Бијељина: Од насилника одузето дијете

Батинање, шутирање, повреде разним предметима, чупање косе, само су неки од облика насиља које трпи на стотине малишана у Републици Српској, а неријетко и од својих родитеља.

Република Српска 11.08.2016 | 16:23
Бијељина: Од насилника одузето дијете
Према званичним подацима више од 600 малишана годишње у Републици Српској трпи злостављање, а претпоставља се да је овај број много већи.

Због занемаривања, злостављања или болести зависности своје биолошке породице прошле године је морало да напусти 18 малишана.

У Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске истичу да су поремећени породични односи прошле године евидентирани у 3.093 породице.

"Родитељу који злоставља дијете, злоупотребљава родитељско право или је напустио дијете и занемарио бригу о њему, суд у ванпарничном поступку одузима родитељско право" истакли су у Министарству.

Подсјећају да суд може вратити родитељско право, онда када престану разлози због којих је одузето.

У бањалучком Центру за социјални рад истичу да је током прошле године од родитеља одузето четворо дјеце.

"Одлуку о повратку дјетета у биолошку породицу доноси тим Центра, који чине социјални радник, психолог и правник на основу заједничке процјене и мишљења, као и мишљења Вијећа за породично-правну заштиту дјеце и породице" рекли су у бањалучком Центру.

У Приједору је лани од родитеља одузето троје дјеце, док је  на подручју Бијељине породицу напустило једно дијете.

"У алармантним ситуацијама дијете се одузима на основу усменог рјешења које се у каснијем поступку потврђује или повлачи. У судском поступку може да буде одузето родитељско право или пословна способност родитељу" рекла је стручни сарадник за старатељство у Центру за социјални рад у Бијељини Даринка Мићић.

У Добоју је лани из биолошких породица изузето троје малољетне дјеце, узраста од шест до 16 година.

"Неадекватно родитељско старање и поремећени породични односи, разлог су одузимања дјеце, која се привремено смјештају у хранитељске и сродничке породице, или у установе социјалне заштите" рекли су у Центру за социјални рад Добој.

У градишком Центру за социјални рад истичу да је у 2015. години из породице изузето троје дјеце.

"Након поступка изузимања из биолошке породице, дјеца су збринута у хранитељске породице, у Дјечији дом "Рада Врањешевић" или привремено у сигурну кућу" рекли су у овом Центру и додају да уколико се утврди да је ријеч о физичком и психичком насиљу над дјецом, изузимање дјеце врши се по хитном поступку.

Додали су да дјеца не могу бити одузета због сиромаштва, те да се таквим породицама настоји помоћи на други начин.

Омбудсман за дјецу Републике Српске Нада Граховац истиче да је више од половине злостављане дјеце узраста до десет година, а међу жртвама насиља је и 66 малишана узраста до четири године.

"Врло ријетко дјеца сама пријављују насиље у породици, најчешће ћуте о томе у страху да им се неће вјеровати. Насиље над дјецом најчешће пријављује родбина" рекла је Граховац и нагласила да дјеца због недостатка бриге и пажње, излаз веома често виде у агресивном и деструктивном понашању, алкохолу, бјежању од куће и из школе.

Број за помоћ

Савјетодавна бесплатна линија "Плави телефон" је почетком ове године обиљежила три године од оснивања, а број 080 05 03 05 зазвонио је 1.120 пута. То је доказ да дјеца имају велико повјерење у овај "телефон спаса". Носилац пројекта је Удружење "Нова генерација", а циљ оснивања био је помоћ дјеци свих узраста која имају неки проблем.

Одузета дјеца

4 - Бањалука

3 - Приједор

3 - Добој

3 - Градишка

1 - Бијељина

4 - у осталим општинама

18 - Укупно у Републици Српској

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар