Стамбени кредити ИРБ-а и за старије од 35

Захтјев за подизање стамбених кредита у Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС од јуче могу да поднесу и високообразовани самци и брачни парови који имају више од 35 година.

Република Српска 12.08.2016 | 17:03
Стамбени кредити ИРБ-а и за старије од 35
Из ИРБ-а подсјећају да су ови кредити намијењени за куповину, изградњу или проширење прве стамбене јединице.

"Кредит за куповину и изградњу може да износи до 100.000 КМ, а за проширење прве стамбене јединице од 5.000 до 50.000 КМ" навели су у ИРБ-у додајући да је рок отплате 20 година, уз каматну стопу од 4,7 одсто.

С обзиром на то да су ови кредити сврстани у категорије социјалног збрињавања, примања појединаца или оба супружника не могу бити већа од 1.200 евра мјесечно.

Услов је и да стан који се купује не може бити већи од 65 квадрата, док површина стамбене јединице која се гради не може бити већа од 92 квадратна метра.

"Финансирање проширења стамбене јединице дозвољено је само у случајевима у којима укупна површина постојећег стана не прелази 20 квадратних метара по члану домаћинства" напоменули су у ИРБ-у.

Додали су да је важно истаћи и то да они који добију кредит, немају право да продају или издају стан у који су уложили овај новац, и то у периоду од пет година након одобравања зајма.

Вијест из ИРБ-а обрадовала је становнике широм Српске, који још нису успјели да ријеше питање крова над главом. До сада су путем ИРБ-а стамбени кредит могли да подигну самци и брачни парови до 35 година.

Тридесетседмогодишња Јована Б. из Требиња каже да су разлози због којих још није напустила родитељски дом,  углавном финансијске природе.

"Нисам више студент па да живим са цимеркама, а кирије за изнајмљивање станова су сувише високе да бих живјела сама. Куповина стана до сада ми је била незамислива, али сам срећна што је ИРБ пружио шансу и самцима старијим од 35 година, коју планирам да искористим" навела је Јована.

Предсједник Омладинског савјета Републике Српске Данијела Топић похвалила је овај потез ИРБ-а истичући да су на овај начин проширене могућности становништву које нема ријешено стамбено питање.

"То је један  од начина  да се стамбено  збрине процентуално мали број људи, но суштински је значајно и доприноси сигурности становништва  у Републици Српској" казала је Топићева.

Она ипак напомиње да у овоме не види трајно рјешење, јер се држава дугорочно задужује, те наглашава да је неопходно креирати системско рјешење у које би био укључен већи број актера и које би било практичније.

Социолог Ведран Француз каже да је на нашим просторима толико изражена породична солидарност да породица прихвата тај транзицијски пут младе особе, који у БиХ траје много дуже него у западним земљама.

"Разлог за то није само економска ситуација, већ и то што су код нас породице више окренуте породичним вриједностима, док на Западу теже ка материјализму" казао је Француз.

Кредитна линија ИРБ-а реализује се у сарадњи са Развојном банком Савјета Европе, а у оквиру ње ИРБ ће располагати са 5,55 милиона КМ.

Банке

У ИРБ-у Републике Српске су казали да се пласман новца корисницима врши преко финансијских посредника, односно банака.

- Тренутно су то "Нова банка", "Уникредит банка", "Сбербанк", "Комерцијална банка" и "Павловић банка" – истакли су у ИРБ-у Републике Српске напомињући да банке одређују инструменте обезбјеђења.

Кредите могу подићи

> самци до 35 година

> парови са или без дјеце до 35 година

> високообразовани самци старији од 35

> високообразовани брачни парови старији од 35

Извор: Глас Српске

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

пунпадзија

12.08.2016 16:53

Знаци ми црнци и обицни радници ниста само академски градјани.Ма Додик доле и напоље из РС!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

12.08.2016 17:49

Какви црни кредити. Млади немају нии посла а камоли да дижу кедите. Субвенције за камате на стамбене кредите нису исплаћене задњу годину. Нема пара. Ех, муко моја, шта ћу са собом ??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

бранка

13.08.2016 19:26

Колико се цека да се одобри кредит ИРБ, кад су документа предата у банку. Хвала !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

15.08.2016 05:40

Још једна превара дрзаве, а наводно излазе у сусрет младим људима. Прво, скупљи је квадрат стана када се плаћа ИРБ кредитом, чак у неким случајевима власници и не желе да продају стан. Друго, банке, катастар, нотари, ма сви редом се утркују да ти што више "обезбјеђења" натоваре (сваки папир папрено коста-поготово код нотара) па сва прича изадје 3000-4000 КМ и опет није твој стан јер је под хипотеком. У старту је камата папрена колико год дјеловало да је кредит повољан. Моментално укину пореску олакшицу након добијања субвенције која се не исплаћује. Јадна је субвенција и помоћ овакве дрзаве на било каквом пољу а не само на пољу стамбеног збрињавања младих.

ОДГОВОРИТЕ