Republikanci u panici: Iskuliraćemo Trampa

Republikanski kandidat Donald Tramp ređa gaf za gafom, pa republikanski lideri su počeli da otvoreno razmišljaju o tome da mu okrenu leđa kako bi sprečili eventualne pozamašnije partijske gubitke. Tramp preti "kvarnom Njujork tajmsu".

Svijet 14.08.2016 | 21:40
Republikanci u panici: Iskuliraćemo Trampa
To ne bi bilo prvi put da Republikanska partija "raskine" sa svojim predsedničkim kandidatom, napominje američka agencija, podsećajući da je 1996. godine ta stranka praktično digla ruke od nominovanog Boba Dola čim je postalo jasno da on nema velike šanse za pobedu.

U očaju zbog Trampovih političkih stavova koji stvaraju podele, Republikanci koji su svoje profesionalne živote posvetili izboru predsedničkih kandidata izražavaju uverenje da je za tu partiju Bela kuća već izgubljena jer, kako tvrde, Tramp gubi grupe ljudi koje više ne može da vrati.

Više od 100 zvaničnika Republikanske partije, uključujući najmanje šest bivših članova Kongresa i najmanje 20 nekadašnjih članova Republikanskog nacionalnog komiteta, potpisalo je protekle nedelje pismo kojim od predsednika tog komiteta Rajnsa Pribasa traže da obustavi finansiranje Trampove kampanje.

"Smatramo da sklonost Donalda Trampa ka stvaranju podela, njegova nesmotrenost, nekompetentnost i nepopularnost koja obara sve rekorde rizikuju da pretvore ove izbore u ubedljivu pobedu Demokrata", navodi se u nacrtu teksta pisma Pribasu, u koji je "Politiko" pre nekoliko dana imao uvid.

Potpisnici pisma nazivaju njujorškog milijardera pretnjom po partiju i zemlju i traže od Komiteta da sredstva kojima sada finansira Trampovu kampanju hitno preusmeri na finansiranje republikanskih kandidata za Kongres, ocenjujući da "to ne bi trebalo da bude teška odluka, pošto Trampove šanse da bude izabran za predsednika isparavaju iz dana u dan".

Nema dokaza da postoji formalni plan za raskid sa Trampom na nivou stranačkih struktura po pojedinačkim američkim državama niti na nivou Republikanskog nacionalnog komiteta, ali je Pribas neformalno razgovarao o toj mogućnosti sa stranačkim liderima protieklih dana, rekla su za AP tri neimenovana republikanska zvaničnika.

Za sada, Pribas glasno podržava Trampa, a razdor u redovima Republikaca nema odraza ni na Trampovu sposobnost da privuče pristalice na svoje skupove, gde neki i dalje satima čekaju u dugim redovima da bi ga videli, zaključuje američka agencija, uz napomenu da do izbora ima još skoro tri meseca.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hm

14.08.2016 21:42

Donald, vrijeme je da obučeš leviske i opašeš dva kolta, I dobijaš izbore.

ODGOVORITE