OI: Jamajka dominira u sprintu - novo zlato na 100 metara!

Imamo novu olimpijsku šampionku, ali je zastavica ista - Jamajka nastavlja da dominira u najbržoj disciplini. Sada je na potezu Bolt.

Ostali sportovi 14.08.2016 | 13:45
OI: Jamajka dominira u sprintu - novo zlato na 100 metara!
Kada su Jamajčanke osvojile prvu zlatnu olimpijsku medalju u sprintu na 100 metara – više je nisu ispustile!

Treću uzastopnu za ovu fantastičnu naciju, kada je atletika u pitanju, osvojila je Elejn Tompson, koja je porazila zemljakinju i dvostruku uzastopnu olimpijsku šampionku Šeli En Frejzer Prajs, 30-godišnju legendarnu sprinterku koja nije uspela nešto što nikad nikome nije – da osvoji tri zlata u ovoj disciplini na Igrama.

Zastavica pored šampionke nije se promenila u odnosu na Peking 2008 i London 2012, ali prezime jeste – zlato u sprintu na 100 metara pripalo je 26-godišnjoj Tompson, koja je superiorno dobila trku u kojoj je drugo mesto pripalo Amerikanki Tori Bouvi, a treće veteranki Frejzer Prajs, koja je istrčala svoje najbolje vreme ove sezone, no...

...to nije bilo dovoljno za više od bronzane medalje za 30-godišnjakinju.

Poslednja sprinterka koja je osvojila olimpijsko zlato na 100 metara, a da nije sa Jamajke, je Beloruskinja Julija Nestsjarenka, koja je u Atini 2004 porazila Amerikanku Lorin Vilijams i Jamajčanku Veroniku Kempbel.

Tompson je u finalu trčala 10,71, što je sjajno vreme, ali i dalje daleko od rezultata koji je 1988. godine istrčala i dalje aktuelna svetska rekorderka, Amerikanka Florens Grifit Džojner – 10,62.

Njen rekord jedan je od najstarijih i dalje važećih u svetu atletike.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar