U BiH bez viza građani Saudijske Arabije?

BiH iz godine u godinu beleži rast broja turista iz Zaljevskih zemalja, među kojima prednjače oni iz Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Rame uz rame sa njima po brojnosti idu i turisti iz Saudijske Arabije, iako oni, za razliku od turista iz Kuvajta i UAE, za ulazak u BiH trebaju posedovati vize.

Bosna i Hercegovina 15.08.2016 | 09:21
U BiH bez viza građani Saudijske Arabije?
Savet ministara BiH je, na predlog Ministarstva spoljnih poslova, u decembru 2014. godine donelo odluku kojom su državljani deset zemalja, među kojima je i UAE, oslobođeni obaveze dobijanja vize za ulazak, tranzit, izlazak i boravak u BiH, piše Faktor.ba

To je direktno uticalo na broj turista iz arapskih zamalja u BiH, pa je njih 7.265 tokom 2015. godine boravilo u BiH. Slična praksa je zabeležena i kada je liberalizovan vizni režim za građane Kuvajta.

Za promenu viznog režima za državljane Saudijske Arabije su, pored Ministarstva spoljnih poslova BiH kao eventualnog pokretača tog procesa, zaduženi i Ministarstvo bezbednosti BiH, Služba za poslove sa strancima BiH te Granična policija BiH. U prilog tim težnjama ide i u maju potpisani sporazum o policijskoj saradnji u oblasti bezbednosnog sektora između BiH i Saudijske Arabije, što je, prema ocenama ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića, preduvslov za liberalizaciju viznog režima.

Faktor saznaje da bi građani te zemlje konačno kao turisti u budućnosti mogli u BiH dolaziti bez obaveznog posedovanja viza.

To je direktno uticalo na broj turista iz arapskih zamalja u BiH, pa je njih 7.265 tokom 2015. godine boravilo u BiH. Slična praksa je zabeležena i kada je liberalizovan vizni režim za građane Kuvajta.

"Dokumentacija potrebna za dobijanje vize je propisana Pravilnikom o izdavanju vize za kratkoročni boravak i Pravilnikom o izdavanju vize za dugoročni boravak. Potrebno je da imaju pozivno pismo pravne ili fizičke osobe u BiH ili da imaju turistički vaučer, odnosno neki drugi oblik osnove za boravak u BiH. Pored toga, potreban im je važeći pasoš, jedna fotografija u boji, uplata konzularne takse i određeni drugi dokumenti koje naša Ambasada može tražiti prilikom podnošenja zahteva za vizu", pojašnjeno je iz Ministarstva spoljnih poslova BiH.

U prvih sedam meseci 2016. godine registrovan je ulazak 5.833 državljana Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, dok ih je 3.872 zabeleženo prilikom izlaska iz BiH, navode u Graničnoj policije BiH.

(Blic/Faktor.ba)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

GLUHO

15.08.2016 07:48

E PA VIDITE DA NJIMA NETREBAJU VIZE. KAZE GRADI SE ARAPSKI KOMPLEKS OKO SARAJEVA A KUPUJU ZEMLJU U SEMBERIJI. 5 MILIONA ARAPA. MOJ BRAJKO.

ODGOVORITE
Name

Logika, bosnjacka

15.08.2016 08:41

Mi jos ne znamo sta nas ceka, ni jedni ni drugi ni treci. Mi bosnjaci nismo svjesni skim se bratimimo jer za koju godinu trazicemo mi one najcrnje cetnike da nam budu komsije jer ovi arapi ciste sve sto ne misle kao oni, ali da ne bude da su samo bosnjaci naivni, ni srbima nista nece bolje biti s rusima, oni bas vole srpkinje, a hrvati misle da su pokupili svu pamet ovoga svijeta a kad dodju u njemacku oni su balkanci zajedno sa svima ostalima zato bi nam svima najbolje bilo da se ujedinimo ali ne zato sto se volimo nego iz zajednickog interesa, inace necemo opstati, ni jedni ni drugi ni treci.

Name

re. Logika

15.08.2016 22:33

Izvrsi harakiri, pomozi nama bosnjacima....

Name

Bosanac

15.08.2016 07:49

Ja sam apsolutno protiv bezviznog režima za državljane Saudijske arabije,ministar Crnadak i predsjednik Ivanić bi trebali stopirati takvu odluku.Izdavanje vize obavezno sa limitom boravka na maksimalnih 30 dana.

ODGOVORITE
Name

ре

15.08.2016 08:10

Прво господин Иванић Није никакав предсједник већ члан Предсједништва бих. Друго, све модерне и цивилизоване државе уводе слободу кретања њуди, капитала, роба итд. Зашто се затварати. Нека Арапа нека долазе да покупују ово што је остало од Српске имовине па да се разиђемо на нормналан начин. Ми у Србију, јер ви то желите, са новцем у џеповима а ви наставите живјети са ''нормалним свијетом''.

Name

ja

15.08.2016 09:38

Ti u Srbiju ako želiš možeš eno i tamo bolan ima arapa ,prave ti Beograd na vodi sa najvećom Dzamijom u Evropi,a sve smeta kad je u pitanju Bosna ...sve vama smeta i turci,i arapi....što se mene tiče svi su dobrodošli pa i rusi .....samo neka troše pare u Bosni....svaka drzava treba da se trudi da udovolji svojim turistima.....A žalosno je samo što iz BiH odlaze domaci a naseljavaju stranci ....nažalost

Name

Dragan

15.08.2016 07:50

E samo nam još i oni fale!

ODGOVORITE
Name

DANI

15.08.2016 21:56

VIDCES SADA STO UZIMAJU IMANJA

Name

Pravda

15.08.2016 08:24

Pozdravljam i svi trebaju doci i Rusi i Turci welcome to beautiful Bosnia....

ODGOVORITE
Name

maxo

15.08.2016 08:40

Problematika ukidanja viza Arapima moze gradjanima BiH donijeti problem da EU nama uvede vize jer rizik je da iz BH prelaze u EU veci. Samo zemljama odobriti bezvizni rezim sa kojima i EU ima bezvizni rezim.

ODGOVORITE
Name

Seik Abu Da Da

15.08.2016 10:56

Njima ne trebaju Vize. Dovoljno da imaju pune novcanike para sa sobom.

ODGOVORITE
Name

Bujrum

15.08.2016 22:37

Petrodolari se ne odbijaju, kraj price.

ODGOVORITE