sklopu tog predmeta bave i kreditima IRB-a. Kako smo saznali pod lupom je upravo kredit od 19,4 miliona KM koji je IRB odobrila „Energoliniji“.Ko stoji iza „Energolinije“

Prema dostupnim podacima vlasnik „Energolinije“ je privatna firma „INDUSTRIJA ADRIA“ sa sjedištem u Sarajevu. Međutim, zvaničnih podataka o tome ko je vlasnik te sarajevske firme nema. Prema podacima do kojih je CAPITAL došao direktor ove firme je Elena Moskaleva. Takođe, među kontakt osobama za ovu firmu stoji ime Kristine Navickiene.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ACHTUNG DICHTUNG

16.08.2016 08:19

Ne vjerujem koliko lopova mahera ima kod nas...

ODGOVORITE
Name

Pera

16.08.2016 09:21

Samo se ti glupi narode bavi referendumom pa kad pocne opet da zvizdi oko usiju bice bjeste noge usracu vas a politicari ce za to vrijeme da budu u svojim vilama na moru,u Rusiji,Srbiji,Becu...

Name

Dragan

16.08.2016 10:30

Za nekoga nije bilo uzaludno...

ODGOVORITE
Name

MILICA RS

16.08.2016 15:41

IRB NAJVECA KRIMINALNA ORGENIYACIJA SA POJEDICIMA KOJI TU RADE SVE SMISLJENO.. I NIKO NEDGOVORA SVI ,ZADOVOLJNI NOVAC SE DA DAJE ...BOZE DRAGI DAL IMA KRAJA .. BOZE DRAGI..NAROD LEBA NEMA,,,

ODGOVORITE
Name

litvanci

16.08.2016 22:35

To so oni sto nam pomazu...ako se ne varam

ODGOVORITE
Name

MARKO

17.08.2016 02:16

IRB KAKAV PROMASAJ...NARAVNO ZNA SE SVE MAFIJA U BANCI SVI UVEZANI..SIPA IMA POSLA MNOGO TU,,KAO RAZVOJ SPASIOCI DELE PARE SMESNO ...KRIMINAL ..STA JE DOBRO URADILA TA BANKA..MOZE SE..

ODGOVORITE
Name

DUKA

18.08.2016 01:42

Sve u zatvor pranje para...

ODGOVORITE