ОИ: Јамајка доминира у спринту - ново злато на 100 метара!

Имамо нову олимпијску шампионку, али је заставица иста - Јамајка наставља да доминира у најбржој дисциплини. Сада је на потезу Болт.

Остали спортови 14.08.2016 | 13:45
ОИ: Јамајка доминира у спринту - ново злато на 100 метара!
Када су Јамајчанке освојиле прву златну олимпијску медаљу у спринту на 100 метара – више је нису испустиле!

Трећу узастопну за ову фантастичну нацију, када је атлетика у питању, освојила је Елејн Томпсон, која је поразила земљакињу и двоструку узастопну олимпијску шампионку Шели Ен Фрејзер Прајс, 30-годишњу легендарну спринтерку која није успела нешто што никад никоме није – да освоји три злата у овој дисциплини на Играма.

Заставица поред шампионке није се променила у односу на Пекинг 2008 и Лондон 2012, али презиме јесте – злато у спринту на 100 метара припало је 26-годишњој Томпсон, која је супериорно добила трку у којој је друго место припало Американки Тори Боуви, а треће ветеранки Фрејзер Прајс, која је истрчала своје најбоље време ове сезоне, но...

...то није било довољно за више од бронзане медаље за 30-годишњакињу.

Последња спринтерка која је освојила олимпијско злато на 100 метара, а да није са Јамајке, је Белорускиња Јулија Нестсјаренка, која је у Атини 2004 поразила Американку Лорин Вилијамс и Јамајчанку Веронику Кемпбел.

Томпсон је у финалу трчала 10,71, што је сјајно време, али и даље далеко од резултата који је 1988. године истрчала и даље актуелна светска рекордерка, Американка Флоренс Грифит Џојнер – 10,62.

Њен рекорд један је од најстаријих и даље важећих у свету атлетике.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар