OI - Oproštaj velikana: Suze Felpsa i, naravno, zlato!

Najtrofejniji olimpijac svih vremena osvojio je 23. zlatnu medalju pre nego što je u suzama napustio bazen u Riju.

Ostali sportovi 14.08.2016 | 14:15
OI - Oproštaj velikana: Suze Felpsa i, naravno, zlato!
Ako reči mogu, suze ne mogu da obmanu?

Moguće!

Najbolji olimpijac svih vremena, Majkl Felps, emotivno i u suzama napustio je bazen u Riju nakon što je s kolegama iz reprezentacije SAD otplivao još jednu trku za pamćenje, stigao do svog 23. zlata, a 28. olimpijske medalje i doneo Amerikancima 1001. zlatnu olimpijsku medalju računajući sve sportove.

Felps (delfin), zajedno sa Rajanom Marfijem (koji bi postavio novi svetski rekord leđnim stilom da se nije radilo o štafeti), Kodijem Milerom (prsno) i Nejtanom Ejdrijanom (slobodno), otplivao je najbržu trku na 4x100 metara mešovito od kada su zabranjena plivačka odela i novim olimpijskim rekordom (3:27,95) završio nezaboravnu karijeru.

Svetski rekord ostaje onaj takođe američki sa Svetskog prvenstva 2009. u Rimu (3:27,28), a suvišno je reći da je i u tom timu bio – Felps, koji je više puta ponovio da se neće vratiti plivanju pred Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, što je donekle potvrdio i veoma emotivnim izlaskom s bazena, koji je zapenio dobrim delom i zbog sjajnog nastupa britanske štafete.

Naime, Britanci, pre svih zahvaljujući trostrukom olimpijskom pobedniku iz Rija, Adamu Pitiju, bili su u jednom trenutku čak i vodeći, ali je Felps u trećoj izmeni najavio povratak u vođstvo, koje skokom Ejdrijana u bazen nije došlo u pitanje ponovo.

Leđno, Marfi je razneo konkurenciju i isplivao dve dužine bazena za 51,85, posle čega je Miler pokušao da zadrži veliku prednost (Britanac Kris Voker Hiborn plivao je tek 53,86 leđno), ali je Piti potvrdio da za njega u toj disciplini nema nemogućeg. Sjajni Englez isplivao je dve dužine za 56,59 (Miler za 59,03), tako da je Džejms Gaj imao prednost u odnosu na Felpsa pred 100 metara delfin stilom, no...

...nije bilo realno i da je zadrži. Felps je isplivao 100 metara u vremenu 50,33 (Džejms 51,35), tako da je Ejdrijan trebalo samo da potvrdi novi trijumf Amerikanaca u ovoj disciplini, u kojoj nisu osvojili zlato samo kada su bojkotovali Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine.

Britanci su plivali 3:29,24, što je zamalo bio novi evropski rekord.

Treće mesto i bronza pripalo je štafeti Australije Mičel Larkin, Džejk Pakard, Dejvid Morgan, Kajl Čalmers (3:29,93).

Pre muške štafete, trijumfovala je američka ženska ispred Australije i Danske. Amerikanke (Kejtlin Bejker, Lili King, Dejna Volmer i Simone Manuel) vremenom 3:53,13 donele su Sjedinjenim Državama jubilarnu hiljaditu zlatnu medalju!

Za kraj, treba reći da je Felps, 30-godišnjak koji se nije profesionalno bavio plivanjem od 2012. i Igara u Londonu do "kambeka" 2014. godine, u Riju je osvojio pet zlata i jedno srebro, tako da u penziju odlazi kao vlasnik 23 zlata, tri srebra i dve bronze.

28 medalja!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar