ОИ: Она је права јунакиња ових Игара! А ево и зашто...

Гимнастичарка и у петој деценији, у Рио је дошла због болесног сина! Иако није освојила медаљу, Олимпијске игре у Рију су добиле истинску хероину. Име јој је Оксана Чусовитина, долази из Узбекистана, бави се гимнастиком и што је невероватно за овај спорт има 41 годину.

Остали спортови 14.08.2016 | 09:45
ОИ: Она је права јунакиња ових Игара! А ево и зашто...
Добро је познато да се каријера гимнастичарки завршава у раним двадесетим годинама. Због тога је права сензација да се Чусовитина успешно такмичи иако је загазила у пету деценију. Многе њене ривалке су старе колико и њен 17-годишњи син, а управо је он један од јунака ове приче. Када је имао три године мали Алишер је оболео од леукемије и тада је кренула породична драма.

Породица се убрзо преселила у Келн где је дечак наставио лечење. Како то бива трошкови лечења су били велики, па су продали стан у Ташкенту и два аутомобила, али ни то није било довољно.

“Доктори у Келну су пристали да га лече, али под условом да пружим гаранцију да могу платити операцију. Ми нисмо имали толико новца”, истакла је Оксана.

Тада се видело да у свету постоји још добрих људи. Њен клуб из Келна је издвојио велику количину новца, а у хуманитарну акцију се укључила и Светска гимнастичка федерација, те бројни појединци. Нажалост, ни то није покрило све трошкове, па су Немци тражили да се такмичи под њиховом заставом како би добила новац да излечи сина.

Као што се и очекивало Узбекистанци су се успротивили, али их је Оксана преклињала да јој дозволе да се такмичи за Немачку.

“Пристала сам на све, само због мог сина”, рекла је Чусовитина.

Прича има срећан крај. Њен син се излечио, и почео да тренира гимнастику. Оксана се вратила у Узбекистан и ово су јој седме олимпијске игре.

Дебитовала је у Барселони 1992. када је као 17-годишња девојчица освојила златну медаљу за Заједницу Независних Држава у тимској конкуренцији. Поменимо да је до сада освојила две олимпијске медаље, са светских првенстава има 11 одличја, са азијских игара седам, а азијских пвенстава четири. На европским првенствима је освојила такође четири медаље. Када се томе додају и оне са Светског купа долази се до бројке од 28 медаља!

Најинтересантније је да Оксана у Рију уопште не игра споредну улогу, јер се пласирала у финале прескока, које је на програму овог четвртка.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар