Vosak iz ušiju otkriva 4 problema sa zdravljem

Miris, boja i struktura voska iz ušiju, čija je uloga da spreči da prljavština i bakterije uđu preduboko u ušni kanal, mogu vam otkriti važne informacije za zdravlje.

Zdravlje 15.08.2016 | 07:31
Vosak iz ušiju otkriva 4 problema sa zdravljem
Saznajte na kojih to 4 problema vosak iz ušiju može da upućuje.

Vosak je vodenkast i zelenkaste je boje

Ako ste se oznojili, vodenkasto curenje iz uha verovatno je rezultat znoja koji je ušao u uho i pomešao se s voskom. Međutim ako se niste oznojili, a vosak je vodenkasti i zelenkaste ili tamno žute boje, to može upućivati na infekciju u uhu.

2. Vosak ima jak miris

Može biti reč o infekciji ili oštećenju srednjeg uha. To može uzrokovati brojne simptome koji lekari nazivaju hronični otitis media. Jedan od simptoma može biti iscedak iz uha neprijatnog mirisa, a ukoliko se radi o upali srednjeg uha možete primetiti probleme s ravnotežom, zvonjavu s ušima ili imati osećaj da vam je uho puno ili začepljeno.Primetite li te simptome, posetite lekara.

3. Primetite kada vosak iscuri iz uha

Infekcije ili ranice u bubnoj opni mogu uzrokovati stvaranje abnormalnog rasta kože zvane kolesteatom. U uhu nastaje izraslina nalik cisti što rezultuje time da debris iz uha popuni ušni kanal. U ovom slučaju umesto neprimetnog iscetka na kakav ste navikli, iscedak iz uha može izaći u obliku curenja ili grudvica. Pritisak i bol u uhu takođe su simptomi kolesteatome.

4. Nemate voska u ušima

Nepostojanje voska u ušima može biti znak retkog i nedovoljno istraženog stanja zvanog keratitis obturans. Kod ovog se stanja vosak u ušima, umesto da postepeno izlazi sam od sebe, gomila unutar uha sve dok se ne stvori tvrdi čep. Simptomi su bol i osećaj da su vam uši pune.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar