OI: Ona je prava junakinja ovih Igara! A evo i zašto...

Gimnastičarka i u petoj deceniji, u Rio je došla zbog bolesnog sina! Iako nije osvojila medalju, Olimpijske igre u Riju su dobile istinsku heroinu. Ime joj je Oksana Čusovitina, dolazi iz Uzbekistana, bavi se gimnastikom i što je neverovatno za ovaj sport ima 41 godinu.

Ostali sportovi 14.08.2016 | 09:45
OI: Ona je prava junakinja ovih Igara! A evo i zašto...
Dobro je poznato da se karijera gimnastičarki završava u ranim dvadesetim godinama. Zbog toga je prava senzacija da se Čusovitina uspešno takmiči iako je zagazila u petu deceniju. Mnoge njene rivalke su stare koliko i njen 17-godišnji sin, a upravo je on jedan od junaka ove priče. Kada je imao tri godine mali Ališer je oboleo od leukemije i tada je krenula porodična drama.

Porodica se ubrzo preselila u Keln gde je dečak nastavio lečenje. Kako to biva troškovi lečenja su bili veliki, pa su prodali stan u Taškentu i dva automobila, ali ni to nije bilo dovoljno.

“Doktori u Kelnu su pristali da ga leče, ali pod uslovom da pružim garanciju da mogu platiti operaciju. Mi nismo imali toliko novca”, istakla je Oksana.

Tada se videlo da u svetu postoji još dobrih ljudi. Njen klub iz Kelna je izdvojio veliku količinu novca, a u humanitarnu akciju se uključila i Svetska gimnastička federacija, te brojni pojedinci. Nažalost, ni to nije pokrilo sve troškove, pa su Nemci tražili da se takmiči pod njihovom zastavom kako bi dobila novac da izleči sina.

Kao što se i očekivalo Uzbekistanci su se usprotivili, ali ih je Oksana preklinjala da joj dozvole da se takmiči za Nemačku.

“Pristala sam na sve, samo zbog mog sina”, rekla je Čusovitina.

Priča ima srećan kraj. Njen sin se izlečio, i počeo da trenira gimnastiku. Oksana se vratila u Uzbekistan i ovo su joj sedme olimpijske igre.

Debitovala je u Barseloni 1992. kada je kao 17-godišnja devojčica osvojila zlatnu medalju za Zajednicu Nezavisnih Država u timskoj konkurenciji. Pomenimo da je do sada osvojila dve olimpijske medalje, sa svetskih prvenstava ima 11 odličja, sa azijskih igara sedam, a azijskih pvenstava četiri. Na evropskim prvenstvima je osvojila takođe četiri medalje. Kada se tome dodaju i one sa Svetskog kupa dolazi se do brojke od 28 medalja!

Najinteresantnije je da Oksana u Riju uopšte ne igra sporednu ulogu, jer se plasirala u finale preskoka, koje je na programu ovog četvrtka.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar