ОИ - (Не)МОгуће: Срушили га, он се дигао и - побиједио!

Невероватни Мо Фарах оборен је у финалу на 10.000 метара, подигао се, стигао ривале, који су радили тимски против њега и победио их!

Остали спортови 14.08.2016 | 14:45
ОИ - (Не)МОгуће: Срушили га, он се дигао и - побиједио!
Не МО гу ће!

Британац суданског порекла Мо Фарах одбранио је лондонско злато на 10.000 метара у невероватној трци, током које се у једном тренутку нашао оборен на стази, док је група трчала "преко њега".

Један од најбољих тркача свих времена успео је да се подигне, сабере и поврати ритам, што је било важно јер је етиопљанско-кенијска коалиција препознала тренутак и кренула да појачава темпо.

Но, Фарах их је сустигао и практично се сам борио са тројицом Етиопљана, једним Кенијцем и једним Американцем, све до последњег круга када је уследило "гала" финале.

Схвативши да га пад и тимски рад нису срушили, Пол Кипнгетич Тануи из Кеније, односно Тамират Тола и Јигрем Демелаш из Етиопије имали су 400 метара да уђу у прави спринт, спринт који "цепа душу" и "откида ноге", издвојио се Тануи који је први појачао темпо, Фарах је успео да га испрати на 250-200 метара до циља, а онда и сам зада последњи ударац конкуренцији која је поново морала да се задовољи сребрним и бронзаним медаљама.

На путу од Лондона до Рија, Африканци су различитим тактикама успевали да победе Фараха "ту и тамо", али је овај невероватни спортиста, једини Британац са три златне олимпијске медаље на атлетској стази, добио две најважније трке у последњој Олимпијади.

Ово је трећи узастопни пут да нека од легенди ове веома захтевне дисциплине брани олимпијско злато – Хаиле Гебреселасије освајао је злата у Атланти 1996 и Сиднеју 2000, наследио га је земљак, такође Етиопљанин, Кенениса Бекеле (и даље званички светски и олимпијски рекордер), који је тријумфовао у Атини 2004 и Пекингу 2008, да би их адекватно одменио Фарах, шампион из Лондона 2012 и Рија 2016.

За Фараха посао није завршен, јер је потребно да одбрани злато и на 5.000 метара, што такође неће бити нимало лако, али и ова незаборавна трка показала је да је и физички и ментално спреман стигао на Игре.

Дужни смо вам опис пада – нису га срушили "непријатељи", већ његов најбољи пријатељ на стази, човек који га је у xy трка "вадио" из кризе или подешавао темпо који њему одговара. Ради се о Галену Рупу, такође Британцу.

Светски рекорд држи Бекеле (26:17,53, Брисел 2005), баш као и олимпијски (27:01,17, Пекинг 2008, али је ова финална трка из Рија била једна од најбржих у историји ОИ - 27:05,17 и то након пада.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар