Stambeni krediti IRB-a i za starije od 35

Zahtjev za podizanje stambenih kredita u Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS od juče mogu da podnesu i visokoobrazovani samci i bračni parovi koji imaju više od 35 godina.

Republika Srpska 12.08.2016 | 17:03
Stambeni krediti IRB-a i za starije od 35
Iz IRB-a podsjećaju da su ovi krediti namijenjeni za kupovinu, izgradnju ili proširenje prve stambene jedinice.

"Kredit za kupovinu i izgradnju može da iznosi do 100.000 KM, a za proširenje prve stambene jedinice od 5.000 do 50.000 KM" naveli su u IRB-u dodajući da je rok otplate 20 godina, uz kamatnu stopu od 4,7 odsto.

S obzirom na to da su ovi krediti svrstani u kategorije socijalnog zbrinjavanja, primanja pojedinaca ili oba supružnika ne mogu biti veća od 1.200 evra mjesečno.

Uslov je i da stan koji se kupuje ne može biti veći od 65 kvadrata, dok površina stambene jedinice koja se gradi ne može biti veća od 92 kvadratna metra.

"Finansiranje proširenja stambene jedinice dozvoljeno je samo u slučajevima u kojima ukupna površina postojećeg stana ne prelazi 20 kvadratnih metara po članu domaćinstva" napomenuli su u IRB-u.

Dodali su da je važno istaći i to da oni koji dobiju kredit, nemaju pravo da prodaju ili izdaju stan u koji su uložili ovaj novac, i to u periodu od pet godina nakon odobravanja zajma.

Vijest iz IRB-a obradovala je stanovnike širom Srpske, koji još nisu uspjeli da riješe pitanje krova nad glavom. Do sada su putem IRB-a stambeni kredit mogli da podignu samci i bračni parovi do 35 godina.

Tridesetsedmogodišnja Jovana B. iz Trebinja kaže da su razlozi zbog kojih još nije napustila roditeljski dom,  uglavnom finansijske prirode.

"Nisam više student pa da živim sa cimerkama, a kirije za iznajmljivanje stanova su suviše visoke da bih živjela sama. Kupovina stana do sada mi je bila nezamisliva, ali sam srećna što je IRB pružio šansu i samcima starijim od 35 godina, koju planiram da iskoristim" navela je Jovana.

Predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Danijela Topić pohvalila je ovaj potez IRB-a ističući da su na ovaj način proširene mogućnosti stanovništvu koje nema riješeno stambeno pitanje.

"To je jedan  od načina  da se stambeno  zbrine procentualno mali broj ljudi, no suštinski je značajno i doprinosi sigurnosti stanovništva  u Republici Srpskoj" kazala je Topićeva.

Ona ipak napominje da u ovome ne vidi trajno rješenje, jer se država dugoročno zadužuje, te naglašava da je neophodno kreirati sistemsko rješenje u koje bi bio uključen veći broj aktera i koje bi bilo praktičnije.

Sociolog Vedran Francuz kaže da je na našim prostorima toliko izražena porodična solidarnost da porodica prihvata taj tranzicijski put mlade osobe, koji u BiH traje mnogo duže nego u zapadnim zemljama.

"Razlog za to nije samo ekonomska situacija, već i to što su kod nas porodice više okrenute porodičnim vrijednostima, dok na Zapadu teže ka materijalizmu" kazao je Francuz.

Kreditna linija IRB-a realizuje se u saradnji sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope, a u okviru nje IRB će raspolagati sa 5,55 miliona KM.

Banke

U IRB-u Republike Srpske su kazali da se plasman novca korisnicima vrši preko finansijskih posrednika, odnosno banaka.

- Trenutno su to "Nova banka", "Unikredit banka", "Sberbank", "Komercijalna banka" i "Pavlović banka" – istakli su u IRB-u Republike Srpske napominjući da banke određuju instrumente obezbjeđenja.

Kredite mogu podići

> samci do 35 godina

> parovi sa ili bez djece do 35 godina

> visokoobrazovani samci stariji od 35

> visokoobrazovani bračni parovi stariji od 35

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

punpadzija

12.08.2016 18:53

Znaci mi crnci i obicni radnici nista samo akademski gradjani.Ma Dodik dole i napolje iz RS!!!!!!

ODGOVORITE
Name

hm

12.08.2016 19:49

Kakvi crni krediti. Mladi nemaju nii posla a kamoli da dižu kedite. Subvencije za kamate na stambene kredite nisu isplaćene zadnju godinu. Nema para. Eh, muko moja, šta ću sa sobom ??????

ODGOVORITE
Name

branka

13.08.2016 21:26

Koliko se ceka da se odobri kredit IRB, kad su dokumenta predata u banku. Hvala !

ODGOVORITE
Name

Semberija

15.08.2016 07:40

Još jedna prevara drzave, a navodno izlaze u susret mladim ljudima. Prvo, skuplji je kvadrat stana kada se plaća IRB kreditom, čak u nekim slučajevima vlasnici i ne žele da prodaju stan. Drugo, banke, katastar, notari, ma svi redom se utrkuju da ti što više "obezbjeđenja" natovare (svaki papir papreno kosta-pogotovo kod notara) pa sva priča izadje 3000-4000 KM i opet nije tvoj stan jer je pod hipotekom. U startu je kamata paprena koliko god djelovalo da je kredit povoljan. Momentalno ukinu poresku olakšicu nakon dobijanja subvencije koja se ne isplaćuje. Jadna je subvencija i pomoć ovakve drzave na bilo kakvom polju a ne samo na polju stambenog zbrinjavanja mladih.

ODGOVORITE