ОИ - Опроштај великана: Сузе Фелпса и, наравно, злато!

Најтрофејнији олимпијац свих времена освојио је 23. златну медаљу пре него што је у сузама напустио базен у Рију.

Остали спортови 14.08.2016 | 14:15
ОИ - Опроштај великана: Сузе Фелпса и, наравно, злато!
Ако речи могу, сузе не могу да обману?

Могуће!

Најбољи олимпијац свих времена, Мајкл Фелпс, емотивно и у сузама напустио је базен у Рију након што је с колегама из репрезентације САД отпливао још једну трку за памћење, стигао до свог 23. злата, а 28. олимпијске медаље и донео Американцима 1001. златну олимпијску медаљу рачунајући све спортове.

Фелпс (делфин), заједно са Рајаном Марфијем (који би поставио нови светски рекорд леђним стилом да се није радило о штафети), Кодијем Милером (прсно) и Нејтаном Ејдријаном (слободно), отпливао је најбржу трку на 4x100 метара мешовито од када су забрањена пливачка одела и новим олимпијским рекордом (3:27,95) завршио незаборавну каријеру.

Светски рекорд остаје онај такође амерички са Светског првенства 2009. у Риму (3:27,28), а сувишно је рећи да је и у том тиму био – Фелпс, који је више пута поновио да се неће вратити пливању пред Олимпијске игре у Токију 2020. године, што је донекле потврдио и веома емотивним изласком с базена, који је запенио добрим делом и због сјајног наступа британске штафете.

Наиме, Британци, пре свих захваљујући троструком олимпијском победнику из Рија, Адаму Питију, били су у једном тренутку чак и водећи, али је Фелпс у трећој измени најавио повратак у вођство, које скоком Ејдријана у базен није дошло у питање поново.

Леђно, Марфи је разнео конкуренцију и испливао две дужине базена за 51,85, после чега је Милер покушао да задржи велику предност (Британац Крис Вокер Хиборн пливао је тек 53,86 леђно), али је Пити потврдио да за њега у тој дисциплини нема немогућег. Сјајни Енглез испливао је две дужине за 56,59 (Милер за 59,03), тако да је Џејмс Гај имао предност у односу на Фелпса пред 100 метара делфин стилом, но...

...није било реално и да је задржи. Фелпс је испливао 100 метара у времену 50,33 (Џејмс 51,35), тако да је Ејдријан требало само да потврди нови тријумф Американаца у овој дисциплини, у којој нису освојили злато само када су бојкотовали Олимпијске игре у Москви 1980. године.

Британци су пливали 3:29,24, што је замало био нови европски рекорд.

Треће место и бронза припало је штафети Аустралије Мичел Ларкин, Џејк Пакард, Дејвид Морган, Кајл Чалмерс (3:29,93).

Пре мушке штафете, тријумфовала је америчка женска испред Аустралије и Данске. Американке (Кејтлин Бејкер, Лили Кинг, Дејна Волмер и Симоне Мануел) временом 3:53,13 донеле су Сједињеним Државама јубиларну хиљадиту златну медаљу!

За крај, треба рећи да је Фелпс, 30-годишњак који се није професионално бавио пливањем од 2012. и Игара у Лондону до "камбека" 2014. године, у Рију је освојио пет злата и једно сребро, тако да у пензију одлази као власник 23 злата, три сребра и две бронзе.

28 медаља!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар