Восак из ушију открива 4 проблема са здрављем

Мирис, боја и структура воска из ушију, чија је улога да спречи да прљавштина и бактерије уђу предубоко у ушни канал, могу вам открити важне информације за здравље.

Здравље 15.08.2016 | 07:31
Восак из ушију открива 4 проблема са здрављем
Сазнајте на којих то 4 проблема восак из ушију може да упућује.

Восак је воденкаст и зеленкасте је боје

Ако сте се ознојили, воденкасто цурење из уха вероватно је резултат зноја који је ушао у ухо и помешао се с воском. Међутим ако се нисте ознојили, а восак је воденкасти и зеленкасте или тамно жуте боје, то може упућивати на инфекцију у уху.

2. Восак има јак мирис

Може бити реч о инфекцији или оштећењу средњег уха. То може узроковати бројне симптоме који лекари називају хронични отитис медиа. Један од симптома може бити исцедак из уха непријатног мириса, а уколико се ради о упали средњег уха можете приметити проблеме с равнотежом, звоњаву с ушима или имати осећај да вам је ухо пуно или зачепљено.Приметите ли те симптоме, посетите лекара.

3. Приметите када восак исцури из уха

Инфекције или ранице у бубној опни могу узроковати стварање абнормалног раста коже зване колестеатом. У уху настаје израслина налик цисти што резултује тиме да дебрис из уха попуни ушни канал. У овом случају уместо неприметног исцетка на какав сте навикли, исцедак из уха може изаћи у облику цурења или грудвица. Притисак и бол у уху такође су симптоми колестеатоме.

4. Немате воска у ушима

Непостојање воска у ушима може бити знак ретког и недовољно истраженог стања званог кератитис обтуранс. Код овог се стања восак у ушима, уместо да постепено излази сам од себе, гомила унутар уха све док се не створи тврди чеп. Симптоми су бол и осећај да су вам уши пуне.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар