У БиХ без виза грађани Саудијске Арабије?

БиХ из године у годину бележи раст броја туриста из Заљевских земаља, међу којима предњаче они из Кувајта и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ). Раме уз раме са њима по бројности иду и туристи из Саудијске Арабије, иако они, за разлику од туриста из Кувајта и УАЕ, за улазак у БиХ требају поседовати визе.

Босна и Херцеговина 15.08.2016 | 09:21
У БиХ без виза грађани Саудијске Арабије?
Савет министара БиХ је, на предлог Министарства спољних послова, у децембру 2014. године донело одлуку којом су држављани десет земаља, међу којима је и УАЕ, ослобођени обавезе добијања визе за улазак, транзит, излазак и боравак у БиХ, пише Фактор.ба

То је директно утицало на број туриста из арапских замаља у БиХ, па је њих 7.265 током 2015. године боравило у БиХ. Слична пракса је забележена и када је либерализован визни режим за грађане Кувајта.

За промену визног режима за држављане Саудијске Арабије су, поред Министарства спољних послова БиХ као евентуалног покретача тог процеса, задужени и Министарство безбедности БиХ, Служба за послове са странцима БиХ те Гранична полиција БиХ. У прилог тим тежњама иде и у мају потписани споразум о полицијској сарадњи у области безбедносног сектора између БиХ и Саудијске Арабије, што је, према оценама министра безбедности БиХ Драгана Мектића, предувслов за либерализацију визног режима.

Фактор сазнаје да би грађани те земље коначно као туристи у будућности могли у БиХ долазити без обавезног поседовања виза.

То је директно утицало на број туриста из арапских замаља у БиХ, па је њих 7.265 током 2015. године боравило у БиХ. Слична пракса је забележена и када је либерализован визни режим за грађане Кувајта.

"Документација потребна за добијање визе је прописана Правилником о издавању визе за краткорочни боравак и Правилником о издавању визе за дугорочни боравак. Потребно је да имају позивно писмо правне или физичке особе у БиХ или да имају туристички ваучер, односно неки други облик основе за боравак у БиХ. Поред тога, потребан им је важећи пасош, једна фотографија у боји, уплата конзуларне таксе и одређени други документи које наша Амбасада може тражити приликом подношења захтева за визу", појашњено је из Министарства спољних послова БиХ.

У првих седам месеци 2016. године регистрован је улазак 5.833 држављана Краљевине Саудијске Арабије у БиХ, док их је 3.872 забележено приликом изласка из БиХ, наводе у Граничној полиције БиХ.

(Блиц/Фактор.ба)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ГЛУХО

15.08.2016 07:48

Е ПА ВИДИТЕ ДА ЊИМА НЕТРЕБАЈУ ВИЗЕ. КАЗЕ ГРАДИ СЕ АРАПСКИ КОМПЛЕКС ОКО САРАЈЕВА А КУПУЈУ ЗЕМЉУ У СЕМБЕРИЈИ. 5 МИЛИОНА АРАПА. МОЈ БРАЈКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика, босњацка

15.08.2016 08:41

Ми јос не знамо ста нас цека, ни једни ни други ни треци. Ми босњаци нисмо свјесни ским се братимимо јер за коју годину тразицемо ми оне најцрње цетнике да нам буду комсије јер ови арапи цисте све сто не мисле као они, али да не буде да су само босњаци наивни, ни србима ниста неце боље бити с русима, они бас воле српкиње, а хрвати мисле да су покупили сву памет овога свијета а кад додју у њемацку они су балканци заједно са свима осталима зато би нам свима најбоље било да се ујединимо али не зато сто се волимо него из заједницког интереса, инаце нецемо опстати, ни једни ни други ни треци.

Name

ре. Логика

15.08.2016 22:33

Изврси харакири, помози нама босњацима....

Name

Босанац

15.08.2016 07:49

Ја сам апсолутно против безвизног режима за држављане Саудијске арабије,министар Црнадак и предсједник Иванић би требали стопирати такву одлуку.Издавање визе обавезно са лимитом боравка на максималних 30 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.08.2016 08:10

Прво господин Иванић Није никакав предсједник већ члан Предсједништва бих. Друго, све модерне и цивилизоване државе уводе слободу кретања њуди, капитала, роба итд. Зашто се затварати. Нека Арапа нека долазе да покупују ово што је остало од Српске имовине па да се разиђемо на нормналан начин. Ми у Србију, јер ви то желите, са новцем у џеповима а ви наставите живјети са ''нормалним свијетом''.

Name

ја

15.08.2016 09:38

Ти у Србију ако желиш можеш ено и тамо болан има арапа ,праве ти Београд на води са највећом Дзамијом у Европи,а све смета кад је у питању Босна ...све вама смета и турци,и арапи....што се мене тиче сви су добродошли па и руси .....само нека троше паре у Босни....свака дрзава треба да се труди да удовољи својим туристима.....А жалосно је само што из БиХ одлазе домаци а насељавају странци ....нажалост

Name

Драган

15.08.2016 07:50

Е само нам још и они фале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАНИ

15.08.2016 21:56

ВИДЦЕС САДА СТО УЗИМАЈУ ИМАЊА

Name

Правда

15.08.2016 08:24

Поздрављам и сви требају доци и Руси и Турци wелцоме то беаутифул Босниа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

маxо

15.08.2016 08:40

Проблематика укидања виза Арапима мозе градјанима БиХ донијети проблем да ЕУ нама уведе визе јер ризик је да из БХ прелазе у ЕУ веци. Само земљама одобрити безвизни резим са којима и ЕУ има безвизни резим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеик Абу Да Да

15.08.2016 10:56

Њима не требају Визе. Довољно да имају пуне новцанике пара са собом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бујрум

15.08.2016 22:37

Петродолари се не одбијају, крај прице.

ОДГОВОРИТЕ