OI - (Ne)MOguće: Srušili ga, on se digao i - pobijedio!

Neverovatni Mo Farah oboren je u finalu na 10.000 metara, podigao se, stigao rivale, koji su radili timski protiv njega i pobedio ih!

Ostali sportovi 14.08.2016 | 14:45
OI - (Ne)MOguće: Srušili ga, on se digao i - pobijedio!
Ne MO gu će!

Britanac sudanskog porekla Mo Farah odbranio je londonsko zlato na 10.000 metara u neverovatnoj trci, tokom koje se u jednom trenutku našao oboren na stazi, dok je grupa trčala "preko njega".

Jedan od najboljih trkača svih vremena uspeo je da se podigne, sabere i povrati ritam, što je bilo važno jer je etiopljansko-kenijska koalicija prepoznala trenutak i krenula da pojačava tempo.

No, Farah ih je sustigao i praktično se sam borio sa trojicom Etiopljana, jednim Kenijcem i jednim Amerikancem, sve do poslednjeg kruga kada je usledilo "gala" finale.

Shvativši da ga pad i timski rad nisu srušili, Pol Kipngetič Tanui iz Kenije, odnosno Tamirat Tola i Jigrem Demelaš iz Etiopije imali su 400 metara da uđu u pravi sprint, sprint koji "cepa dušu" i "otkida noge", izdvojio se Tanui koji je prvi pojačao tempo, Farah je uspeo da ga isprati na 250-200 metara do cilja, a onda i sam zada poslednji udarac konkurenciji koja je ponovo morala da se zadovolji srebrnim i bronzanim medaljama.

Na putu od Londona do Rija, Afrikanci su različitim taktikama uspevali da pobede Faraha "tu i tamo", ali je ovaj neverovatni sportista, jedini Britanac sa tri zlatne olimpijske medalje na atletskoj stazi, dobio dve najvažnije trke u poslednjoj Olimpijadi.

Ovo je treći uzastopni put da neka od legendi ove veoma zahtevne discipline brani olimpijsko zlato – Haile Gebreselasije osvajao je zlata u Atlanti 1996 i Sidneju 2000, nasledio ga je zemljak, takođe Etiopljanin, Kenenisa Bekele (i dalje zvanički svetski i olimpijski rekorder), koji je trijumfovao u Atini 2004 i Pekingu 2008, da bi ih adekvatno odmenio Farah, šampion iz Londona 2012 i Rija 2016.

Za Faraha posao nije završen, jer je potrebno da odbrani zlato i na 5.000 metara, što takođe neće biti nimalo lako, ali i ova nezaboravna trka pokazala je da je i fizički i mentalno spreman stigao na Igre.

Dužni smo vam opis pada – nisu ga srušili "neprijatelji", već njegov najbolji prijatelj na stazi, čovek koji ga je u xy trka "vadio" iz krize ili podešavao tempo koji njemu odgovara. Radi se o Galenu Rupu, takođe Britancu.

Svetski rekord drži Bekele (26:17,53, Brisel 2005), baš kao i olimpijski (27:01,17, Peking 2008, ali je ova finalna trka iz Rija bila jedna od najbržih u istoriji OI - 27:05,17 i to nakon pada.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar