Олимпијске занимљивости "од А до Ш" - 2. дио...

Историја модерних Олимпијских игара дуга је 120 година. Тај период обележио је сијасет занимљивих догађаја, ретких достигнућа, необоривих рекорда... Ово су неки од њјих.

Остали спортови 13.08.2016 | 00:00
Олимпијске занимљивости "од А до Ш" - 2. дио...
Гана

- Гана је освојила четири олимпијске медаље пре Олимпијских игара у Рију: сребро у боксу 1960, бронзу, такође, у боксу 1964. и 1972, али и у фудбалу 1992.

Грчка

- Атина је два пута била домаћин модерних летњих Олимпијских игара (1896. и 2004). Главни Град грчке био је домаћин Олимпијских међуигара 1906. године (МОК ове игре не признаје као равноправне осталим).

- Грчко острво Крит такмичило се као независна држава на Играма 1906. године, пре него што се Крит ујединио са Грчком.

- Грчка је, такође, једна од ретких земаља која је учествовала на Играма у Москви 1980, иако је њена влада подржавала САД. Већина земаља западног блока бојкотовала је Олимпијске игре у главом граду СССР-а.

- Спортисти из Италије, Француске, Велике Британије, Аустралије, Данске, Швајцарске, Шпаније, Белгије, Холандије, Ирске, Андоре, Сан Марина, Луксембурга, Португала и Порто Рика такмичили су се под олимпијском заставом у Москви.

- Грчки тркач Карилаос Василакос победио је у квалификационом маратону одржаном месец дана пре олимпијског 1896. У Олимпијском маратону био је други. Имао је 19 година.

- Најмлађи олимпијац је грчки гимнастичар Димитрије Лоундрас. У Атини 1896. имао је тек десет година.

Гренада

- Први пут се на Олимпијским играма помиње у Риму 1960, као део Западне Индијске Федерације. На тим играма Гренада није имала представника.

- Гренада је прву златну олимпијску медаљу освојила у Лондону 2012. Атлетичар Кирани Џејмс победио је на 400 метара.

Хаити

- Током церемоније отварања Олимпијских игара у Берлину 1936, спортисти из Лихтенштајна су били шокирани када су видели да је њихова застава идентична застави Хаитија. Брзо је реаговала и влада европске државе, тако да је одмах после Игара на заставу Лихтенштајна додата жута круна.

- Хаити је прву олимпијску медаљу освојио 1924. године у стрељаштву. Мушки тим заузео је треће место у дисциплини пушка, слободни стил. Силвио Катор је био други у Амстердаму 1928. у скоку у даљ. То су једине две олимпијске медаље за некадашњу француску колонију из Карипског мора.

Хонг Конг

- Прву медаљу освојио је Ли Лај Шан, победивши у појединачној конкуренцији у једрењу на Играма у Атланти 1996.

- Под заставом Хонг Конга и тим именом (иако посебна управна регија НР Кине) спортисти из овог града су први пут учествовали у Сиднеју 2000.

- Коњички догађаји на Олимпијским играма 2008. у Пекингу одржани су у Институту за спорт у Хонг Конгу. То је други случај у историји Олимпијских игара да су две чланице МОК-а биле домаћини у истој години. Олимпијске игре 1956. одржане су у Мелбурну, али су шест месеци раније коњичке борбе биле у Стокхолму у Шведској.

Мађарска

- Домаћин Олимпијских игара 1920. требало је да буде Будимпешта. Одлука о домаћину је промењена после Првог светског рата и та улога је додељена белгијском Антверпену.

- Алфред Хајош је освојио две златне медаље на Олимпијским играма у Атини 1896 у пливању, затим је 28 година касније освојио и сребрну медаљу у архитектури за дизајн стадиона. На Играма у Паризу одржана су такмичења у култури, музици, цртању, скулптури, архитектури и летератури.

- Непосредно пошто су Совјети окупирали Мађарску, ватерполо репрезентације две земље одмериле су снаге у финалној групи на Играма у Мелбурну 1956. Меч је назван "крвава купка у Мелбурну". Тај назив наметнут је пошто је Ервин Задор задобио посекотину изнад ока након ударца совијетског играча Валентина Прокопова. Мађарска је победила 4:0 и касније освојила злато, Југославија је била друга, а СССР трећи.

