Републиканци у паници: Искулираћемо Трампа

Републикански кандидат Доналд Трамп ређа гаф за гафом, па републикански лидери су почели да отворено размишљају о томе да му окрену леђа како би спречили евентуалне позамашније партијске губитке. Трамп прети "кварном Њујорк тајмсу".

Свијет 14.08.2016 | 21:40
Републиканци у паници: Искулираћемо Трампа
То не би било први пут да Републиканска партија "раскине" са својим председничким кандидатом, напомиње америчка агенција, подсећајући да је 1996. године та странка практично дигла руке од номинованог Боба Дола чим је постало јасно да он нема велике шансе за победу.

У очају због Трампових политичких ставова који стварају поделе, Републиканци који су своје професионалне животе посветили избору председничких кандидата изражавају уверење да је за ту партију Бела кућа већ изгубљена јер, како тврде, Трамп губи групе људи које више не може да врати.

Више од 100 званичника Републиканске партије, укључујући најмање шест бивших чланова Конгреса и најмање 20 некадашњих чланова Републиканског националног комитета, потписало је протекле недеље писмо којим од председника тог комитета Рајнса Прибаса траже да обустави финансирање Трампове кампање.

"Сматрамо да склоност Доналда Трампа ка стварању подела, његова несмотреност, некомпетентност и непопуларност која обара све рекорде ризикују да претворе ове изборе у убедљиву победу Демократа", наводи се у нацрту текста писма Прибасу, у који је "Политико" пре неколико дана имао увид.

Потписници писма називају њујоршког милијардера претњом по партију и земљу и траже од Комитета да средства којима сада финансира Трампову кампању хитно преусмери на финансирање републиканских кандидата за Конгрес, оцењујући да "то не би требало да буде тешка одлука, пошто Трампове шансе да буде изабран за председника испаравају из дана у дан".

Нема доказа да постоји формални план за раскид са Трампом на нивоу страначких структура по појединачким америчким државама нити на нивоу Републиканског националног комитета, али је Прибас неформално разговарао о тој могућности са страначким лидерима протиеклих дана, рекла су за АП три неименована републиканска званичника.

За сада, Прибас гласно подржава Трампа, а раздор у редовима Републикаца нема одраза ни на Трампову способност да привуче присталице на своје скупове, где неки и даље сатима чекају у дугим редовима да би га видели, закључује америчка агенција, уз напомену да до избора има још скоро три месеца.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

14.08.2016 21:42

Доналд, вријеме је да обучеш левиске и опашеш два колта, И добијаш изборе.

ОДГОВОРИТЕ