Исланд

- Виљалмур Еинарсон је у троскоку на Олимпијским играма у Мелбурну 1956. скоком од 16,26 метара оборио олимпијски рекорд, али је на крају био други. Адемар са Силва из Бразила је поправио рекорд за девет центиметара и освојио злато. Еинарсон је прозван "сребрни човек", а у гласању за спортисту Исланда је пет година побеђивао.

Индија

- Први олимпијац из Индије био је Норман Притчард и такмичио се 1900. у Паризу у пливању. Касније је постао звезда Холивуда и Бродвеја.

- Индија има најмање олимпијских медаља на свету по глави становника. Индија има 1.293.057.000 становника и 26 медаља (9-6-11).

- Већину олимпијских медаља Индија је освојила у хокеју на трави, чак 11 (осам златних, једно дребро и две бронзе).

- Прву златну олимпијску медаљу за Индију, у појединачној конкуренцији, освојио је Абхинав Биндра у Пекингу 2008, у стељаштву.

Иран

- Емануел "Мајк" Агаси, отац славног тенисера Андреа Агасија, представљао је Иран у боксу на Олимпијским Играма 1948. и 1952, пре нешто што је емигрирао у САД.

- Прву олимпијску медаљу за Иран освојио је Џафар Салмаси. До бронзе је стигао у дизању тегова у Лондону 1948.

Ирска

- Двојица спортиста из Ирске учествовала су на Играма у Сент Луису 1904. Освојивши једну златну (Том Кили) и једну сребрну медаљу (Џон Дали). Ирска је у то време била део Велике Британије и то су једине две медаље на поменутим Олимпијским играма за Уједињено Краљевство.

- Ирска је једина земља која је бојкотовала Олимпијске игре У Берлину 1936. Разлог је био Хитлеров третман према Јеврејима.

- Мишел Смит је 1996. у Атланти освојио три златне и једну бронзану медаљу у пливању. Смит је касније био оптужен да је користио допинг, што није доказано. Ипак, суспендован је 1998. године када му је у урину пронађена недозвољена супстанца.

Израел

- На Олимпијским играма у Минхену 1972. године, услед терористичког напада палестинских екстремиста, 11 чланова израелског тима је убијено.

- Израел је прву олимпијску медаљу освојио у Барселони 1992. Џудисткиња Јаел Арад била је сребрна. Дан касније придружио јој се Орен Смађа, освојивши бронзу, такође, у џудоу.

- Гал Фридман је први и једни освајач златне олимпијске медаље за Израел. Био је најбољи у једрењу на дасци у Атини 2004. године. У Атланти је стигао до бронзе.

Италија

- У Лондону 1908. одржана је једна од најзанимљивијих маратонских трка у историји. Тада се први пут трчало 42 киломтера и 195 метара, за разлику од претходних маратона када је дистанца за атлетичаре била 42 километра. Та разлика од 195 метара додата је како би краљевска породица имала бољи поглед на старт трке. Дужина од 42.195 метара касније и званично усвојена.

- Маратонац из Напуља Дорандо Пјетри је победио, али тако што је био потпуно дезорјентисан када је ушао на стадион. Од исрпљености прво није могао да погоди улаз на Олмпијски стадион, а онда му је пред 75.000 људи било потребно десет минута да пређе деоницу од 350 метара. На крају су му надзорник стазе Џим М. Ендрју и, наводно, творац Шерлока Хомса, у то време новинар Дејлимејла, Артур Конан Дојл, помогли да прође кроз циљ. Други је био Џон Хејз из САД. Американци су уложили жалбу МОК-у и она је усвојена, па је Пјетри остао без одличја...

- Пјетри је на предлог Артура Дојла добио од краљевске породице златни пехар.

- У час Доранда Пјетрија композитор Ирвин Берлон је компоновао оперу "Дорандо". Олимпијског лета 1908. у Лондону су се носиле Дорандо кравате и шешири, а јеле су се "Дорандо чоколадице".

- Гимнастичарка Луиђина Ђавоти је у Амстердаму 1928. постала најмлађа освајачица медаља свих времена. Сребро је освојила са 11 година и 302 дана.

Јамајка

- У штафети 4x400 на Играма у Риму 1960, Џорџ Кер, Кити Гарднер и Мелколм Спенс су освојили бронзу за Западну Индијску Федерацију. Џејмс Ведерборн са Барбадоса је био четврти члан. А Вест Индија репрезентација освојила бронзу у мушкој 4 к 400 релеја у 1960.

- Херб Мекенлеи са Јамајке је једини човек који је стигао до финала у три спринта, на 100, 200, и 400 метара (1948. и 1952).

- Јусеин Болт је постао први човек који је освојио злато на 100, 200 и 4x100 метара, а у свакој финалној трци је "падао" светски рекорд. У Лондону 2012. поновио је резултат и постао први атлетичар који је освојио шест олимпијских златних медаља у трчању.

Јапан

- Неки спортисти из Кореје такмичили су као део јапанског тима током окупације између 1910-1945. Победник маратона 1936. био је Сон Ки Чунг, Корејанац који је Јапану донео злато. Он је постао први Корејанац са олимпијским златом.

- Токио је био изабран за домац́ина игара 1940. године, али неколико држава најавило бојкот Игара, јер је Јапан у то време водио ратове са земљама на истоку Азије. И сам Јапан је одлучио да ће ЛОИ бити сметња његовим војним циљевима. Хелсинки је добио домаћинство, али је почетак Другог светског рата одложио одржавање...

- Јапански такмичар у коњичком спорту, Такиечи Ниши, освојио је златну медаљу у прескакању препрека у Лос Анђелесу 1932. године, Ниши је погинуо 1945. у бици код Иво Џиме, где је командовао 26. тенковским пуком.

- Јахач Хироши Хокетсу је у Пекингу 2008. постао најстарији јапански олимпијски представник. Имао је 67 година. Хокетсу је учествовао на у Играма у Токију 1964, где је завршио на 40. месту.

Јордан

- Принцеза Јордана, Хаја Бинт ал Хусеин, била је члан коњичког тима Јордана у Сиднеју 2000. Иначе, Хаја је носила заставу на церемонији свечаног отварања.

Северна Кореја

- Сон Ки-Чунг освајач је златне медаље у маратону на Играма у Лос Анђелесу. Рођен је у провинцији која је данас део Северне Кореје. С обзирон на то да се такмичио за Јапан, медаљу је освојио под именом Сон Китеи.

- Северна Кореја је желела домаћинство 1988. године, али је организација припала Сеулу, главном граду Јужне Кореје. "Северњаци" су се одлучили на бојкот Игара, јер су у то време још увек званично били у рату са Јужном Корејом.

- Олимпијци Северне и Јужне Кореје заједно су ушетали на Олимпијски стадион у Сиднеју током церемоније свечаног отварања.

Јужна Кореја

- Јужна Кореја има 40 олимпијских медаља у џудоу, 35 у рвању, 34 у стреличарству, 20 у боксу...

- На Играма у Сеулу боксер Си Хун Парк је победио Роја Џонса Јуниора одлуком судија и освојио злато. Американац, касније један од најбољих боксера света у профи рингу, буквално је пребио противника, али судије то нису виделе. Реч је о великој крађи у историји олимпијских игара. Било их је и пре и после...

Лаос

Мала Саконинхом из Лаоса забележила је време 15.12 секунде у олимпијској трци на 100 метара у Сеулу 1988. То је за око четири и по секунде спорије од победничког времена Американке Флоренс Грифит Џојнер.

Либија

- Либијци су марширали на церемонији отварања у Мексику 1964, али су одустали од такмичења.

Луксембург

- Мишел Тео освојио је златну медаљу у маратону на Играма 1900. Иако је рођен у Луксембургу, његова победа приписана је Француској и још увек се тако рачуна.

- Једину златну олимпијску медаљу за Луксембург, званичну, освојио је Жосеф Бартел, у Трци на 1.500 метара 1952. године.

Малезија

- Малезијски спортисти су освојили укупно шест олимпијских медаља, од којих пет у бадминтону.

Монголија

- Монголска маратонка, Лувсанлкундег Отгонбаиар, више од сат времена је каснила за победницом из Јапана Мизуки Ногучи у Атини 2004. године. Она је за другом најспоријом маратонком имала заостатак од пола сата.

Намибија

- Чувени спринтер Френки Фредерикс је освојио све четири олимпијске медаље за Намибију и све су сребрне.

Холандија

- Верује се да је кормилар холандског дубла на Играма 1900 у Паризу. имао само седам година. Дечак је био из Француске.

- Холандија је учествовала у коњичком спорту 1956. у Стокхолму, али се касније није појавила у Мелбурну.

- Холандски Антили су се распали 2011. и формирали Курасао и Сен Мартен. Међутим ове земље нису чланице МОК-а тако да спортисти са Холандских Антила, који су се 2012. такмичили под олимпијском заставом, у Рију могу да наступају за Арубу или Холандију.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар